Masakan Thai begitu dekat di hati masyarakat Malaysia. Antara menu yang menjadi kegilaan ramai ialah Kengsom. Buatnya tidak susah mana pun yang penting tahu seimbangkan rasa masam, manis dan pedas.Makan dengan nasi panas-panas, kuah banjir memang layan.
Ikan Sardin memang sedap malah kalau buat sendiri secara homemade pasti rasa lebih yakin dan dijamin halal. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri hidangan ini, saudari Bahiah Saripuddin ada kongsikan resipinya. Jom cuba.
RESIPI IKAN SARDIN HOMEMADE TANPA GUNA TOMATO PURI
BAHAN-BAHAN:
5 ekor ikan selayang – buang ekor dan kepalanya
2 biji tomato
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2-3 sudu makan sos tomato
Sedikit air – jika suka
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak
1 biji cili hijau – hiris
1/2 biji bawang holland – hiris
CARA MEMASAK: 1. Kisar tomato, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tomato. Tambah sedikit air. Kacau dan biarkan mendidih.
4. Seterusnya masukkan ikan. Biar seketika hingga isi ikan sedikit masak.
5. Perasakan dengan garam dan juga gula dengan secukupnya.
6. Kemudian masukkan hirisan bawang holland dan cili hijau. Kacau sebati.
7. Bila ikan sudah masak sepenuhnya, angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Wujud tak orang yang takda selera makan kalau takda budu? Mesti wujud kan! Budu ni bukan sahaja terkenal di Pantai Timur, malah restoran-restoran di Kuala Lumpur mahupun di mana-mana sahaja terdapat budu dalam hidangan masakan yang pelbagai. Jom kita cuba resipi-resipi masakan budu ni!
BUDU GORENG
BAHAN-BAHAN
6 batang serai**
10-12 ulas bawang merah*
5-6 ulas bawang putih*
2 inci halia**
20-30 tangkai cili*
4 botol budu
8 biji telur
4-5 biji asam limau nipis (perah airnya)
2 cawan minyak untuk menumis
*Tumbuk lumat serai dan halia dan tumbuk manja bahan-bahan lain yang bertanda (*).
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Bila dah betul-betul panas, masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
Tumis bahan-bahan tadi sehingga betul-betul masak untuk bagi tahan lama.
Masukkan budu. Tuang semua. Masukkan air. Isi penuh semua botol budu dengan air dan tuang dalam kuali tumis tadi. Langkah ini akan kurangkan rasa masin budu.
Kacau sehingga mendidih.
Pecahkan telur dan kacau sehingga nampak telur jadi seperti ‘scramble egg’.
Jika puan-puan menggunakan perasa tambahan (ajinomoto), boleh masukkannya ketika ini.
Masak lagi sehingga mendidih dan warnanya menjadi lebih gelap.
Masukkan air perahan asam limau nipis dan kacau rata.
INFO: Budu goreng boleh disimpan selama seminggu hingga dua minggu pada suhu bilik. Untuk bagi tahan lebih lama, boleh disImpan di dalam peti. Budu goreng sedap dimakan dengan nasi putih panas, berserta dengan lauk lain atau ulam-ulaman.
Nasi putih panas + budu goreng + ikan rebus goreng = perfect!
3 biji kelapa – perah untuk dapatkan pati santan (pekat)
1 ikat daun kesum
6 helai daun kunyit
10 helai daun kaduk
100 gm terung pipit
2 ikat pucuk ubi
20 tangkai cili padi – boleh kurangkan @ tambah
2 botol budu
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
5 batang serai
3 keping asam keping – boleh juga digantikan dengan belimbing buluh
CARA PENYEDIAAN
Bawang besar, bawang putih, kunyit, cili padi dikisar halus.
Semua daun dihiris-hiris (jangan terlalu halus)
Serai dihiris tipis-tipis.
Pucuk ubi yang dah dihiris tadi ramas-ramaskan ia kemudian cuci dan toskannya (nak keluarkan getahnya)
Pucuk mengkudu pula lepas dihiris masak sekejap untuk mengurangkan kadar kepahitannya. Kemudian tos.
Masukkan semua bahan yang dihiris tadi, terung, serai, asam keping, santan dan budu dalam periuk, kemudian masak sehingga mendidih dan kuahnya agak pekat tapi kalau nak banyak kuah boleh lebihkan santan cair.
Bila sudah masak bolehlah diangkat dan dihidang dengan nasi panas.
INFO: Budu tidak perlu diisi hingga habis 2 botol, rasa dulu ya..
Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga pecah minyak, masukkan budu dan sesuaikan rasa.
atau
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan santan, serai, daun limau purut, kemudian didihkan. Masukkan budu serta perasakan dengan garam (jika kurang masin), gula dan asam.