Ramadan yang disambut dengan penuh barokah ini tidak lengkap tanpa menu sahur yang lazat. Jadi untuk memudahkan anda berfikir idea sahur dengan masakan yang ringkas dan mengenyangkan sepanjang berpuasa, boleh cuba resipi berikut.

Tidak lengkap Ramadan tanpa Mentega Anchor, mentega tulen warna keemasan semulajadi dengan rasa berkrim dan kaya. Nikmati keenakannya. Mentega Cukup Versatil, Tambah Keenakan Makanan Untuk Ramadan Raya Ini.

Limpahan cheese pada setiap menu sahur ini, nampak cukup menyelerakan.Jangan lupa cuba menu ni. Memang tak cukup makan satu.

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

AYAM GORENG RANGUP KEJU

BAHAN-BAHAN A:

400gram isi ayam – potong memanjang dan agak nipis

1 sudu makan serbuk cili kering/paprika

1 sudu teh lada sulah

1 sudu teh chicken granules

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN B:

1 cawan tepung beras

½ cawan air sejuk

1 sudu teh soda bikarbonat

2 sudu makan Keju Perfect Italiano Grated Parmesan

BAHAN-BAHAN C:

1 cawan Susu UHT Fernleaf

2 sudu makan Keju Perfect Italiano Mozzarella

30gram Mentega Anchor Unsalted

Garam dan lada sulah secukupnya

CARA MEMASAK:

1.Satukan bahan A dan gaul sebati. Perap selama setengah jam di dalam peti sejuk.

2.Di dalam mangkuk; satukan semua bahan B dan kacau sebati hingga menjadi batter atau bancuhan yang tak terlalu cair atau terlalu pekat.

3.Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Celup ayam yang diperap tadi ke dalam batter dengan rata.  Goreng hingga kekuningan dan toskan.

4.Untuk membuat sos; satukan bahan C di dalam periuk kecil lalu didihkan atas api yang sederhana hingga semua bahan sebati dan menjadi sos yang likat.

5.Tuang sos keju atas ayam goreng rangup tadi dan hidangkan segera.

 

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

ROTI CREAM CHEESE SARDIN

BAHAN-BAHAN A:

500gram tepung roti/tepung gandum

225gram air sejuk + sedikit ketulan ais

75gram gula kastor

50gram Mentega Anchor Unsalted

Ads

20gram Susu Tepung Fernleaf Full Cream

11gram yis kering

5gram garam halus

BAHAN-BAHAN B:

200gram Anchor Cream Cheese

¼ cawan Susu UHT Fernleaf

4 ulas bawang putih – cincang halus

3-4 ketul sardin (buang sosnya) – hancurkan

1 sudu teh cincangan daun parsli

Garam secukupnya

CARA MEMASAK:

1.Di dalam mangkuk pengadun; satukan semua bahan A lalu uli hingga jadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan. Rehatkan doh selama setengah jam atau hingga doh naik sekali ganda.

2.Canai dan uli doh lalu bulat-bulatkan mengikut saiz yang disukai. Susun doh dalam dulang pembakar yang dah disapu sedikit mentega. Rehatkan lagi selama setengah jam dan biarkan doh naik sekali ganda.

3.Panaskan ketuhar, pada suhu 180-190C, bakar doh tadi selama 15-20 minit atau hingga roti keperang-perangan.

4.Sementara itu, satukan semua bahan B kecuali sardin. Kacau sebati. Masukkan campuran keju ke dalam beg piping dan ketepikan.

5.Ambil sebiji roti dan belah empat (tapi jangan putus) dibahagian atas. Paipkan campuran keju tadi ke dalam belahan roti. Letak sedikit sardin yang dah dihancurkan.

6.Bakar semula roti di dalam ketuhar selama 10 minit. Hidangkan panas.

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

 PURI CHEESE DAN SAMBAL

BAHAN-BAHAN A:

3 cawan tepung gandum

1 sudu makan Mentega Anchor Unsalted – cairkan

1 cawan air suam

3 sudu makan Keju Perfect Italiano Mozzarella

1 sudu makan gula

½ sudu teh garam

BAHAN-BAHAN B (SAMBAL):

100gram ikan bilis – bersihkan dan goreng garing

3-4 sudu makan cili kisar

1 labu bawang besar – potong bulat

1 sudu teh air asam jawa

Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

1.Satukan semua bahan B dan uli hingga menjadi doh yang agak licin. Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang disukai.  Rehatkan doh selama sejam.

2.Setelah direhatkan, ambil sebiji doh lalu canaikan nipis. Ulangi proses hingga semua doh habis dicanai.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.  Goreng doh hingga keperang-perangan dan toskan lebihan minyak.

3.Sementara itu; untuk membuat sambal; panaskan 2 sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis cili kisar hingga naik bau. Masukkan bawang besar, air asam dan masak beberapa minit.  Masukkan ikan bilis goreng dan gaul sebati. Tambah garam dan gula secukupnya.

4.Hidangkan puri bersama sambal.

 

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

GULUNGAN SOSEJ BERKEJU

BAHAN-BAHAN:

6-8 batang sosej

3 keping roti putih – leperkan nipis dan potong memanjang

3 biji telur – pukul dengan garfu

1 sudu makan chili flakes

1 sudu teh serbuk garlic

Garam dan lada sulah secukup rasa

½ cawan Keju Perfect Italiano Mozzarella

Mentega Anchor Unsalted secukupnya

 

CARA MEMASAK:

1.Ambil sekeping roti yang telah dileperkan. Sapu Mentega Anchor Unsalted

2.Letak satu batang sojej di atas kepingan roti, tabur chili flakes dan serbuk garlic secukupnya. Kemudian tabur Keju Perfect Italiano Mozzarella Kemaskan gulungan dengan menyapu sedikit bancuhan telur di hujung gulungan.

3.Susun gulungan sosej dalam dulang pembakar. Sapu lebihan bancuhan telur di atasnya dengan rata. Kalau suka boleh tabur dengan parsli kering atau bijan di atasnya.

4.Bakar gulugan sosej dalam ketuhar yang dah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 15 – 18 minit atau hingga roti keperang-perangan. Hidangkan panas.

 

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

ENOKI BERBALUT KULIT POPIAH GORENG KEJU

BAHAN-BAHAN A:

2 paket cendawan enoki – buang akarnya

Kulit popiah secukupnya

100gram Keju Perfect Italiano Mozzarella

BAHAN-BAHAN B:

1 cawan tepung beras

¼ cawan air sejuk

1 sudu teh serbuk paprika

½ sudu teh serbuk garlic

Ads

Garam dan lada sulah secukupnya

BAHAN-BAHAN C:

50gram Mentega Anchor Unsalted

2 cawan minyak sayur

CARA MEMASAK:

1.Satukan bahan B di dalam mangkuk lalu gaul sebati hingga menjadi batter yang sederhana likat.

2.Ambil sekeping kulit popiah. Letakkan sedikit cendawan enoki dan Keju Perfect Italiano Mozarella Balut cendawan tadi dengan kulit popiah, keluarkan sedikit bahagian hujung cendawan. Kemaskan balutan.

3.Panaskan bahan C di dalam kuali.

4.Celupkan balutan cendawan enoki tadi ke dalam batter secukupnya lalu goreng hingga keperang-perangan. Hidangkan panas.

 

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

 PRATA CHEESY BITES 

BAHAN-BAHAN:

4-5 keping prata segera

150gm Anchor Unsalted Butter

100gm Anchor Cream Cheese

150gm Keju Perfect Italiano Mozzarella

1 sudu teh serbuk garlic

1 sudu teh serbuk paprika

Cincangan daun parsli secukupnya

Garam secukupnya

 CARA MEMASAK:

1.Di dalam mangkuk, satukan Anchor Cream Cheese dan Keju Perfect Italiano Mozzarella. Tambah serbuk garlic, serbuk paprika, cincangan daun parsli dan sedikit garam. Gaul rata.

2.Ambil sekeping prata segera lalu sudukan campuran inti tadi dan gulung. Kemaskan gulungan jangan sampai terbuka.

3.Cairkan Mentega Unsalted Butter di dalam kuali leper.

4.Letakkan gulungan prata tadi dan goreng hinga kekuningan di kedua-dua bahagian.

5.Keluarkan gulungan prata dari kuali. Potong kepada beberapa bahagian dan hidangkan segera.

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

BEBOLA NASI BERKEJU 

BAHAN-BAHAN:

1 ½ cawan nasi sejuk | lecek lumat

½ cawan isi ayam | rebus dan carik-carik

½ cawan Keju Perfect Italiano Mozzarella

Ads

½ cawan Keju Perfect Italiano Grated Parmesan

1 sudu makan cincangan daun bawang

1 sudu teh serbuk garlic 

1 sudu teh paprika

½ sudu teh chicken granules

Garam dan lada sulah secukup rasa

BAHAN-BAHAN B: 

1 biji telur | pukul dengan garfu

Breadcrumbs secukupnya

BAHAN-BAHAN C:

100gram Anchor Salted Butter

CARA MEMASAK:

1.Di dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan. Gaul rata dan bulat-bulatkan padat mengikut saiz yang digemari.

2.Celup bebola nasi ke dalam telur kemudian golekkan rata atas breadcrumbs.

3.Panaskan bahan C di dalam kuali hingga mentega cair. Goreng bebola nasi hingga keperang-perangan. Hidangkan panas.

Koleksi Resipi Sahur Menggunakan Mentega Anchor , Ringkas Dan Menyelerakan

SANDWICH BAKAR BERKEJU

BAHAN-BAHAN:

6-8 keping roti wholemeal/putih

1 cawan tuna dalam tin

1 labu bawang Holland – cincang halus

2-3 biji cili padi – hiris

Garam dan lada sulah secukup rasa

Mentega Anchor Salted secukupnya

Anchor Cheese Slice  secukupnya

Keju Perfect Italiano Mozzarella secukupnya

CARA MEMASAK:

1.Di dalam mangkuk, satukan tuna (ambil isi tuna sahaja), cincangan bawang Holland, cili padi, garam dan lada sulah secukup rasa. Gaul sebati.

2.Ambil sekeping roti lalu sapu dengan Mentega Anchor Salted

3.Letakkan sesudu campuran tuna tadi ke atas roti. Tabur dengan Keju Perfect Italiano Mozzarella Letak sekeping Anchor Cheese Slice.

4.Tutup dengan sekeping lagi roti lalu susun dalam air fryer yang telah dipanaskan pada suhu 200C. Bakar selama 10-15 minit atau hingga roti keperang-perangan.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI