
Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
- ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
- 1 kotak kecil santan kelapa
- ½ cawan air masak / air mineral.
- 1 sudu besar Minyak Sapi
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu kecil esen Vanilla
- 1 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.
2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.
4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.
Kredit: Sha Ramson Abdullah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Makan Sekali Pasti Nak Lagi, Karipap Udang Montok

Bosan asyik makan karipap inti kentang atau keledek. Apa kata ubah inti udang yang sangat mudah tapi lazat. Serta beri kelainan pada bentuk karipap agar lebih comel dan montok.
KARIPAP UDANG MONTOK
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 3 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar majerin
- 1/2 sudu teh garam halus
- 3/4 cawan air biasa-jangan tuang semua agak-agak tidak melekat ditangan
- 2 -5 batang daun bawang di hiris halus
- 2 batang daun sup di hiris halus
- Sedikit krim super/shortening
- Minyak-untuk mengoreng
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Ayak tepung gaul dengan majerin jadi serbuk roti.
- Campurkan daun bawang dan daun sup.
- Larutkan garam dengan sedikit air. Tuang sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
- Sapu krim super dan uli hingga licin dan perap 10 minit dan baru timbang doh 20@25 gram. Gelek dan isi inti dan kelimkan.
BAHAN INTI:
- 20-30 ekor udang- di buang kulit dan dipotong dadu
- 2 ulas biji bawang besar-dipotong dadu
- 2 biji bawang putih dipotong dadu
- 4 biji telur B
- Garam dan serbuk cukup rasa
- 1-2 biji lada besar merah-di dadu halus biji di buang
- Sedikit lada sulah
- Daun bawang dan sedikit daun sup dihiris halus
- 1/2 batang lobak merah-di sagat memanjang
- Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan udang dan biarkan masak seketika.
- Selepasitu perasakan garam dan serbuk cukup rasa. Kacau sebati.
- Pecahkan telur sebiji-biji masak hingga sedikit kering.
- Akhir sekali masukkan lobak merah yang di sagat bersama daun sup, daun bawang dan lada merah.
- Kacau rata, taburkan sedikit lada sulah. Tutup api dan sejukkan.
CARA UNTUK KLIM KARIPAP:
1. Leperkan doh yang sudah dibulatkan. Letakkan inti udang di sebahagian permukan.
2. Terbalikkan sebelah bahagian bertemu dengan sebelah lagi satu seperti gambar dibawah.
3. Temukan hujung bucu karipap dengan bucu yang lagi satu.
4. Kelim karipap seperti biasa dan nampak ia bersambung antara bucu.
INFO: Boleh makan dengan sos pilihan anda atau sambal kicap.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: JJ Pau Mawar
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Cara-Cara Hasilkan Doh & Inti Karipap Sardin Rangup Resipi Turun Temurun Bonda.
Cara Mudah Buat Kuih Bengkang Tumis Utara Paling Sedap.

Petang-petang macam ni, memang sedap kalau dapat makan kuih muih manis. Bagi anda yang gemar makan kuih muih asli tradisi, boleh cuba buat Kuih Bengkang Tumis Utara hasil perkongsian saudara Are Peace. Nampak sedap! Jom cuba.
RESIPI KUIH BENGKANG TUMIS UTARA
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan ( boleh juga guna sedikit perasa pandan dan campur dengan air menjadikan 1 cawan)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 kotak kecil santan
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit pewarna hijau
- 1 1/2 cawan air
Bahan B:
- 4 – 5 ulas bawang merah | dihiris nipis
- 2 sudu makan minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A dan kisar hingga sebati. (guna blender je)
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hingga harum dan kekuningan.(jangan sampai hangit.Agak-agak layu je sebab nanti bila bakar, bawang akan hangit.
3. Tuang bawang tumis ke dalam loyang dan seterusnya tuang adunan yang dikisar tadi.Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang.
4. Seterusnya bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180’c selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak. Guna api atas dan bawah.
5. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Are Peace
Resipi Kuih Badak Berendam Sedap Inti Kelapa Gula Merah

Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendam inti kelapa ni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni antara yang boleh dicuba.
CARA MEMBUAT KUIH BADAK BERENDAM INTI KELAPA
BAHAN INTI KELAPA:
1 cawan air panas
1/2 cawan gula merah cap Bintang – beli online disini
2 sudu besar gula pasir – beli online disini
(satukan, kacau hingga larut dan tapis)
1/2 biji kelapa parut
1 1/2 sudu besar tepung gandum – beli online disini
Secubit garam
1 helai daun pandan – disimpul
1/2 sudu teh kicap karamel – untuk cantikkan warna inti (jika tiada,abaikan)
CARA MEMASAK:
1.Panaskan air gula merah dan daun pandan dalam kuali.
2. Bila mendidih, masukkan kelapa parut, gula dan garam. Kacau hingga agak kering.
3. Masukkan tepung gandum. Bila sudah sebati, tutup api. Biarkan sejuk.
4. Bila inti sudah sejuk, boleh bulat-bulatkan untuk memudahan ia dimasukkan dalam doh.
BAHAN ADUNAN HIJAU:
2 cawan tepung pulut – beli online disini
2 sudu besar (membukit) tepung gandum
Secubit garam
1 cawan air pandan (kisar 1 cawan air dengan 3 helai daun pandan dan perah amik patinya)
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air dalam periuk.
2. Satukan tepung dan pati pandan. Ggaul hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Bulat-bulatkan doh. Masukkan inti kelapa. Bulat-bulatkan.
4. Kemudian masukan dalam air yang mendidih. Apabila doh sudah timbul, angkat dan toskan.
5. Ketepikan seketika.
BAHAN KUAH PUTIH:
1 cawan santan pekat – empunya resipi guna 1 kotak kecil santan KARA
3 cawan air
1/2 sudu teh garam
2 cubit gula
3 sudu besar (membukit) tepung beras
2 sudu besar (membukit) tepung gandum
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan, kacau hingga larut dan tapiskan ke dalam periuk.
2. Dengan menggunakan api sederhana perlahan, masak dan kacau adunan guna whisk/senduk hingga mendidih dan agak pekat.
3. Bila sudah agak pekat, terus tutup api dan segera sendukkan ke dalam bekas untuk menghidang Kuih Badak Berendam nanti. (boleh guna bekas makanan)
4. Dalam setiap bekas, masukan 1 1/2 senduk adunan putih dan terus letak bebola hijau yang sudah siap ditoskan tadi.
5. Kuih Badak Berendam siap untuk dinikmati. Ia enak dimakan ketika panas dan juga sejuk.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official