
Kuih Bunga Pudak adalah sejenis sajian asli tradisional popular di Kedah. Ia merupakan antara hidangan sewaktu kenduri dan musim perayaan. Namun kini, kuih ini agak sukar didapati malah tidak ramai yang memiliki kemahiran untuk menyediakannya. Jom cuba buat agar kuih tradisional ini tidak hilang ditelan zaman.
BAHAN KULIT:
- 1 bungkus tepung pulut
- 250ml air
- 1 sudu teh garam halus
BAHAN INTI:
- 1 biji kelapa parut | diambil bahagian putih sahaja
- 225gm gula pasir
- Sedikit esen ros
- Sedikit garam
- Pewarna hijau, kuning dan merah secukupnya
CARA MEMASAK:
- Campurkan bahan inti, gaul rata, warnakan dengan pewarna pilihan dan goreng tanpa minyak hingga kering.
- Campurkan tepung pulut, air dan garam. Sebatikan dan biarkan seketika anggaran 1/2 jam.
- Panaskan kuali dengan api sederhana panas. Ambil satu sudu makan adunan tepung dan masukkan ke dalam penapis kopi. Ayak ke dalam kuali membentuk bulat.
- Masukkan inti ditengahnya dan lipat menjadi segi empat. Lakukan dengan berhati-hati kerana kuih ini sangat mudah hancur.
- Siap untuk dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Seri Muka Pandan Dengan Gula Merah, Beri Ekstra Ummph Pada Rasanya

Kuih Seri Muka Pandan memanglah sedap dengan lemak santan dan lapisan atas berkrim dan rasa pandan yang enak. Tpi resipi ni ditambah gula merah dan sedikit kicap untuk memekatkan warna.
Resipi perkongsian dari Kak Ida ini boleh dicuba untuk minum petang atau masa sarapan pagi. Seri Muka yang terbaik lapisan atasnya lembut dan cair di mulut, sementara pulut dibawahnya padat dan kaya dengan rasa lemak santan.
SERI MUKA PANDAN GULA MERAH

BAHAN-BAHAN :
Bahan Lapisan Atas (loyang 12×12) :
2 cawan tepung gandum
- 1 1/4 cawan santan
- 3 cawan air
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula puteh
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1sudu besar tepung beras
- Kicap pekat hitam secukupnya untuk gelapkan kueh
- Secubit garam
CARA MEMASAK :
1. Gaul semua bahan-,tapiskan kemudian curah atas pulut kukus sampai masak..
Bahan Lapisan Bawah:
- 3 cawan beras pulut
- 2 cawan santan
- Sedikit pewarna hijau
- Garam secukup rasa
- Sedikit jus pandan
CARA MEMASAK :
1. Pulut 3 cawan rendam dulu dlm 2 jam bersama pewarna hijau sikit kemudian tos kan pulut masukkan dlm loyang.
2. Kukus dlm loyang bersama santan ..air pandan sikit dan garam ,hingga masak.
3. Bila sudah masak pulut,tekat padat-padat padat2.
4. Kukus semula baru letak bahagian atas..

Kredit : Kak Ida
Via FB : 1001 Resepi Kuih Muih Tradisional Umie Saffiya
4 Kuih Tempatan Dari Tepung Beras Kekal ‘Favourite’ Zaman Berzaman.

Isi Kandungan
ToggleBila disebut kuih tempatan pastilah kuih tradisional yang terbayang di ingatan. Ya, kuih tempatan ialah kuih yang menggunakan bahan tempatan yang mudah didapati di negara kita.
Kuih tempatan biasanya dihasilkan dengan menggunakan bahan asas seperti tepung beras, tepung pulut, tepung ubi kayu, gula melaka, santan dan sebagainya. Yang pastinya bahannya murah tapi dari segi rasa terjamin sedap. Sesuai dibuat sarapan dan minum petang.

Pemilik KUEH Kafe, Mohamad Ezwan Mohamad Zain sudi berkongsi keenakan kuih di kafenya ,seksyen 13, Shah Alam. Esok cuti kan jom kita cuba esok, .
1.PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN :
- 4 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung pulut
- 1 cawan air
- 1 cawan gula halus atau kaster
- Kain kasa/ kain kapas lembap sebagai alas acuan masa mengukus
Bahan inti :
- Gula Melaka atau gula kabung secukupnya/diracik
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung beras dan tepung pulut.
2. Gaul rata. Tuang air dan ramas hingga nampak berketul.
3. Kisar kering hingga halus dan ayak.
4. Campurkan gula kedalam tepung yang diayak tadi.
5. Gaul hingga sebati, sementara itu panas air kukusan hingga mendidih
6. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan biar separuh sahaja.
7. Masukkan inti gula kabung/Melaka, kemudian tambah adunan di atasnya.
8. Alas kain lembap pada acuan dan kukus hingga masak.
INFO : Versi inti asal putu tradisional dari Perak ini adalah kelapa parut dan garam, tetapi ramai yang sudah mengubahsuai inti dengan gula kabung atau gula Melaka untuk rasa yang manis
2. KUIH LAPIS PELANGI
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 8 cawan santan sederhana pekat (dari 1 1/2 biji kelapa parut)
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu teh esen ros
Pewarna merah, hijau, putih, kuning biru, ungu , merah jambu cukupkan 7 (jumlah warna ikut suka,)
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian warna asal, dan 7 bahagian lagi masukkan pewarna yang berlainan.
3. Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar.
4. Masukkan satu senduk adunan putih dan kukus selama 5 minit hingga masak.
5. Lapiskan pula satu senduk adunan merah dan kukus lagi 5 minit.
6. Ulangi langkah 4 berselang seli adunan warna asal dan adunan berwarna hingga habis.
7. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dan kukus selama 25 minit. Balut penutup dengan tuala dapur agar air tidak menitik ke atas permukaan kuih.
8. Setelah masak, angkat biarkan sejuk, Bila sudah betul-betul sejuk barulah boleh dipotong menggunakan pisau plastik atau pisau potong kek.
INFO : Pastikan setiap lapisan yang dikukus itu membeku. Kadang-kadang lapisan yang tengah perlu dipanjangan sedikit masa kerana lapisan dah tebal. Sekiranya adunan tak membeku ia akan tercampur
dengan warna lain dan tidak cantik lapisannya.
3. KUIH TEPUNG PELITA ASLI
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan hijau /bawah:
- 1/2 cawan tepung beras
- Secubit kapur makan
- 2 cawan air daun pandan /4-5 helai daun pandan dikisar
- 1 sudu teh gula bagi setiap bekas
Bahan lapisan atas/santan :
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan santan
- Secubit garam
CARA MASAK LAPISAN HIJAU/BAWAH:
1. Campurkan kesemua bahan lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
2. Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu gula ke dalam bekas, kemudian baru tuangkan campuran tadi sebanyak 1/3 sahaja.
3. Kukus selama 15 minit , setelah masak tuangkan pula adunan lapisan santan di atasnya.
CARA MASAK LAPISAN SANTAN/ATAS :
1.Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau hingga keluar wap.
2.Tuang atas lapisan hijau tadi dan kukus selama 10 minit.
INFO CHEF : Seperti juga kuih tradisional yang lain ia turut mengalami ubahsuai dalam resipinya. Ada yang dimasukkan tepung jagung tepung kwan hoe dan bermacam-macam lagi.
4. KUIH TOPI
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan air
- Secubit garam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
1. Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
2. Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
4. Kemudian perap 8 jam atau semalaman
5. Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
6. Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
7. Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
8. Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
9. Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
10. Kuih topi siap dihidangkan
INFO : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
Bengkang Tepung Beras Lembut & Wangi Santan. Kena Bakar Lama Baru Menjadi!

Isi Kandungan
ToggleBengkang tepung beras ini antara kuih tradisi yang enak. Rasanya lemak manis dengan aroma santan memang digemari terutama golongan warga emas.
Kalau rasa nak ambil hati atau gembirakan orang tua hidangkanlah kuih ini. Boleh jadi salah satu cara untuk memenangi hati mak mentua juga.
Cara nak menyediakan bengkang ini juga mudah tapi perlukan kesabaran kerana untuk dapat hasil yang sedap dan lembut, kuih ini perlu dibakar lebih kurang 2 jam.
Resipi bengkang tepung beras
Bahan-bahan
2 cawan tepung beras (cap Teratai)
1 cawan gula pasir
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
2 cawan susu segar full cream
2 helai daun pandan (disimpul)
Cara penyediaan
1. Panaskan oven pada suhu 180°C dengan api atas bawah. Biarkan ia panas semasa anda sediakan adunan.
2. Sapu marjerin di sekeliling loyang bersaiz 8 inci. Letakkan non-stick baking paper di dasar dan sekeliling loyang. Ini penting supaya bengkang senang dikeluarkan bila dah masak.
3. Satukan semua bahan kecuali gula dan daun pandan. Kacau hingga sebati dan tapis masuk ke dalam periuk bersih.
4. Masukkan gula dan daun pandan, kemudian kacau atas api perlahan. Kacau sentiasa hingga adunan menjadi pekat seperti yogurt. Bila dah pekat, tutup api dan keluarkan daun pandan.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang tadi. Ratakan dengan menggoyangkan sedikit loyang supaya permukaan adunan sekata.
6. Masukkan loyang ke dalam oven yang telah dipanaskan tadi. Letakkan loyang di bahagian rak bawah sekali dalam oven.
7. Bakar selama 2 jam dengan suhu 180°C. Jangan terkejut kalau permukaan bingka nampak bergoyang semasa masih panas—itu normal. Bila dah sejuk, barulah ia mengeras cantik.
Sebaiknya, biarkan sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari loyang. Bila dah sejuk sepenuhnya, barulah potong dan hidangkan.
TIP EKSTRA
Nak guna santan kotak? Boleh! Gantikan dengan:
– 2 cawan santan kotak
– 2 cawan susu segar full cream
– 2 cawan air
Boleh juga gunakan tepung beras jenama lain.
Kredit resipi & foto: Mashitah Mas
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA