Kek susu kukus ini sangatlah sesuai dihidang waktu petang bersama teh o panas. Tekstur yang lembut gebu dengan rasa lemak manis dari susu memang akan kita makan lebih dari sepotong.
Tambah pula kek dibuat pelbagai warna yang menarik, sekeluarga akan suka. Cara membuat kek ini juga tak memerlukan oven, hanya perlu dikukus. Jom cuba.
Resipi kek susu kukus lembut gebu
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum – diayak
1 cawan gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
4 biji telur saiz A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovalette
¼ sudu teh garam halus
¼ cawan minyak jagung
Pewarna makanan – merah, hijau, kuning & coklat
Cara Penyediaan
1. Dalam mangkuk besar, satukan telur, gula halus, ovalette, susu pekat, susu cair, esen vanila dan garam. Putar menggunakan mixer pada kelajuan tinggi hingga kembang, putih dan gebu.
Ads
2.Masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit, sambil terus memutar pada kelajuan rendah. Akhir sekali, masukkan minyak jagung dan gaul rata hingga adunan sebati sepenuhnya.
3.Bahagikan adunan kepada 4 bahagian sama rata dalam mangkuk berasingan. Titiskan pewarna makanan masing-masing – merah, kuning, hijau dan coklat – dan kacau rata setiap satu.
Ads
4.Sapu loyang dengan mentega. Tuang adunan secara berselang-seli (contohnya: 2 sudu warna merah, kemudian kuning, hijau, coklat, ulang sampai habis) untuk hasil corak pelangi yang menarik.
Panaskan pengukus terlebih dahulu. Letakkan loyang ke dalam pengukus, tutup rapat dan balut tudung pengukus dengan kain bersih agar air wap tidak menitis ke atas kek. Kukus selama 35 minit dengan api sederhana.
Ads
Setelah masak, biarkan kek sejuk sebelum dipotong. Nikmati bersama teh panas atau kopi kampung – memang terbaik!
Terdapat pelbagai jenis snek dan makanan ringan yang dijual di pasaran. Namun semuanya bergantung pada kita untuk membuat pilihan yang bijak. Jika anda dan anak-anak sukakan snek, boleh cuba resipi Granola Bar perkongsian saudari Sumaiyah Abdullah ni. Mudah, sedap dan boleh kawal kandungan gula, pewarna dan tanpa pengawet . Malah ia juga lebih sihat kerana menggunakan oat dan bahan-bahan sunah seperti kismis, kekacangdan banyak lagi. Malah anda juga boleh oleh bahan-bahannya ikut citarasa masing-masing.
CARA BUAT GRANOLA BAR HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
(semua bahan diatas dibakar sekejap di dalam ketuhar)
BAHAN LAIN:
CARA MEMASAK:
1. Bila oat dan kekacang siap dibakar, masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan gaul sebati menggunakan api perlahan. Gaul seperti membuat biskut cornflakes madu untuk raya.
2. Apabila semua bahan dah sebati, masukkan campuran bahan-bahan tadi ke dalam bekas segi empat yang bersesuaian dengan ketebalan Granola Bar yang anda kehendaki.
3. Tekan-tekan menggunakan sudu supaya campuran oat tadi menjadi padat. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 20-30 minit.
4. Bila Granola Bar sudah sejuk, keluarkan dan potong empat segi atau apa-apa bentuk yang dikehendaki.
Kadangkala timbul rasa blur sampai tak tahu apa nak dihidangkan ketika minum petang. Mi goreng dah buat, mihun goreng dah buat. Jadi apa kata buat kuih pula.
Tak dinafikan, selera terhadap kuih tradisional Melayu memang menggamit selera untuk minum petang. Kuih goreng selalu jadi pilihan sebab mudah disediakan dan enak walau sudah sejuk.
RASA tampilkan 4 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut dan keria. Empat jenis kuih ini memang boleh jadikan minum petang anda sempurna.
BAHAN ADUNAN A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMBUAT
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
BAHAN ADUNAN B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
3.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
BAHAN DOH
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil doh dan leperkan.
2.Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
CARA MEMASAK
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
CARA PENYEDIAAN
1.Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
BAHAN-BAHAN
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
BAHAN SIRA
½ cawan gula
1 cawan air
CARA MEMASAK
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
CARA SIRA GULA
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
1. (Adunan basah): Hanya guna pengisar, pukul telur dan gula sampai kembang (1 minit). 2. Kemudian masukan minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Pukul sampai sebati lebih kurang ½ minit.
3. (Adunan kering): Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat. 4. Campur adunan basah dan kering. Kacau sebati. 5. Masuk aduan dalam acuan sebanyak ¾. Guna acuan apa pun boleh.
6. Kukus selama 30 minit. Pastikan penutup periuk dialas dengan kain untuk mengelakkan air masuk ke dalam adunan. 7. Apabila dah 30 minit, tutup api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2 minit baru angkat apam dari periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.
Ketahui cara potong bawang putih yang betul dan bagaimana setiap potongan mengubah rasa, aroma dan watak masakan. Panduan lengkap untuk hasil masakan lebih sedap dan beraroma.