Bagi penggemar karamel dan pisang, kek ini memang manisan lazat untuk hidangan pencuci mulut. Hiasan pisang cantik tersusun tu yang memikat selera.

Bagi yang suka manis secukup rasa boleh lah hiaskan karamel dan pisang atasnya, tetapi kalau nak buat keknya sahaja pun dah cukup sedap bagi min. Jom semak resipi perkongsian dari Wawa Kitchen ni.

KEK PISANG CARAMEL

BAHAN-BAHAN :

Bahan Karamel :

IKLAN
  • 4 sudu gula kasar
  • 1 sudu air
  • Loyang 6 inci yg sy pakai ni

Pisang potong jangan nipis sangat untuk susun dipermukaan loyang

CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam loyang panaskan loyang sehingga gula larut
2.Biarkan sehingga gula keperang-perangan selesai tutup api dan biar caramel sejuk seketika
3.Dah sejuk ( permukaan gula mcm kaca ) susun pisang ikut kreativiti sendiri menutup permukaan loyang
4.Ketepikan

IKLAN

Bahan adunan kek :
Bahan A :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

*Satukan dan ayakkan, ketepikan

IKLAN

.
Bahan B :

  • 1 cawan pisang yang telah dilenyekkan
  • 3 biji telur gred A – asingkan putih dan kuning
  • Setengah cawan gula kasar
  • 1 sudu kecil ovellete
  • Secubit garam
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair / fresh milk
  • 1 sudu kecil esen vanilla

.Bahan C :
1. Chocolate rice boleh juga letak badam, pun sedap

CARA NAK MENYEDIAKAN ADUNAN KEK :
1. Pukul putih telur bersama gula sehingga kembang
2. Setelah adunan kembang (soft peak) masukkAn ovellete pukul lagi sehingga betul2 kembang
3. Kemudian masukkn pisang lenyek..minyak masak..pukul lg sehingga rata
4. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sampai tepung habis dan masukkan garam
5. Kemudian masukkan susu dan esen vanilla
6. Akhir sekali baru masukkan choclate rice
7. Masukkan adunan kedalam loyang yg telah disusun pisang dan caramel tadi
8. Kukus sampai masak.,dlm 30 ke 45 minit atau sehingga masak

Pemilik Resepi : Wawa Kitchen
FB : resepi roti