Bila petang-petang sedap pula nak mengunyah. Kalau bukan goreng pisang, keropok lekor dah jadi kemestian. Tapi bila beli keropok ada jer yang kurang rasa. Lebih baik buat sendiri, puas makan. Simple je buatnya.
KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHAN:
Ikan selayang/ikan sardin
2 cawan tepung sagu ( jika tiada, boleh juga diganti dengan tepung ubi)
CARA MEMBUAT:
1.Cuci ikan bersih2 dan asingkan tulang dengan isi.
2.Masukkan isi ikan dlm blender.. masukkan juga beberapa ketul ais + sedikit garam. Blend lumat!
3.Isi ikan yang telah dikisar tadi digaul bersama tepung sagu. Uli hingga menjadi doh.
4.Tabur sedikit tepung.. then, gentel memanjang mcm ni.
5. Doh yang siap digentel memanjang
6.Masukkan dlm air yang sedang mendidih.. tunggu hingga keropok timbul, baru angkat!
7. Siap!
Kredit : Ilham Media
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tauhu Berlauk Berhantu. Sekali Makan, Memang Tak Berhenti
Biasa dok dengar kuih cara berlauk je kan. Haa, kali ini resipi tauhu berlauk pula. Bosan kan kalau asyik makan tauhu kosong macam tu saja.
Resipi tauhu berlauk daripada Asmidar Nor ni, memang sedap! Bila sekali makan, tak boleh nak berhenti. Tak tengok kiri kanan, memang licin dibuatnya.
Jom kita tengok macam mana cara nak membuatnya.
BAHAN-BAHAN:
4 tauhu telur*
3 tauhu petak*
3 biji telur*
Isi ayam*
1 bawang holand | dicincang halus – beli online di sini
Lobak merah | disagat halus – beli online di sini
Daun sup | diracik halus
1 kiub pati ayam – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Kisarkan bahan yang bertanda * sehingga sebati dan hancur.
2.Kemudian, masukkan lobak merah, bawang hollanda dan daun sup ke dalam adunan yang sudah dikisar tadi. Kacau rata.
3. Masukkan garam, serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam, kiub pati ayam. Kacau lagi sekali hingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil ataupun boleh gunakan acuan kuih lompang. Kemudian kukus selama 15 hingga 20 minit. Hidangkan bersama sambal kicap.
BAHAN-BAHAN SAMBAL KICAP:
5 biji cili api – beli online di sini
5 ulas bawang putih – beli online di sini
1 sudu besar gula – beli online di sini
Garam – beli online di sini
Sos ikan atau jus limau – beli online di sini
Kicap – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Goreng dahulu sekejap sampai kulit cili nampak garing.
2. Kemudian, tumbuk halus bawang dan cili sehingga halus. Masukkan gula, kicap, sos ikan atau jus limau. Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Asmidar Nor
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
6 Resipi Kerepek & Kudapan Ringan Paling Popular & Wajib Ada di Aidiladha.
Tidak lengkap rasanya hari raya Aidiladha tanpa adanya kerepek dan manisan tradisi. Walaupun tidak semeriah hari raya puasa, namun aneka kudapan seperti kerepek bawang, kuih siput dan putu kacang adalah antara yang wajib ada dan jadi pilihan tetamu yang datng berkunjung. Nak cuba buat sendiri? Jom lihat resipinya.
1. KEREPEK BAWANG
BAHAN DOH BAWANG:
- 500gm tepung gandum
- 100gm bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 sudu makan udang kering | ditumbuk halus
- 3 sudu makan pes cili kering
- 125ml air
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN DOH MARJERIN:
- 500gm tepung gandum
- 180gm marjerin
- 1/2 sudu teh garam halus
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
- Bagi menghasilkan doh bawang, kisar bawang merah, bawang putih dan serai bersama air sehingga halus. Tapiskan. Jangan buang air kisaran bawang.
- Satukan tepung gandum, bawang yang ditapis, udang kering dan juga garam. Gaul rata.
- Masukkan air kisaran bawang tadi sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh. Tambah sedikit air jika perlu. Ketepikan.
- Bagi menyediakan doh marjerin, gaul tepung bersama marjerin dan garam. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh seakan doh bawang tadi. 6. Bahagikan doh bawang dan doh marjerin menjadi ketulan kecil. Bulat-bulatkan dan canai hingga nipis.
- Tindih doh bawang dan doh marjerin. Gulung dengan kemas.
- Hiris gulungan doh dengan nipis menggunakan pisau tajam dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga keperangan.
- Angkat dan toskan minyak. Setelah sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Semasa menguli, masukkan air sedikit demi sedikit bagi memastikan doh tidak terlalu lembik.
2. KUIH GUNTING
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 5 ulas bawang merah | dihiris dan digoreng garing
- 2 ulas bawang putih | dihiris dan digoreng garing
- 1 sudu makan jintan manis | dikisar halus
- 2 sudu makan serbuk kari
- 50gm udang kering | direndam dan ditumbuk halus
- 250ml air
- 125ml minyak masak | dipanaskan
- 3 tangkai daun kari
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng garing hingga hancur. Ketepikan seketika.
- Satukan tepung gandum, udang kering, jintan manis dan serbuk kari ke dalam mangkuk.
- Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk tadi. Kacau sebati. Perasakan dengan garam secukupnya.
- Seterusnya, tuang minyak masak panas dengan berhati-hati. Gaul rata.
- Tuang air sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan menjadi sebati serta tidak melekat pada bekas. Biarkan doh seketika.
- Canai doh hingga nipis dan potong mengikut saiz yang bersesuaian. Goreng dalam minyak yang panas bersama daun kari sehingga menjadi warna keemasan.
- Angkat dan toskan minyak. Simpan di dalam bekas kedap udara.
3. KUIH SIPUT
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 250ml minyak masak
- 180ml air
- 1/2 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 2 tangkai daun kari
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan tuangkan minyak masak. Gaul hingga rata.
- Kemudian masukkan air yang telah dilarutkan dengan garam dan gula. Tuang sedikit demi sedikit.
- Uli doh sehingga sebati dan tidak melekat pada bekas. Bahagiakan doh kepada beberapa bahagian kecil dan uli memanjang.
- Potong doh yang diuli tadi secara kecil dan bentukkan doh menggunakan acuan siput.
- Panaskan minyak dan goreng kuih siput hingga garing. Masukkan daun kari ketika kuih siput hampir masak.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Doh dipotong kecil bagi mendapatkan saiz kuih siput yang sama besar.
4. POPIA SIMPUL
BAHAN POPIA:
- Kulit popia bersaiz kecil secukupnya
- Minyak masak untuk menggoreng
BAHAN SERUNDING IKAN:
- 1kg ikan sardin | direbus dengan asam keping dan sedikit garam
- 500ml santan
- 20 tangkai cili kering | dikisar
- 20 ulas bawang merah | dikisar
- 10 ulas bawang putih | dikisar
- 7 batang serai | dikisar
- 5cm halia | dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
- 120ml minyak masak
CARA MEMASAK:
- Asingkan isi ikan dan tumbuk halus. Ketepikan seketika.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar.
- Kemudian masukkan isi ikan dan tambahkan santan sedikit demi sedikit.
- Perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Kacau sehingga serunding menjadi kering.
- Bagi menyediakan popia simpul, potong kulit popia menjadi tiga bahagian.
- Letakkan serunding di tengah-tengah kulit popia. Gulung dan simpul dengan berhati-hati.
- Panaskan minyak dengan banyak dan goreng sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
Info chef: Biarkan popia sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam balang bagi mengelakkan popia menjadi lemau.
5. PUTU KACANG
BAHAN-BAHAN:
- 600gm kacang hijau | dibersihkan
- 400gm gula | dikisar halus
- 200ml air
CARA MEMASAK:
- Sangai kacang hijau menggunakan api perlahan sehingga naik bau.
- Tumbuk kacang hijau dan tampi bagi mengasingkan kulitnya.
- Tumbuk kacang hijau sekali lagi sehingga halus dan ayak.
- Campur tepung kacang hijau bersama gula. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan dapat dikepal.
- Tutup adunan dengan kain lembab selama 1/2 jam.
- Ambil doh dan tekan ke dalam acuan putu. Terbalikkan acuan dan ketuk sedikit bagi mengeluarkannnya.
- Susun di atas dulang dan bakar dalam ketuhar pada suhu 100C selama 10 minit. Sejukkan putu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Selain dikeringkan dengan cara dibakar di dalam ketuhar, putu ini juga boleh dijemur seketika.
6. REMPEYEK KACANG DHAL
BAHAN-BAHAN:
- 200gm kacang dhal | direndam semalaman
- 250gm tepung beras
- 500ml santan
- 1 biji telur
- 100gm ikan bilis | dikisar
- 1 sudu makan biji ketumbar | dikisar
- 1 sudu makan jintan manis | dikisar
- 1 sudu makan jintan putih | dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan kisar ke dalam tepung beras. Gaul rata.
- Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit diikuti telur. masukkan garam dan gula dengan secukup rasa.
- Panaskan minyak dengan banyak di dalam kuali. Kemudian celupkan acuan rempeyek selama 5 minit.
- Setelah acuan panas, angkat acuan dan sendukkan sedikit adunan tepung. Tabur kacang dhal dengan secukupnya.
- Masukkan kembali acuan ke dalam minyak dan goreng hingga berwarna keemasan.
Info chef: Selain kacang dhal, boleh juga menggunakan kacang tanah ataupun kacang hijau.
Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan
Bahan asas tauhu boleh diolah untuk dijadikan pelbagai menu. Selain buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam, pelbagai lagi masakan yang boleh dihasilkan daripada tauhu seperti tauhu sumbat, tauhu begedil dan tauhu masak sambal.
Tapi, resipi tauhu sumbat kali ini boleh diolah dan dipelbagaikan. Jika tak makan ayam, boleh sesuaikan ikut cita rasa. Boleh tukar ayam kepada daging, ikan dan lain-lain.
Menu ini sesuai untuk minum petang. Memang mengenyangkan sampai ke malam. Jom kita ikuti resipi perkongsian daripada Nanie Rosnani ini.
BAHAN-BAHAN:
INTI SUMBAT
Isi ayam*
Sos lada hitam* – Boleh beli online di sini
Sos tiram* – Boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam* – Boleh beli online di sini
BAHAN GAUL
Daun sup (dihiris halus)
Daun bawang (dihiris halus)
Bawang besar (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini
Cili merah (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini
Isi tauhu (yang dikeluarkan tadi)
Isi ayam (yang telah di grill dan ditumbuk)
Garam
Lada sulah – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Grill bahan bertanda * sehingga masak. Kemudian, hancurkan kesemuanya. Boleh tumbuk dalam lesung batu juga.
Gorengkan tauhu dan keluarkan isi tauhu di tengah-tengah.
Setelah itu, gaulkan kesemua bahan bertumbuk dan bahan gaul sehingga sebati.
Kemudian, sumbatkan tauhu tadi dengan inti sampai penuh.
Akhir sekali, celupkan tauhu tadi ke dalam telur dan bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.
NOTA: Untuk resipi tauhu sumbat ini, jika nak tukarkan ayam kepada ikan, daging atau ayam pun boleh. Cara paling mudah, rebus atau kukus ikan dan dan campurkan ke dalam bahan sumbat.
Jika nak guna daging atau ayam, boleh saja gunakan daging cincang yang kita buat burger tu. Caranya, hancurkan dulu daging atau ayam tu, kemudian bolehlah grill.
Selamat mencuba.
Kredit: Nanie Rosnani
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official