Kuih Tepung Bungkus ni memang sedap dan disukai ramai. Kalau di bandar, agak susah nak jumpa peniaga yang jual kuih ni. Kalau ada, mungkin kurang kena dengan selera. Jadi kalau nak cuba buat sendiri kuih yang ada rasa ‘kampung‘, resipi perkongsian saudari Norfazleen Azliana ni antara yang terbaik. Mudah rupanya nak buat kuih ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH TEPUNG BUNGKUS
BAHAN TEPUNG:
3 cawan santan pekat
Sedikit gara,
2 cawan tepung beras
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dan garam ke dalam kuali. Kacau sebati tanpa api.
Masukkan tepung beras. Kacau sampai sebati dan tidak berketul.
IKLAN
Buka api sederhana dan masak bancuhan tepung dan santan tadi. Kacau hingga mendapat tekstur berketul sebegini.
Untuk membuat tepung bungkus, sudukan adunan tepung ke atas daun pisang. Lubangkan sedikit untuk letak inti. Sudukan inti kelapa secukupnya.
IKLAN
Bungkus dengan kemas dan sedia untuk dikukus selama 20 minit.
BAHAN INTI KELAPA:
IKLAN
1 biji kelapa – ambil bahagian putih sahaja
1 keping gula kerek / gula melaka/nisan/manisan
2 cawan air
3 sudu makan gula
Gula merah secukupnya – ikut citarasa. Tujuan untuk dapatkan warna inti yang cantik.
2 sudu teh tepung pulut
Daun pandan secukupnya
CARA MEMASAK:
Masak air bersama gula kerek, gula makan dan gula merah. Masukkan daun pandan dan kacau hingga gula larut.
Kemudian masukkan tepung. Masak lagi hingga inti kering.
Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih.
INFO: Jika suka, inti boleh dibulatkan dan golekkan ke dalam tepung pulut sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih. Ia bertujuan untuk hasilkan kuih tepung bungkus yang cantik.
1. Untuk mendapatkan air rebusan bunga telang, rebus 40 kuntum bunga telang bersama 1 cawan air hingga mendidih. 2. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. 3. Satukan kesemua bahan lalu tapis (supaya bancuhan licin dan tidak berketul).
4. Panaskan kuali leper yang telah disapu dengan sedikit minyak. 5. Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala lalu jalakan ke dalam kuali. 6. Masak untuk beberapa minit dan gulung kemas. 7. Untuk membuat kuah manis; satukan semua bahan kuah manis. 8. Didihkan hingga agak pekat dengan api sederhana. Sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG TELANG BERINTI
BAHAN LEMPENG:
20 kuntum bunga telang 1 cawan tepung gandum 1 cawan air 1 biji putih telur Secubit garam
2 keping dada ayam | cincang dadu & rebus empuk 2 biji ubi kentang | potong dadu kecil & rebus empuk – beli online di sini 1 labu bawang besar | cincang dadu – beli online di sini 2 sudu makan rempah kari daging – beli online di sini 4 ulas bawang merah | kisar- beli online di sini 3 ulas bawang putih | kisar – beli online di sini 1 tangkai daun kari Garam & gula secukup rasa 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bunga telang bersama 1 cawan air di dalam periuk. 2. Didihkan hingga mengeluarkan warna biru yang menarik. 3. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. Satukan semua bahan dan kacau rata. 4. Jika bancuhan terlalu pekat tambah sedikit air dan jika terlalu cair tambah sedikit lagi tepung. Tapis bancuhan lempeng.
5. Sapu sedikit minyak pada kuali leper (non-stick). Tuang sesenduk kecil bancuhan tepung dan masak hingga lempeng keperang-perangan (satu bahagian sahaja). 6. Ulangi proses hingga semua bahan habis. Ketepikan. 7. Untuk membuat inti; panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. 8. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari. 9. Tambah sedikit air lalu tumis rempah hingga masak. Masukkan ubi kentang dan ayam rebus. 10. Masak hingga semua bahan masak sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa. 11. Ambil sekeping lempeng, sendukkan inti dan gulung rapi. Potong mengikut cita rasa.
KASWI TELANG
BAHAN-BAHAN:
5 cawan air rebusan bunga telang | 40 bunga telang & rebus dengan air 1 cawan gula pasir 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi – beli online di sini 1 sudu teh kapur makan | bancuh dengan sedikit air Kelapa parut | putihnya sahaja + secubit garam halus
1. Di dalam mangkuk besar, satukan gula, tepung gandum, tepung ubi, kapur makan dan air rebusan bunga telang. 2. Kacau sebati dan tapis. 3. Sediakan loyang atau acuan kuih pilihan yang telah disapu sedikit minyak lalu tuang bancuhan tadi ke dalamnya. 4. Kukus selama 25 minit atau hingga kuih masak. Keluarkan dari acuan dan tabur kelapa parut di atasnya.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Kuih muih melayu memang sukar nak jumpa yang sedap dan memuaskan hati. Jadi boleh cuba buat kuih lejen ni, tepung gomak inti kelapa manis.Ikut cara ini boleh dapat dalam 20 biji kuih. Hidang untuk minum petang memang layan.
KUIH TEPUNG GOMAK INTI KELAPA MANIS
Inti: ½ biji kelapa parut muda 3 sudu makan gula merah / gula melaka 3 sudu makan gula pasir 2-3 helai daun pandan disimpul 1 cawan air 1-2 sudu makan tepung gandum (Sukatan gula boleh adjust ikut selera masing-masing)
Cara memasak: 1. Didihkan air bersama daun pandan. 2. Daun pandan dah layu, masukkan pula gula merah dan gula pasir. Renehkan seketika. 3. Masukkan kelapa parut muda. Gaul rata sehingga air agak kering. 4. Masukkan tepung gandum / sebarang tepung dan masak seketika. Gaul rata, sejukkan. 5. Bulat-bulatkan besar ikut suka.
Cara membuat: 1. Larutkan garam bersama air. 2. Campurkan kedua-dua tepung dalam bekas. 3. Tuang air sedikit demi sedikit sambil uli doh sehingga doh tak melekat di bekas. 4. Tambah lagi sedikit air jika doh masih keras. 5. Masukkan inti. Bulatkan kemudian leperkan. 6. Didihkan air dalam periuk. 7. Rebus kuih. Bila kuih dah terapung, tanda kuih telah masak. Boleh terus salut dengan tepung kacang hijau.
Bahan salut: Kacang hijau Cara membuat: 1. Sangai kacang hijau menggunakan api kecil sehingga warna keperangan. 2. Buang kulit kacang, kemudian ayak / tampi kulit kacang. 3. Masukkan dalam pengisar kering. Kisar sehingga halus. Ayak dan kisar lagi sehingga dapat tekstur seperti tepung. 4. Sangai tepung kacang hijau sekali lagi. 5. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
CARA PALING MUDAH: Beli saja tepung kacang hijau yang sedia ada dikedai-kedai. Pastikan ada tertulis ROASTED ye. Saya lampirkan tepung yang saya maksudkan. Brand lain pun dah banyak dijual. Saya sendiri pernah cuba beli cap Alagappas. Selain kuih tepung gomak, tepung ini juga boleh dibuat kuih kole kacang, batang buruk dan putu kacang. Kredit: Marlia Lia
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuih Tako Sengkungni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan ramai. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.