Kuah rojak ni senang kata macam pelengkap kalau makan dengan buah yang masam. Tak lengkap rasanya kalau makan buah tanpa pencecah. Lagi-lagi kalau buah yang masam misalnya pelam atau nanas. Kalau korang suka makan buah, mesti ada pencecah kat rumah kan? Kalau tetiba kuah rojak atau pencicah habis, bolehlah try buat sendiri. Senang je. Sedap pun sedap.
KUAH ROJAK
BAHAN-BAHAN
1kg cili sos
1 botol besar kicap manis (apa brand pun boleh)
1kg gula (gula melaka dan gula pasir).
1 botol petis (otak udang)
20 biji cili dikisar halus (kurangkan kalau tak nak pedas)
1/2 cawan kacang tumbuk
1/2 cawan bijan panggang
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan dalam kuali. Masak atas api perlahan sehingga pekat.
2. Sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
INFO
Resipi ini tahan berbulan-bulan.
Resipi daripada Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sos Lada Hitam Sedap Pencicah Serbaguna
Buat sendiri sos lada hitam homemade untuk dijadikan sebagai pencicah hidangan anda. Sos lada hitam selalunya enak di makan bersama daging kambing kambar, chicken chop atau kentang lenyek.
SOS LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu majerin
- 2 sudu tepung gandum
- 2 sudu serbuk lada hitam
- 2 cawan air
- 1 ketul kiub ayam
- 1 sudu gula (pilihan jangan letak kalau tidak suka)
- 1 sudu kicap pekat
- 1 tin mashroom hancur (pilihan)
CARA MEMASAK:
- Panaskan kuali dan cairkn majerin.
- Masukkan tepung gandum, kacau dengan cepat supaya tepung tidak berketul-ketul. Gunakan api sederhana supaya tidak hangus.
- Bila majerin dan tepung gandum sudah sebati boleh masukkan air dan selepas itu masukkan kicap. Kicap ni untuk warna sahaja dan kalau suka hitam boleh tambahkan lagi .
- Selepas itu masukkan lada hitam dan cendawan. Kacau sehingga sebati dan masukkan kiub ayam. Pastikn hancurkan dulu kiub sebelum masukkan ke dalam.
- Perasakan garam, gula dan serbuk perasa. Rasa mengikut selera anda.
- Biarkan masak sampai pekat dan baru matikan api.
Kredit: noora shikin
Aneka Jenis Roti Lembut, Segar & Unik. Boleh Cuba Buat Sendiri!
Isi Kandungan
TogglePasti ramai dalam kalangan anda yang gemar makan roti. Jadi, jika ada peluang pasti anda ingin mencuba membuatnya sendiri. Maklumlah, roti yang dibakar segar pasti lebih sedap dinikmati. Selain itu, kini anda boleh membuat pelbagai jenis roti yang unik yang mungkin tidak pernah anda bayangkan dapat membuatnya sendiri. Yang lebih penting, roti itu lebih menyihatkan. Cuba ya!
HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 20gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 120gm Serat gandum kasar
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
- Uli sehingga doh menjadi extensible atau boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
- Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
- Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
- Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
- Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
- Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
- Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
- Keluarkan doh yang sudah kembang.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 50gm Serat Gandum kasar
- 150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
- Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
- Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
- Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
- Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
- Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
- Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
- Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
- Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 250gm Air sejuk
- 30gm serbuk teh hijau
- 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
- Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
- Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
- Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
- Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
- Setelah itu, kelim doh dengan cermat.
- Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
- Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
- Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
- 150gm Oat
- 100gm Madu
- Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
- Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
- Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
- Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
- Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
- Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
- Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
- Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
- Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 30gm Black Charcoal Powder
- 20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK:
- Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
- Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
- Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
- Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
- Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
- Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
- Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
- Keluarkan doh yang sudah kembang.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Kredit resipi: Terima kasih Chef Sharizat, Golden Republic
Resipi Kerabu Kaki Ayam Ala Thai. Pedas Tapi Sedap
Isi Kandungan
ToggleResipi kerabu kaki ayam ala Thai. Pedas tapi sedap. Bagi yang menggemari kaki ayam, bolehlah cuba resipi ini.
Kata orang, makan kaki ayam ni awet muda? Betul ke? Selalunya buat sup kan? Tapi kali ini cuba buat kerabu ala Thai ni pulak. Boleh jadi ‘ketagih’ dibuatnya.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Dapur Shai Anne ini ye. Yang penting, pastikan bersihkan kaki ayam itu elok-elok. Buang kuku jarinya. Ratah boleh, nak makan dengan nasi putih panas-panas pun memang ngam habis!
Resipi Kerabu Kaki Ayam Ala Thai
Bahan-bahan:
500gm kaki ayam
1 sudu kecil garam – boleh beli online di sini
Sebatang serai (ketuk) – boleh beli online di sini
Cili padi merah & hijau – boleh beli online di sini
1 biji tomato (belah 6)
2 biji bawang merah (hiris) – boleh beli online di sini
½ bunga kantan (racik)
20gm kacang panjang (hiris)
100gm daun ketumbar (hiris)
1 biji limau nipis (ambil airnya) – boleh beli online di sini
Sesudu besar gula – boleh beli online di sini
Sedikit jus limau nipis
Kicap sotong
Sos pencicah thai
Air
Cara Mamasak:
Rebuskan kaki ayam selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Dalam satu bekas, masukkan serai, cili padi merah dan hijau, hirisan tomato, perahan limau nipis, bawang merah, bunga kantan, kacang panjang dan daun ketumbar. Gaul rata.
Tambahkan jus limau nipis dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Kerabu Kaki Ayam siap dihidangkan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedapnya Makan Kerabu Suun. Masam, Rangup, Lembut Semua Cukup
Kerabu Bunga Kantan Ikan Bilis Menu Rare Begini, Gerenti Bertambah Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official