Hidangan manisan memang wajib ada di sebarang majlis keraian. Tanpanya, ibarat tak lengkap majlis yang dianjurkan. Tatkala sudah menikmati aneka makanan enak, manisan tentunya dicari sebagai pencuci mulut. Khas buat anda yang bakal mengadakan majlis rumah terbuka, RASA kongsikan aneka resipi manisan mudah yang boleh dicuba.
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
200gm serbuk milo
250gm mentega
3 sudu makan serbuk koko
1 tin susu pekat manis
Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat
CARA MEMASAK:
Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. CHEESE TART
BAHAN PASTRY:
170gm mentega
50gm gula aising
1 biji telur gred C
280gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN CREAM CHEESE:
350gm cream cheese / krim keju
10 sudu makan susu pekat manis
5 sudu makan gula aicing
1 biji telur gred C
CARA MEMASAK PASTRY:
Pukul gula dan mentega sampai kembang dan putih.
Tambahkan telur dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh dan tekankan kedalam acuan kemudian bakar dengan suhu 170C selama 20/25 minit.
CARA MEMASAK CREAM CHEESE:
Pukul dengan mixer semua bahan dan pastikan tidak berketul.
Paipkan atas pastry tart.
3. APAM POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
150ml susu penuh krim
250gm tepung gandum
1 cawan gula kastor
3 biji telur gred A (sejuk)
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh ovelatte
CARA MEMASAK:
Masukkan telur, gula dan ovelatte ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan maksima sampai sebatian menjadi kembang dan berwarna putih.
Masukkan susu dan baking powder mix lagi sampai sebati kemudian masukkan tepung mix dengan kelajuan sederhana.
Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan warna yang berlainan.
Paipkan ke dalam acuan dan buatkan dot-dot.
Kukuskan selama 15 minit.
4. PUDING CARAMEL
BAHAN CARAMEL:
Ads
1 cawan gula
1/2 cawan air
BAHAN PUDING:
5 biji telur gred A
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila
3 sudu makan gula
CARA MEMASAK CARAMEL:
Panaskan gula hingga menjadi hangus dan masukkan air.
Kemudian letakkan dalam loyang.
CARA MEMASAK PUDING:
Pecahkan telur ala-ala manja asalkan kuningnya tidak pecah.
Panaskan susu cair dalam periuk api sederhana dan tambahkan gula.
Tuangkan adunan tadi ke dalam telur yang telah dipecahkan dan kacau sebati.
Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi caramel dan bakar selama 45 minit menggunakan cara stim bath suhu 160 darjah.
Setelah masak letakkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dihidangkan.
5. PUDING BUAH – BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar
1 tin buah-buahan koktail
150gm gula kastor
600ml air
1 tin susu cair
1 sudu teh perasa mangga
CARA MEMASAK:
Didihkan air dan masukkan susu cair dan gula kastor.
Kemudian masukkan serbuk agar-agar dan perasa mangga masakkan selama 3 minit.
Tutupkan api dan masukkan buah-buahan koktail.
Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum di hidang.
6. PIC CUSTART TART
BAHAN PASTRY:
170gm mentega
50gm gula aicing
1 biji telur gred C
280gm tepung gandum
1sudu teh esen vanilla
BAHAN KASTARD:
1 cawan tepung kastard
3 1/2 cawan air suam
10 sudu makan susu pekat manis (ikut tahap manis kesukaan)
1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
Ads
Buah pic dalam tin
CARA MEMASAK PASTRY:
Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
Masukkan esen vanila dan telur kacau lagi.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh dan tekankan dalam acuan.
Bakar doh selama 20/25 minit 170C.
CARA MEMASAK KASTARD:
Bancuh tepung kastard air dan susu.
Kemudian masak atas api sederhana dan kacau supaya tidak berketul.
Masak hingga pekat dan mendidih.
Tutup api dan paipkan dalam pastry tart, hias dengan buah pic.
7. EGG TART
BAHAN PASTRY:
170gm mentega
50gm gula aising
1 biji telur gred C
280gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN-BAHAN FILLING:
1 cawan susu cair
4 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1 cawan air suam
1 sudu teh esen vanila
2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK PASTRY:
Pukul gula dan mentega sampai kembang dan putih.
Tambahkan telur dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh dan tekankan ke dalam acuan kemudian bakar dengan suhu 170C selama 20-25 minit.
CARA MEMASAK FILLING:
Larutkan gula dalam air suam.
Satukan semua bahan lain ke dalam air gula dan kacau sebati.
Tapiskan bahan dan tuangkan ke dalam pastry tart.
Bakar tart selama 25 minit pada suhu 160 darjah.
8. PUDING ROTI
BAHAN-BAHAN PUDING:
8 keping roti
2 cawan susu segar / cair
4 sudu makan gula kastor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan mentega |cairkan
1 kotak kecil kismis
BAHAN SOS KASTARD
Ads
1 tin susu cair
1/4 tin | gula dan susu
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK PUDING:
Masukkan susu, gula, esen vanilla dan kacau sebati.
Masukkan pula telur dan kacau lagi.
Carikkan roti kepada 4 bahagian biar serap sekejap , masukkan butter cair tadi dan letak separuh kismis.
Letakkan marjerin dalam bekas loyang dan letakkan dalam loyang.
Taburkan lebih kismis di atas roti dan bakar 180C selama 30 minit.
CARA MEMASAK SOS KASTARD:
Satukan semua bahan dalam periuk. Larutkan dahulu sebelum api dinyalakan.
Setelah rata,panaskan periuk dan kacau sehingga masak sampai sos menjadi pekat.
9. PUDING SUSU
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
600ml air
1/2 tin susu pekat
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan susu pekat dan pewarna.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
10. PUDDING PEACH CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
3 cawan air
1 cawan susu cair
100gm gula
15gm agar-agar kering
1 sudu makan tepung kastard
Hirisan buah pic secukupnya
CARA MEMASAK:
Rendam agar-agar kering selama 30 minit.
Didihkan agar-agar bersama air dan gula hingga larut sepenuhnya.
Tapis dan tuang semula ke dalam periuk. Masukkan susu cair, tepung kastard dan didihkan lagi dengan api yang kecil (sampai hampir mendidih). Pastikan bancuhan tidak berketul.
Di dalam acuan, susun beberapa hirisan pic lalu tuang bancuhan puding tadi.
Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
11. CHOCOLATE PIE
BAHAN-BAHAN A:
280gm tepung gandum
115gm shortening
115gm mentega
1 biji telur
2 sudu makan air sejuk (berais)
Sedikit garam
BAHAN-BAHAN B (ISIAN):
120gm coklat masakan
140gm gula perang
55gm mentega
3 sudu makan golden syrup
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A dan uli hingga sebati. Simpan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit.
Untuk membuat isian pai; cairkan coklat masakan, mentega dan golden syrup dengan kaedah ‘double boil’ hingga likat. Angkat mangkuk coklat cair dari kuali berisi air panas dan masukkan telur, esen vanila dan gula. Kacau sebati. Ketepikan.
Keluarkan doh dari peti sejuk. Canaikan doh hingga menjadi kepingan yang agak nipis dan letak doh di dalam acuan mini pai/tat. Bakar selama 10 minit terlebih dahulu. Sejukkan.
Tuang bancuhan coklat ke dalam acuan doh yang dibakar dan disejukkan tadi.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30-35 minit atau hingga keperang-perangan. Sejukkan pai.
Sejukkan di dalam peti sejuk selama sejam sebelum dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kek Coklat Moist dan Kek Cheese Leleh memang jadi kegemaran ramai. Namun biaanya dijual dalam bekas yang besar. Bagi yang nak makan sendiri atau untuk jualan,. kek saiz mini begini memang sangat sesuai. Saudari Habsah Ngah ada kongsikan resipinya. Sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Selamat mencuba!
KEK COKLAT MOIST MINI
BAHAN UNTUK KEK COKLAT:
1 cawan minyak masak*
1 cawan gula*
1 cawan susu pekat manis* – beli online disini
1 cawan susu cair* – beli online disini
1 cawan serbuk koko* – beli online disini
1 ½ cawan tepung gandum | ayak – beli online disini
1 sudu kecil baking powder | ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat | ayak
3 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya.
3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar.
4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau.
5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung.
6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula.
7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak (masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
½ cawan susu cair
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko.
3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Kek Coklat Moist sedap dimakan sejuk-sejuk.
RESIPI KEK CHEESE LELEH MINI
BAHAN A:
4 biji telur (saiz B)
1 cawan gula halus/kastor
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil emulco pandan coconut*
1 sudu kecil pewarna hijau*
*untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar (optional)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer.
3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih.
5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas.
6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau.
7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi.
8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping.
9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250gm cream cheese
½ cawan susu pekat manis
½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream
Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MEMASAK:
1. Adun semua bahan sehingga kembang dan pekat.
2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan.
3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap.
2. Nak sukat bahan,guna cawan minum teh tu je.
3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat.
4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je.
5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap.
6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Pencuci mulut ini lebih kurang sahaja cara masakannya seperti bubur kacang yang lain. Kelainan bubur kacang merah ini perlu dimasak lama sedikit kerana saiz kacangnya yang lebih besar berbanding kacang hijau. Cara yang terbaik adalah merendam dahulu sehingga kembang sebelum dimasak untuk menjimatkan masa di dapur. Boleh di hidangkan sejuk ataupun panas sesuai citarasa sendiri. Sangat sedap di makan Bersama roti mahupun biskut.
RESEPI BUBUR KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan kacang merah ~ rendam dan toskan – beli online di sini
air secukupnya untuk merebus kacang
1/2 cawan sagu ~ cuci dan toskan ( jika suka boleh kurangkan kalau tak nak pekat ) – beli online di sini
1 buku gula Melaka – beli online di sini
1 cawan gula pasir ~ ikut citarasa – beli online di sini
1 cawan santan – beli online di sini
1 helai daun pandan di simpul
secubit garam BAHAN PATI SANTAN:
1 cawan santan pekat
secubit garam
CARA MEMASAK:
Kacang di rendam hingga kembang paling kurang 4 jam
Cuci bersih dan rebus bersama air secukupnya hingga ia kembang dan kacang pecah
Kemudian masukkan sagoo dan masak lagi hingga sagu masah dan jernih
Dalam periuk lain masak gula Melaka bersama sedikit air hingga gula larut
Kemudian tapis
Tuangkan gula Melaka kedalam periuk rebusan kacang
Masukkan daun pandan dan gula pasir
Masak lagi hingga gula hancur
Tambahkan santan dan perasakan dengan garam agar terbit rasa lenak manisnya
Roti benggali homemade memang berbeza dengan yang dibeli. Bila buat sendiri ni memang lagi sedap. Macam yang biasa kita beli dan makan waktu kecil-kecil dulu. Homemade dan bukan buatan mesin. Kini anda pun boleh hasilkan sendiri roti ni. Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri roti benggali pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Memang sedap!
RESIPI ROTI BENGGALI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1000gm tepung high protein
80gm gula
50gm susu tepung
12gm yis
10gm bread improver
2 biji kuning telur
550gm air
18gm marjerin
10gm garam
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan ke dalam mesin penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
Sapu marjerin pada keseluruhan loyang dan susun doh-doh tadi. Biarkan seketika supaya doh naik sekali lagi.
Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit atau hingga bahagian atas roti keperangan.
Keluarkan, sejukkan diatas redai dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!