Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.

Kuih Labu Bakar Gula Merah Lemak Manis, Sedapnya Buat Sarapan.

KUIH LABU BAKAR GULA MERAH

 

Kuih Labu Bakar Gula Merah Lemak Manis, Sedapnya Buat Sarapan.

BAHAN-BAHAN :

IKLAN
  • 1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
  • ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
  • 1 kotak kecil santan kelapa
  • ½ cawan air masak / air mineral.
  • 1 sudu besar Minyak Sapi
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu kecil esen Vanilla
  • 1 cawan tepung gandum

Kuih Labu Bakar Gula Merah Lemak Manis, Sedapnya Buat Sarapan.

CARA MEMASAK:

1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.

IKLAN

2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.

Kuih Labu Bakar Gula Merah Lemak Manis, Sedapnya Buat Sarapan.

Kuih Labu Bakar Gula Merah Lemak Manis, Sedapnya Buat Sarapan.

IKLAN

4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.

Kuih Labu Bakar Gula Merah Lemak Manis, Sedapnya Buat Sarapan.

Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.

Kredit: Sha Ramson Abdullah

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI