Buat susu pekat manis sendiri? Ye boleh saja membuatnya sendiri dengan menggunakan tiga bahan dalam masa 3 minit sahaja mengikut resipi yang dikongsi ini.

Disebabkan ada lebihan susu tepung kat rumah ni dan tak tau nak guna untuk apa, boleh diolah jadi susu pekat manis.Menarikkan, so tak payah beli, boleh jer buat sendiri.

Susu pekat ni kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti sejuk,baru akan jadi pekat) dan sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain.

Susu Pekat Manis Homemade

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan susu tepung

IKLAN

1/2 cawan gula (saya guna raw sugar dan saya kurangkan sedikit untuk kurangkan manis)

2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)

Cara buat:

Buat Susu Pekat Manis Hanya Guna 3 Bahan

IKLAN

1.Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!

Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender sekejap.

Kredit: Zan Zafirah Zainal

Ada Syaratnya Nak Buat Acar Ikan Masin Talang Sedap & Tahan Lama

IKLAN

Resipi Puding Jagung Lembut Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI