
Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
- ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
- 1 kotak kecil santan kelapa
- ½ cawan air masak / air mineral.
- 1 sudu besar Minyak Sapi
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu kecil esen Vanilla
- 1 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.
2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.
4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.
Kredit: Sha Ramson Abdullah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Merantau Jauh, Sahabat Vietnam Kongsi Resipi Popia Ketam Salju

Pelbagai kuih muih boleh disediakan menerusi kulit popia. Antaranya popia basah, popia goreng, dan salah satunya adalah popia ketam salju ataupun crab roll.
Menerusi perkongsian resipi popia ketam salju daripada Masliana Ibrahim, menurutnya resipi ini diperoleh lebih 20 tahun lalu ketika menuntut di Nebraska. Seorang sahabat daripada Vietnam berkongsi resipi ini yang dipanggil crab roll.
Ketika itu, dia tinggal jauh daripada keluarga. Ketika kawan seAsia berkongsi makanan ringan begini, ianya benar-benar mengubat kerinduan di hati pada keluarga. Masa itu, dia gembira sangat kerana crab roll sahabatnya itu sedap.
Jadi, apabila telah kembali ke Malaysia, dia mengubah nama resipi ini kepada Popia Ketam Salju sinonim dengan ambien di Malaysia. Jom buat, bahan-bahannya pun mudah sahaja.
POPIA KETAM SALJU
BAHAN-BAHAN:
1 paket besar isi ketam/ crabstick – Boleh beli online di sini
3-4 sudu besar mayones – Boleh beli online di sini
3 pokok daun ketumbar (dipotong halus)
1 paket kulit popia (saiz besar) – Boleh beli online di sini
Sehiris lemon
Secubit garam
1 botol sos masam manis/ sos cili Thai – Boleh beli online di sini
1 mangkuk air / putih telur (untuk gam popia)
CARA MEMASAK:
Rebuskan isi ketam sehingga masak.
Angkat dan tapis serta buang air rebusan.
Apabila kering sedikit, lenyekkan isi ketam sampai separa hancur. Jika suka isi hancur, boleh lenyek sampai hancur.
Perahkan lemon untuk hilangkan hanyir isi ketam.
Kemudian, gaulkan dengan mayones, daun ketumbar yang dipotong halus serta secubit garam.
Setelah itu, ambil 1-2 sudu inti dan bungkus dengan elok seperti buat popia. Gamkan tepi kulit popia dengan air atau putih telur.
Panaskan minyak dan perlahankan api sebelum digoreng. Bahagian ini perlu berhati-hati untuk mendapatkan gorengan popia yang cantik.
NOTA: Jika api kuat, ianya boleh merosakkan popia ketam ini seperti isi dalamnya akan pecah terburai.
Dah siap untuk dihidangkan buat seisi keluarga.
Kredit: Masliana Ibrahim
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Mudahnya Cara Buat Ikan Siakap Stim, Rasa Ala Makan Di Restoran
Sedapnya Aiskrim Kacang Merah, Rasa Lemak Manisnya Lejen Betul
Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Cucur Jagung Super Simple. Lemak, Manis Enak Tak Terkata

Cucur @ Cekodok Jagung ini tentunya disukai ramai. Nampak sangat sedap dan cara membuatnya juga cukup mudah. Bulat elok bila digoreng. Makan panas-panas, memang layan ni. Jom cuba resipi perkongsian saudari Suraya Yaacob ni. Pasti anda akan sukakannya.
CARA BUAT CUCUR @ CEKODOK JAGUNG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1/2kg tepung gandum – beli online disini
1 tin jagung manis – beli online disini
2 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
1 sudu makan mentega @ marjerin – beli online disini
5 sudu makan gula – (sukatan untuk yang tidak suka manis. jika suka manis, letak 7-8 sudu) – beli online disini
1 sudu makan mauripan @ yis – beli online disini
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Campurkan kesemua bahan kering (tepung gandum, gula dan mauripan ). Gaul sedikit supaya rata.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan basah pula (jagung, susu pekat manis dan mentega).
3. Seterusnya masukkan air sedikit demi sedikit sambil diadun hingga menjadi adunan cucur.
4. Rupa adunan cucur yang telah siap diadun. Untuk pastikan cucur anda sudah manis atau tidak, boleh rasa sedikit tepung sebelum digoreng.
5. Jika adunan cucur tawar, boleh tambah sedikit gula untuk menyedapkan lagi rasa.
6. Perap adunan selama 30 minit. Adunan tidak perlu ditutup.
7. Bila adunan sudah kembang, bolehlah panaskan minyak masak dan siap untuk menggoreng.
8. Jemputkan adunan menggunakan hujung jari (atau boleh juga guna sudu).
9. Masukkan ke dalam kuali berisi minyak panas. Masukkan beberapa hingga mencukupi ruang dalam kuali anda.
10. Setelah digoreng seketika, cucur akan kembung begini. Terbalikkan dan teruskan masak sehingga habis adunan.
11. Cucur Jagung mudah dan sedap sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Suraya Yaacob
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Sendiri Fish & Chips, Lengkap Dengan Resipi Sos Tartar Sedap
Tambah Bilis. Rahsia Cencaru Sambal Goreng Pedas Jadi Lebih Sedap
Resipi Agar-Agar Santan Sedap Dengan Hirisan Isi Kelapa Muda
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Seri Muka Kacang Merah Teksturnya Lembut &Kenyal. Rasa Kacang Merah Memang Tak Jemu Makan

Pelbagai jenis kuih tradisional dan salah satu yang menjadi kuih kegemaran ramai ialah kuih seri muka. Kuih ini juga boleh dihasilkan daripada bahan seperti ubi, labu ,kentang atau kacang merah. Dah biasa dengan kuih seri muka pandan, kita buat seri muka kacang merah pula. Tekstur lembut dan kenyal-kenyal dengan rasa kacang merah pasti tak jemu makan.
Seri Muka Kacang Merah
(loyang 9×9)
Lapisan bawah
350g pulut-basuh dan rendam antara 30 minit-1 jam.Kemudian toskan.
Santan-sama paras dengan pulut kalau pulut dah masuk dalam Loyang.Kalau guna santan kotak tambahkan 1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam-masuk dalam pulut yang sudah letak santan tadi dan gaul rata. Boleh letak daun pandan,kemudian kukus dalam 20-25 minit.Sementara tunggu,boleh siapkan lapisan atas.
Lapisan atas
800 ml santan-kepekatan ikut suka.Semakin lemak semakin sedaplah santan asli lagi sedap.
kacang merah dalam tin-saya guna 1/2 saja.Terpulang nak guna 1 tin pun boleh saja. Kalau nak guna airnya,kena kurangkan santan.Maknanya bahan cair jangan lebih 800 ml.Ambil sebahagian santan untuk kisar kacang merah ni, nak hancur mana terpulang.
2 biji telur
175 g tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
25 g tepung ubi (boleh juga guna tepung jagung)-BELI ONLINE DI SINI
230 g gula
1 sudu kecil garam
pewarna merah-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Pukul telur dengan whisk.Masuk baki santan dan tepung semua ditapis.
2.Kemudian masukkan kacang merah yang sudah dikisar tadi.
3.Masukkan gula dan garam juga sedikit pewarna merah.
4.Masak hingga naik wap. Sebelum tuang atas pulut, pastikan pulut itu dipanaskan semula selepas dipadatkan.
5.Kemudian tuang lapisan atas.InshaAllah licin permukaannya
6.Kukus dalam 20 minit. Sudah masak jangan terus angkat turun.Biar atas pengukus terbuka 3-4 minit baru angkat turun(itu cara saya..lain orang lain caranya)
selamat mencuba.
*Ni tip nak hilangkan bau hanyir telur. Saya letak air daun pandan dalam 2 sudu besar.Berkesan nak hilangkan bau hanyir telur. Kalau buat perisa apapun saya letak juga air daun pandan. Lebih berkesan dari esen vanila.
Kredit: Sueosman Solo
ADA YANG NAK MEMBELI BLENDER BARU. BOLEH LIHAT DI SINI.
Hanya Guna Sukatan Cawan, Ini Cara Mudah Nak Buat Kuih Kaswi
Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah