![Kuih Lepat Kacang Hijau Air Tangan Mak! Sedap Nampak..](https://cdn.rasa.my/2018/07/Untitled-design275.png)
Banyak resipi yang boleh diolah dari kacang hijau, antaranya kuih lepat kacang hijau yang dikongsikan ini. Jarang sekali kita mendengar atau merasai , apa kata kamu cuba resipi air tangan mak ni, mesti sedap. Selamat mencuba!
RESIPI LEPAT KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 150gm tepung beras
- 50gm tepung jagung
- 1 cawan gula merah
- 1 1/2cawan air
- 1/2cawan gula pasir (ikut kemanisan)
- 1 1/2cawan santan kotak
- 1 cawan kacang hijau (direbus dulu)
- 1/2sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung beras , tepung jagung , santan dan air dalam satu mangkuk dan gaul hingga sebati..
- Tapiskan kedalam periuk dan buka api perlahan masukkan gula, gula merah n garam dan kacau sampai pekat likat jangan behenti kacau.. kalau behenti akan berketul.. (masa dah pekat sikit masukkan kacang hijau)
- Biarkan sejuk sikit baru masukkan kedalam daun pisang.. boleh kukus dan boleh masukkan kedalam peti sejuk..
Kongsi resipi: Muhamad Fadzul Ilahi Azhar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Dodol Raya Guna Periuk Tekanan, Mudahnya.
![Masak Dodol Raya Guna Periuk Tekanan, Mudahnya.](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-27.png)
Dodol panas-panas memang sedap. Malah ada yang suka makan dodol cair. Dapat sepiring, fuhhh…layan sungguh! Bagi anda yang ada periuk tekanan, selain masak lauk pauk, anda juga boleh guna buat masak dodol ni. 12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu tunggu berjam-jam. Bagi yang tak ada periuk tekanan, anda juga boleh masak dodol guna kuali non-stick. Menarik! Nak cuba? Ini resipinya.
DODOL SEGERA
BAHAN-BAHAN:
- 1 kotak kecil santan – jadikan 1 cawan. Kalau tak cukup, tambah air untuk genapkan sukatannya.
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan tepung pulut
- 1 sudu makan tepung gandum
- Secubit garam
- Daun pandan – simpul kasih
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali daun pandan) dan kisar.
2. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk noxxa. Masukkan juga daun pandan.
3. Tutup dan steam kan selama 4 minit.
4. Buka penutup dan kacau hingga sebati.
5. Kemudian tutup kembali periuk dan steam lagi selama 4 minit.
6. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali.
7. Siap! Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
RESIPI DODOL MASAK GUNA KUALI NON STICK
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm tepung pulut
- 3 cawan gula melaka (*) (boleh juga gunakan gula merah)
- 2 cawan gula pasir (*)
- 3 cawan air (*)
- 2-3 helai daun pandan (*)
- 1 kg santan pekat
CARA MEMASAK:
- Masak bahan-bahan bertanda (*)hingga gula larut. Tapis dan tunggu sejuk sebentar.
- Masukkan tepung pulut dan bahan yang dimasak tadi kedalam blender dan kisar
- Tuangkan adunan tepung ke dalam kuali non-stick. Sentiasa kacau adunan bagi mengelakkan dodol berkerak.
- Adunan akan meletup-letup dan pecah. Kacau dodol sehingga terbit minyak pada dan tidak melekat.
- Padamkan api dan masukkan dodol ke dalam bekas untuk disejukkan.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Are Peace
Kari Sardin Makan Dengan Roti Canai Homemade, Memang Layan
![Kari Sardin Makan Dengan Roti Canai Homemade, Memang Layan](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-design-2020-03-30T125147.348.jpg)
Asyik buat kari ayam atau daging, apa kata kali ni buat kari sardin. Makan pula dengan roti canai homemade. Nak resipi roti canai homemade, boleh tengok di sini (roti canai homemade). Boleh cuba masak kari sardin ni bagi mempelbagaikan menu atas meja makan. Izwahani Zainal melalui facebook telah berkongsi resipi kari sardin yang sedap.
KARI SARDIN
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang merah (tumbuk halus)
1 ulas bawang putih (tumbuk halus)
2 inci halia (tumbuk halus)
1 inci kunyit (tumbuk halus)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk kari ikan
Air secukupnya
2 biji kentang (potong ikut cita rasa)
1 tin besar sardin (pastikan yang halal ye)
Santan secukupnya
Asam jawa
Garam
Daun kari
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit.
2. Masukkan serai dan serbuk kari. Masak sehingga garing.
3. Tambah air. Apabila air mendidih, masukkan kentang.
4. Masukkan sardin dan santan.
5. Perasakan dengan asam jawa dan garam. Jangan lupa daun kari.
Ok dah siap. Selamat mencuba!
Resipi Oleh Izwahani Zainal
Link: https://www.facebook.com/izwahani.zainal/posts/10222310330413339
Lazatnya 5 Roti Dan Pastri Berempah Ni.
![Lazatnya 5 Roti Dan Pastri Berempah Ni.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/02/136462.jpeg)
Hidangan lima roti dan pastri hasil inspirasi Chef Nurjafri Nordin dan Chef Yap Wai Keong memang ternyata lazat. Ramuan rempah ratus dan cili menghasilkan rasa yang sungguh berperisa. Ditambah pula dengan pastri rapuh dan tekstur roti yang gebu memang sesuai dihidangkan sebagai sarapan dan juga minum petang. Selamat mencuba.
1. ROTI KAYU MANIS CRUMBLE BERKURMA
BAHAN-BAHAN :
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm mentega
- 80gm gula
- 5gm garam
- 2 biji telur
- 5gm serbuk kayu manis
- 150gm kurma | dibuang biji
- 10gm yis
- 30ml madu
- 80gm susu tepung
- 80ml air
Bahan Crumble :
- 100gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 50gm gula
- 2gm serbuk kayu manis
*Gaulkan kesemua bahan dan ramas hingga hampir menjadi serbuk
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung, serbuk kayu manis ke dalam
bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian masukkan gula, garam, madu dan telur ke dalam campuran tadi
dan uli sehingga menjadi doh
3. Masukkan kurma ke dalam doh. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
kecil, lebih kurang 300gm setiap satu dan rehatkan sehingga ia naik dua kali ganda.
4. Uli semula doh dan masukkan ke dalam acuan kek dan biarkan ia kembang.
5. Taburkan crumble ke atas doh. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.
Saiz hidangan : 2 biji , sebesar 23sm
Waktu memasak: 1 ½ jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Rasa rempah kayu manis dari crumble menjadikan ia cukup enak
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Jika anda penggemar manisan boleh memilih jenis kurma madu. Ia lebih lembut dan manis.
2. KEK CREPE PISANG KAYU MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (crepe ):
- 200gm susu segar
- 20gm gula pasir
- 1 biji telur
- 100gm tepung gandum
- 20gm mentega | sudah cair
- Sedikit perwarna kuning
Bahan B (pisang gula hangus ) :
- 150gm gula perang
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pala
- 50gm krim putar
- 3 biji pisang sederhana | dipotong halus
- 500gm krim putar manis (pukul sehingga kembang)
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan A crepe :
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau
hingga sebati
2. Tapiskan adunan supaya tiada tepung yang masih berketul
3. Panaskan kuali,sapukan sedikit mentega cair. Tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam kuali rata dan ratakan sehingga permukaan crepe kering. Kemudian terus angkat
4. Ulang langkah 3 sehingga adunan habis.
Cara masak bahan B (pisang gula hangus):
1. Masukkan gula perang dalam kuali yang sederhana panas dan masak hingga
bergelembung
2. Masukkan krim putar, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan pisang sehingga pisang diselaputi gula dan campuran serbuk
tadi
Cara melapis crepe :
1. Lapiskan crepe dengan krim putar, pisang gula hangus. Ulang langkah ini hingga
habis.
2. Akhir sekali, salut kek crepe dengan krim putar manis dan hias.
Saiz hidangan : Ukuran 23 sm, bulat
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Masak dengan sedikit mentega
Jenis masakan : Snek@ pencuci mulut
Keistimewaan : Keenakan gandingan pisang , rempah kayu manis dan krim .
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Selain pisang emas anda juga boleh menggunakan pisang berangan. Pisang jenis ini tidak mudah lebam
3. PANNA COTTA MANGGA BEREMPAH DAN SAGU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan sagu :
- 250gm sagu
- 2 liter air
- Sehelai daun pandan
Bahan Puding Panna Cotta :
- 80gm gula pasir
- 250gm krim putar
- 150ml susu segar
- 100gm puri mangga | *kisar mangga segar tanpa air
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pelaga
- 10gm gelatin
- 40ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu:
1. Rendam biji sagu selama setengah jam
2. Didihkan air dengan daun pandan, masukkan biji sagu ke dalam air yang
mendidih dan masak sampai sagu bertukar menjadi jernih.
3. Tapis dan basuh sagu dan letakkan ke dalam acuan
Cara masak puding panna cotta :
1. Rendam gelatin dengan air panas sehingga larut
2. Masukan gula pasir, krim putar, susu segar dan puri mangga ke dalam kuali. Masak
hingga mendidih.
3. Masukkan serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan gelatin cair tadi dan kacau
hingga sebati
5. Masukkan ke dalam acuan sagu tadi dan sejukkan dalam peti ais sebelum
Dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 cawan
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Didih dan dinginkan
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan masa dingin
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Puri mangga sudah cukup manis, jadi gunakan sukatan gula sedikit sahaja atau boleh juga tidak menggunakan gula.
4. PAI INTI PARU BERLADA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pai :
- 200gm tepung gandum
- 80gm mentega
- 5gm garam
- 1 biji telur
Bahan inti paru berlada :
- 250gm paru
- 1 keping asam keping
- 50gm gula perang
- Serbuk perasa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 6 tangkai cili merah | ditumbuk
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk
- 2 ulas bawang merah | ditumbuk
- Sedikit minyak masak
Bahan sos pai :
- 2 biji telur
- 150ml krim
CARA MEMASAK :
Cara masak doh pai :
1. Masukkan tepung, mentega, garam ke dalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur dan uli sehingga sebati dan adunan menjadi doh lembut.
2. Rehatkan doh di dalam chiller selama 15minit.
4. Kemudian canaikan doh tadi dan masukkan ke dalam acuan pai. Rehatkan di
dalam chiller semula selamat 10minit.
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga garing. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit
garing.
3. Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa.
4. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Cara masak sos pai :
1. Kacaukan telur bersama krim sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam acuan pai
3. Isikan acuan dengan inti paru berlada.
4. Bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 200°C di dalam ketuhar
5. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 2 biji, ukuran garis pusat 23sm
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Inti paru berlada tetapi tidak terlalu pedas
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Paru lebih sedap bila diperap kunyit, asam, garam dan gorengkan sampai garing.
5. ROTI BERINTI KARI AYAM DAN TELUR
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- 200gm daging ayam cincang
- 2 ½ sudu makan serbuk kari daging atau ayam
- 3 helai daun kari
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah | ditumbuk
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk
- 5 sm @2 inci halia | ditumbuk
- Gula secukup rasa
- 2 biji telur rebus
- Daun sup secukupnya | dihiris
Bahan roti :
- 200gm tepung gandum
- 5gm yis
- 80gm gula
- 5gm garam
- 60gm susu tepung
- 100ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam cincang dan masak hingga inti kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan biarkan sejuk.
Cara masak roti :
1. Masukkan semua bahan uli sehingga menjadi doh lembut. Perapkan doh
selama 15minit
2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 50gm setiap
satu.
3. Susunkan doh (50gram) di atas dulang pembakar. Rehatkan doh selama
15minit lagi. Kemudian leperkan doh-doh yang disusun, isi satu sudu besar inti
bersama potongan telur rebus dan cantumkan semula doh.
4. Biarkan doh kembang selama 15minit, masukkan ke Akhir sekali, masukkan
ke dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 12 minit.
Saiz hidangan : 10 biji roti
Waktu memasak : 1-2 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti kari ayam makin enak dengan telur rebus
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bahan inti ditumis hingga pecah minyak dan ayam benar-benar masak dan sebati dengan ramuan.
RESIPI : CHEF BAKER NURJAFRI NORDIN DAN ASST. CHEF PASTRI YAP WAI KEONG
Terima kasih : One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama City Centre,Selangor. http://www.oneworldhotel.com.my/
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI :
RESIPI NI PUN BOLEH DICUBA :
Pai VS Quiche, Mana Satu Jadi Kegemaran. Rasa Enak Tapi Jenis Pastri Berbeza
JOM TENGOK RESIPI NI, SEDAP WEII :