![kuih bakar labu manis](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design38.png)
Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
- ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
- 1 kotak kecil santan kelapa
- ½ cawan air masak / air mineral.
- 1 sudu besar Minyak Sapi
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu kecil esen Vanilla
- 1 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.
2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.
4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.
Kredit: Sha Ramson Abdullah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedap Mantap Pulut Inti Balut Daun Pisang Ni.
![Sedap Mantap Pulut Inti Balut Daun Pisang Ni.](https://cdn.rasa.my/2021/05/367619.jpeg)
Pulut Inti, antara menu pulut tradisional yang masih kekal disukai ramai sehingga kehari ini. Anda yang menyukai pulut ini boleh cuba membuatnya kerana kebanyakan bahannya ada di dapur anda. Bagi yang baru nak mencuba, berikut dikongsikan resipinya. Memang tak menyesal anda cuba dan tak perlu keluar rumah hanya sekadar nak beli pulut initi.
PULUT INTI:
BAHAN-BAHAN:
INTI:
1/2 biji kelapa parut
3 keping gula melaka
sedikit gula putih (ikut citarasa masing-masing)
sedikit air
2 sudu besar tepung gandum
2 helai daun pandan disimpul
secubit garam
PULUT:
4 pot beras pulut | rendang 2-3 jam
3 pot santan daripada 1/2 biji kelapa
garam secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul
BAHAN LAIN:
Daun pisang
Daun pandan
CARA MEMASAK:
- Untuk memasak pulut: Sediakan periuk pengukus. Bersihkan beras yang telah direndam terlebih dahulu, toskan.
- Masukkan garam ke dalam santan kemudian tuang ke dalam bekas beras pulut dan masukkan daun pandan yang disimpul tadi.
- Kukus pulut, selepas 10 minit, kacau pulut. Masak lagi 10 minit.
- Setelah masak biarkan sejuk sebelum membungkus.
- Sementara pulut sejuk sediakan inti kelapa: Satukan gula melaka, gula putih, daun pandan, secubit garam dan sedikit air.
- Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa, kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata.
- Masak hingga kering dan sentiasa dikacau hingga masak. Tutup api.
- Sejukkan inti dahulu sebelum membungkus.
- Untuk membungkus, layukan daun pisang terlebih dahulu. Potong daun pisang mengikut saiz yang sesuai.
- Ambil sedikit pulut. Letak daun pandan, kemudian letak inti secukupnya.
Kredit: resipi viral
Kaswi Pandan Lemak Manis, Menggoda Sungguh Tak Sabar Nak Buat.
![Kaswi Pandan Lemak Manis, Menggoda Sungguh Tak Sabar Nak Buat.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/04/359835.jpeg)
Kaswi Pandan Lemak Manis antara kuih berkukus yang mudah disediakan dan tidak perlu banyak bahan, apa yang penting adalah kemahuan membuatnya. Apa kata anda cuba membuat sendiri dan boleh buat lebih untuk disedekahkan kepada jiran-jiran sebelah menyebelah, dapat pahala. Kalau yang belum pernah buat, ini resipi RASA kongsikan di sini.
KASWI PANDAN LEMAK MANIS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan | 6 helai daun pandan yang dikisar
4 cawan air
1 1/4 gula
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh pewarna hijau
1 cawan kelapa parut | putih sahaja
1/2 sudu teh garam halus
CARA MEMBUAT:
- Sediakan loyang 10 X10 sapu sedikit minyak.
- Panaskan pengukus
- Seterusnya satukan semua kecuali kelapa parut dan garam.
- Tuang dan tapis ke dalam loyang yang telah disediakan tadi.
- Masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan dan kukus selama lebih kurang 40 minit.
- Buka penutup kukus dan biarkan kan 10 minit lagi dalam pengukus dengan penutup terbuka(tujuannya bagi air pada permukaan kaswi kering/ boleh lap dengan tisu dapur jika permukaan masih berair.
- Tutup api dan keluarkan kuih.
- Setelah sejuk potong dan gaulkan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam dan kukus sekejap.
9. Kuih sedia dihidangkan.
oleh Mas Cotek
Cara-Cara Buat Kulit Karipap Daun Sup. Nampak Sedap!
![Cara-Cara Buat Kulit Karipap Daun Sup. Nampak Sedap!](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-10-1.png)
Suka makan karipap? Kalau biasa anda makan karipap kulit kosong tu, kali ni boleh cuba karipap daun sup. Mesti lagi wangi! Jom lihat cara-caranya.
KARIPAP DAUN SUP
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1 senduk daun sup cincang
- 2 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan minyak masak
- Air secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan marjerin dan minyak. Setelah marjerin cair, biarkan suam.
- Satukan tepung, garam, daun sup dan marjerin suam tadi. Ramas supaya berderai.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh.
- Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit. Kemudian bolehlah mulakan proses buat karipap.
BAHAN INTI KENTANG:
- 7 biji ubi kentang – direbus sebiji-sebiji. Jangan potong.
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih
- Sedikit halia
- 2 tangkai daun kari
- 4 sekawan (pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis)
- 2 sudu makan rempah kari
- 1 biji kiub pati daging (optional)
- Garam secukup rasa.
- 1/2 cawan air
- Daun sup secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Rebus ubi kentang hingga empuk. Toskan kemudian tumbuk/potong kasar. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan, bawang besar, bawang putih, daun kari dan halia.
3. Masukkan rempah kari dan air. Tunggu hingga pecah minyak sedikit anggaran 5 minit.
4. Perlahankan api, masukkan garam dan kiub pati daging.
5. Setelah rempah masak, padamkan api, buang rempah 4 sekawan.
6. Masukkan ubi kentang yang ditumbuk kasar tadi. Gaul rata bersama rempah.
7. Akhir sekali, tabur daun sup yang dicincang.
8. Ambil doh karipap tadi dan bentukkan bulat.
9. Ambil doh, canai jangan terlalu nipis.
10. Kemudian masukkan inti dengan secukupnya. Kelim dan bentukkan menjadi karipap.
11. Sedia untuk digoreng dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tie Watiezz