
Menu nasi ayam sering menjadi kegemaran ramai, bukan hanya mengenyangkan malah mudah disediakan. Nasi Ayam Thai ini memang wangi baunya bila daun ketumbar dicampur sekali dalam bahannya. Apa lagi jom kita buat.
Nasi Ayam Thai
Bahan nasi:
Ayam
Kiub ayam
Ketumbar
Halia
Garam
Cara membuat:
1. Rebus dulu ayam dengan halia dan akar ketumbar .
2. Apabila mendidih, letakkan kiub ayam.
3. Ayam sudah masak angkat dan ketepikan. Nanti letakkan di atas beras.
4. Ketepikan,kemudian basuh beras.
5. Basuh beras dan letakkan dalam periuk tadi, air disukat menggunakan air yang sama. Jangan terlebih air nanti lembik pula nasi. Air ayam akan keluar semasa merebus jadi sukat lain dan letakkan sedikit garam.
6. Apabila sudah masukkan beras,masukkan daun ketumbar pula. Nasi akan berbau wangi. Kalau nak letakkan minyak/mentega pun boleh. Kemudian letakkan ayam tadi, masak sekali.
7. Biar nasi masak. Tunggu hingga kering.
8. Cara buat sos ialah kisar cili besar merah dengan cili padi merah. Tumis tanpa minyak.
9. Tumiskan bahan kisar tadi,masukkan sos,secukup rasa,gula batu seketul.
10. Sos siap untuk dimakan bersama nasi ayam.
11. Nasi ayam thai siap untuk dihidang.
12. Sambal kicap- potong bawang putih,daun ketumbar,cili padi. Letakkan kicap masin sedikit,kicap kipas udang sikit dan letakkan air limau dan air sikit.
Kredit : Nur Sarah
NAK MEMBELI PERIUK NASI BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
ADA YANG BERMINAT NAK BELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, LIHAT DI SINI
Resipi Nasi Minyak Hujan Panas Simple, Sesuai Untuk Beginner
Set Nasi Karot Bersama Opor Daging. Licin DiMakan Di Hari Lebaran
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Chicken Korean Spicy Menu Popular K-Drama, Ni Langkah Mudah Memasaknya.

Chicken Korean Spicy ni memang sering dilihat dimakan pelakun hallyu K-drama. Meleleh air liur dibuatnya. Menu ni memang serasi dengan tekak dan selera kita.
Bagi Cik Puan Julieta ni menu kegemaran anak-anaknya dan selalu diminta untuk dimasak dan dibekalkan balik ke asrama. Ceritanya, “Siap suruh lebihkan untuk kawan-kawan, nah ambil hang sebelanga ibu goreng, hampa makanlah puas puas .Balik ni hujung bulan 11 pulaklah jumpa anak jika diberi kelonggaran, maklumlah covid 19 makin meningkat.”
Itulah antara luahan kisah ibu-ibu yang terpaksa ‘berpisah’ dengan anak-anak masa PKPB nih. Apapun resipi Chicken Korean Spicy @ Ayam Berempah Korea Cik Puan Julieta ni memang gerenti sedap dan super senang membuatnya.
CHICKEN KOREAN SPICY
BAHAN-BAHAN :
Bahan perapan ayam :
- 10 ketul ayam | bahagian kepak
- 7 ulas bawang putih * – beli online DI SINI
- 2 inci halia * – beli online DI SINI
- 1 sudu serbuk lada hitam – beli online DI SINI
- 1 sudu gula
- secubit garam
CARA PERAPAN AYAM :
1. Tumbuk bahan bertanda ** hingga halus, tumbuk satu demi satu sampai halus semuanya lumur pada ayam dan perap selama 30 minit
Bahan menggoreng :
CARA MENGGORENG :
1. Masukkan ayam yang diperap tadi ke dalam campuran tepung. Golekkan ayam dalam tepung dan goreng sehingga keperangan.
Bahan sos:
- 5 ulas bawang putih (tumbuk halus) -beli online DI SINI
- 3 senduk cili kisar – beli online DI SINI
- 2 biji cili padi merah (tumbuk halus) – beli online DI SINI
- 2 ketul kecil gula gerek
- 7 sudu besar sos cili – beli online DI SINI
- 2 sudu besar sos tomato – beli online DI SINI
- 2 sudu madu – beli online DI SINI
- 1 sudu jus lemon @ cuka
- garam secukupnya
- Lenga @ bijan secukupnya | untuk ditabur pada ayam – beli online DI SINI
CARA MEMBUAT SOS :
1. Tumis bawang putih hingga perang kemudian masukkan cili kisar & cili padi merah masak hingga garing.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, gula kabung dan madu. Biarkan seketika. Kemudian masukkan jus lemon @ cuka kacau sebati pastu
3. Masukkan secubit garam. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata .
4. Sangai lenga @ bijan kemudian tabur atas ayam..
Kredit resepi : Cik Puan Julieta via group Mahn
#Creditcikpuanjulieta
INGIN MEMBELI KUALI ANTI LEKAT, JOM LAYARI DI SINI
VIDEO MASAKAN INI JUGA MUNGKIN MENARIK PERHATIAN ANDA, LEBIH BANYAK LAGI VIDEO MASKAN DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial
DAN RESIPI-RESIPI INI :
Menu Kenduri, Nasi Kunyit, Ayam Bakar Ketumbar & Nanas Tumis Berempah,
Ayam Masam Manis Ala Thai Super Sedap. Bau Semasa Masak Pun Dah Cukup Buka Selera
10 Resipi Kuih Muih Tempatan Untuk Sarapan & Minum Petang

Bila bab makan pagi atau minum petang, orang kita memang suka tengok pelbagai aneka kuih-muih yang dijual di gerai.
Rambang mata rasanya tengok pelbagai jenis dan warna yang ada. Kalau rasa nak buat sendiri kuih-muih dan makan di rumah, boleh cuba 10 resipi ini.
KASWI JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan tepung ubi –beli online di sini
1 cawan gula (nak manis lagi boleh tambah)
5 cawan air
3 sudu besar kordial jagung
½ sudu kecil air kapur
TONTON KEK LEMON GLAZE AIR FRYER | Dapur Rasa Live Bersama Che Ila
CARA-CARA:
1. Tepung gandum, tepung ubi, gula masukkan dalam bekas, kacau sebati kemudian masukkan air, kordial jagung dan air kapur. Kacau sebati semua bahan, nak senang lagi kisar je.
2. panaskan air kukusan sehingga mendidih..tuang adunan ke dalam loyang.
3. Loyang sapu sikit minyak masak @ lapik plastik.
4. Kukus selama 20-25 minit @ sehingga masak.
Kredit resipi: Siti Hadirah
SERI MUKA PANDAN
BAHAN-BAHAN: (saya sukat guna cawan metrik)
LAPISAN BAWAH:
2 cawan pulut – beli online di sini
2 cawan santan sederhana pekat (sukat ikut paras pulut )
Sedikit garam
Loyang 8×8 atau 9×9 inci oles minyak dan alas dengan plastik jernih
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. Basuh bersih beras pulut dan rendam lebih kurang 4 jam, toskan (saya tak rendam sebab guna pulut susu)
2. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus selama 30 minit api besar
3. Tekan pulut yang telah masak tadi supaya rata dan padat, cakarkan permukaan atas pulut tersebut dengan garpu, ketepikan.
LAPISAN ATAS:
2 cawan santan pekat – beli online di sini
1 cawan air pandan (saya guna 3 helai daun pandan, kisar bersama 1 cawan air)
3/4 cawan gula pasir – beli online di sini
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad – beli online di sini
1 biji telur (saya guna size A )
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau epal & beberapa titik pewarna kuning lemon
CARA-CARA:
1. Dalam satu bekas, campurkan semua bahan, kacau rata dengan whisk sampai adunan sebati dan pastikan tak da tepung yang berketul kemudian tapis.
2. Masak adunan di atas api perlahan sehingga naik wap sahaja.
3. Tuang adunan atas lapisan pulut yang telah masak tadi, kukus selama 30 minit api sederhana besar.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Jika selepas masak, terdapat air wap bertakung atas permukaan, angkat lengat ke tepi periuk, sendengkan supaya air wap dalam loyang jatuh ke dalam periuk.
5. Atau kukus tanpa penutup selama 5-8 minit, sampai air kering, boleh juga guna tisu dapur untuk serap air.
6. Nak dapatkan permukaan kuih yang cantik dan licin kenalah rajin lap bawah penutup kukusan.
7. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. Balut penutup periuk dengan tuala bersih (saya tak balut sebab saya rajin lap)
Kredit resipi: Nawar Azhar
APAM GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
1 biji telur*
½ cawan gula* (tak mau manis boleh kurangkan)
½ sudu besar ovalett*
100ml susu segar (tak kisah jenama apa)
1 cawan tepung gandum (saya guna tepung cap rose)
½ sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
Esen vanilla
Pewarna
CARA-CARA:
1. Mixed bahan bertanda * sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan tinggi.
2. Kemudian masukkan susu segar dan esen vanilla, mixed lagi.
3. Akhir sekali masukkan tepung+baking powder+soda bikarbonat yang siap diayak. Kacau menggunakan spatula sehingga sebati.
4. Bahagi kepada 2 bahagian. Titik sedikit pewarna yang kita nak.
5. Sapu acuan dengan minyak, tuang adunan. Kukus selama 10 minit.
p/s: pastikan air kukusan mendidih dahulu dan penutup dibalut dengan kain.
Kredit resipi: Siti Hadirah
APAM NASI LEMBUT
BAHAN-BAHAN
1 cawan nasi
1 cawan gula
1 ½ cawan air
2 cawan tepung beras (saya guna cap Teratai)
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh yis kering (mauripan)
1 paket Eno (paket biru)
Pewarna merah, kuning, hijau, ungu
1 biji kelapa parut (ambil putih saja)
¾ sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
1 helai daun pandan | dipotong kecil
CARA-CARA:
1. Kisar nasi, gula dan air hingga betul-betul halus.
2. Kemudian, masukkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kisar lagi hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dalam bekas bertutup dan perap selama 3-5 jam pada suhu bilik. Saya perap semalaman.
4. Kacau sekejap adunan dan campur eno. Kacau perlahan-lahan hingga sebati. Bahagikan beberapa bahagian dan warnakan.
5. Sapu minyak pada acuan. Sudukan adunan hingga hampir penuh. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
6. Keluarkan apam dari acuan. Satu adunan saya dapat 21 biji guna acuan love ni.
7. Kacau kelapa dengan garam dan gula. Letak daun pandan di atasnya dan kukus 5-10 minit hingga wangi. Tujuan kukus supaya kelapa tahan lama. Hidangkan apam bersama kelapa parut
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
KUIH LOMPANG PANDAN
BAHAN A:
3 cawan air
¾ cawan gula pasir
2 helai daun pandan
*masak gula dengan air, masukkan 2 helai daun pandan sekali. Gula hancur dan mendidih, tutup api. Sejukkan.
BAHAN B:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
1 cawan air pati daun pandan
Sedikit pewarna hijau star brand
Secolek kapur sireh
Sedikit garam halus
CARA-CARA:
1. Satukan tepung beras dan tepung ubi dalam besen. Masukkan 1 cawan air pati pandan dan 3 cawan air gula yang dah sejuk tadi. Kacau-kacau sebati.
2. Masukkan sedikit garam halus dan secolek kapur sirih. Masukkan sedikit pewarna hijau sekiranya warna bancuhan kurang cantik.
3. Kacau hingga semua larut kemudian tapiskan. Sementara itu, panaskn kukusan. Oles minyak dalam acuan lompang terlebih dahulu.
4. Setelah air didih, panaskan sekejap acuan lompang terlebih dahulu. Kemudian kacau-kacau dulu bancuhan tepung tadi sebelum tuang ke dalam acuan.
5. Tutup pengukus dan kukus selama 10 ke 12 minit dengan api sedang. Sejukkan kuih lompang dahulu barulah boleh dicungkil keluar. Ulang proses yang sama hingga bancuhan habis.
6. Hidangkan dengan kelapa parut yang telah dikukus sebentar supaya tak mudah basi kelapa tu nanti.
*Air gula mesti sejukkan dahulu.
*Bancuhan kena sentiasa dikacau dahulu sebeuom tuang ke dalam acuan.
*Sukatan air gula mesti 3 cawan dan 1 cawan air pati pandan.
Kredit resipi: Rozza Roha
DONUT KAMPUNG
BAHAN A:
145g air suam (anggaran 2/3 cawan)
1 sudu besar gula kastor
1 sudu besar susu pekat
½ sudu besar yis (1/2 paket)
*Bancuh bahan di atas dan biarkan sehingga berbuih.
BAHAN B:
2 cawan (250g) tepung gandum
2 sudu besar (30g) marjerin pelangi
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
CARA-CARA:
1. Ramas bahan B hingga menjadi serbuk roti. Masukkan bahan A dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
2. Doh memang macam lembik sedikit tapi jangan risau. Bila doh dah kembang ia jadi okay. Pastikan doh lembut ye barulah dapat donat yang gebu.
3. Perap doh hingga kembang sekali ganda lebih kurang 45 minit.
4. Selepas tu, buat bulat-bulat ikut besar mana yang disukai. Bila doh doh naik sikit, leperkan sedikit sahaja dan tebuk lubang guna belakang nozel @ penutup botol.
5. Bila donat dah naik kembang elok, bolehlah goreng.
*sukatan sudu dan cawan, saya guna sudu dan cawan metrik.
Kredit resipi: Rahmah Rosmin
BINGKA UBI
BAHAN-BAHAN: (guna loyang 8 inci)
4 cawan ubi yang disagat
2 cawan santan
1 cawan gula (saya nak kurang manis, 3/4 cawan saja)
½ sudu kecil garam
Pewarna kuning
CARA-CARA:
1. Ubi tu memang saya tak perah. Campur kesemua bahan di atas. Panaskan ketuhar dulu ya, suhu 200C.
2. Selepas adunan dah sebati, masukkan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam, bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi: Ain Athirah
KUIH CARA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan santan
1 cawan air pandan
1 ½ cawan tepung gandum
1 biji telur
Secubit garam
Pewarna hijau
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan. Kisar kalau nak lagi senang.
2. Kemudian, oleskan acuan dengan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan.
3. Tabur gula di dalam adunan tadi. Bakar sehingga masak.
Kredit resipi: Jan Ena
KUIH KOCI PULUT HITAM
BAHAN-BAHAN: (boleh dapat 20 hingga 25 biji)
UNTUK DOH:
250g tepung pulut
½ cawan tepung pulut hitam
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
100gm santan kotak
1 ½ cawan air (agak-agak tapi jangan terlebih)
UNTUK INTI:
1 biji kelapa parut putih basah (yang tidak terlalu tua)
1 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
½ cawan air
BAHAN UNTUK KUAH SANTAN
3 sudu besar tepung beras
200gm santan kotak
2 cawan air
Secubit garam (kuah santan biar masin)
BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya | dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci
Minyak masak secukupnya
CARA BUAT INTI:
1. Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
3. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
CARA BUAT KUAH SANTAN:
1. Satukan air, santan, garam dan tepung beras dalam periuk. Kacau bancuhan sampai tepung sebati.
2. Jerang atas api perlahan hingga kuah pekat. Biar mendidih dengan air yang perlahan. Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Saya tambah tepung gandum.
2. Tuang santan dan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
J3. ika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
UNTUK MEMBUAT KUIH KOCI:
1. Didihkan air rebusan dalam periuk. Ambil sejemput doh (27gm) dan leperkan, letak inti (13gm).
2. Tutup inti dengan doh dan bulat-bulatkan. Buat sampai habis.
3. Kemudian masukkan dalam air rebusan tadi biar sampai terapung. Angkat masukkan dalam kuah santan.
4. Guna sudu ambil doh sekali dengan kuah santan letak atas daun pisang yang disapu sedikit minyak. Kemudian lipat seperti bantal/nasi lemak.
5. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus sekejap 7 minit untuk aroma daun pisang. Dah siap.
Kredit resipi: Lind Razak
KUIH BOM BIJAN
INTI KELAPA
1 biji kelapa parut muda
½ cawan air
1 cawan gula melaka
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
1 sudu besar tepung gandum
KULIT BOM:
2 ½ cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung gandum (4 sudu besar)
½ sudu teh garam halus
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
Bijan putih & hitam
CARA-CARA:
1. INTI – Cairkan gula bersama air dan daun pandan. Setelah mendidih, masukkan kelapa parut. Kacau. Bila air mulai kering, masukkan tepung gandum. Kacau hingga agak kering.
2. KULIT – Satukan tepung-tepung dan garam. Kacau gula dengan air. Kemudian, tuang ke dalam tepung. Gaul hingga menjadi doh.
3. Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti. Tutup kemas dan gentel bulat.
4. Golekkan dengan bijan. Gentel bulat lagi supaya bijan kuat melekat pada kuih. Rehatkan semalaman di dalam peti ais.
5. Goreng di dalam minyak yang panas dengan api sederhana kecil.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Homemade Buat Sos Pencicah Sedap Giler. Mudah Sangat Rupanya!

Makanan bergoreng seperti snek, nugget, sosej, ayam goreng atau kentang goreng sangat sedap jika kena dengan pencicahnya. Untuk menghasilkan Cheezy sauce amat mudah, kamu boleh cuba buat sendiri, rasa seperti makan kat restoran mahal.
RESIPI CHEEZY SAUCE SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 1 buttercup (250g)
- 10keping cheddar chesdale
- 1 tin Susu cair
- 1 Kiub pati ayam
- 2 sudu lada hitam (blend kasar)
- 2 sudu tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
- Sedikit pewarna oren
CARA-CARA:
- Cairkan 250g buttercup dengan api perlahan
- Masukkan 1 tin susu cair sehingga mendidih
- Masuk cheesedale satu persatu – 10 keping
- Masukkan kiub pati ayam
- Masukkan blackpepper dan bancuhan tepung jagung
- Kacau hingga likat boleh masukkan sedikit pewarna oren jika nak nampak lagi cantik.
- Simpan dalam peti ais dalam bekas bertutup boleh tahan sehingga sebulan tau.
TIPS
Kalau berketul2 , dah sejuk boleh guna hand mixer /blender untuk dapatkn tekstur yang cantk
Selamat mencuba..
Kredit resepi : Nazrin Zahrin
Kredit pic n vid : Ezan Idma