
Isi Kandungan
ToggleKek marble susu memang sedap. Ada rasa lemak manisnya. Sesuai dimakan bila-bila masa saja. Buat sebagai pemanis mulut selepas berbuka puasa juga sesuai.
Selain itu, sudah tentunya boleh dijadikan salah satu juadah di hari raya. Ikuti resipi yang dikongsikan oleh puan Nuryusra Ibrahim Kutty ini. Sedap dan taklah susah nak memasaknya. Wangi semerbak baunya ketika dibakar.
Kek Marble Susu
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak) – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder (ayak) – boleh beli online di sini
3/4 cawan gula – boleh beli online di sini
1 cawan marjerin/planta/butter – boleh beli online di sini
3 biji telur
3 sudu besar susu pekat
1 sudu besar serbuk koko – boleh beli online di sini
Sedikit esen vanilla – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Masukkan gula dan marjerin ke dalam mixer, putar sehingga kembang dan berkrim.
Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung dan baking powder. Seterusnya masukkan sedikit esen vanila dan susu pekat.
Asingkan kepada dua bahagian 1 putih dan 1 koko. Sediakan loyang size 6 inci. Masukkan secara berselang-seli.
Panaskan air fryer (boleh beli online di sini) dengan suhu 170 dalam masa 40 – 50 minit. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Jom Buat! Resipi Mulberry Yogurt Butter Cake Yang Sangat Sedap
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Cara Buat Kek Buah Kukus Yang Sedap

Kek buah kukus merupakan antara kek tradisional yang kekal popular hingga kini dan ia memang sedap. Tak rugi kalau kita belajar untuk membuatnya kerana tak ramai yang pandai membuat kek ini. Salah satu yang menarik perhatian ialah resipi kek buah perkongsian Puan Hasniza Hassan ni.
Menurut beliau, kek buah kukus ini ada sejarahnya yang tersendiri buat keluarga dimana resipinya dipelajari oleh ibu Puan Hasniza sendiri daripada emak kawan baiknya. Hampir 50 tahun ibu beliau buat kek kukus buah ini untuk dihidangkan kepada tetamu dan sebagai buah tangan terutamanya di Hari Raya.
Kini diusia 76 tahun, kepakaran ibu telah diwariskan kepada Puan Hasniza dan beliau juga berhajat untuk berkongsi resepi ini dengan semua yang ingin mencuba.
KEK BUAH KUKUS KLASIK
BAHAN A:
- 600gm tepung gandum
- 4 sudu teh Cream of Tartars
- 2 sudu teh Bicarbonate of Soda
- 300gm Mixed Fruit
(gaul semua dan ketepikan)
BAHAN B:
- 450gm marjerin planta
- 225gm gula halus (biasanya mak Kak Has akan kisar halus gula kasar)
- 5 biji telur ayam gred B/A
- 3 sudu teh esen vanila
(pukul semua bahan sehingga ringan)
BAHAN C:
- 225gm gula kasar
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan planta dan gula kisar halus. Pukul hingga ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan juga esen vanilla. Kacau rata.
5. Tambahkan campuran bahan A ke dalam adunan B. Gaul hingga sebati menggunakan senduk kayu. Ketepikan seketika.
6. Untuk bahan C, goreng gula kasar dalam kuali hingga mendidih dan berbuih. Jangan masukkan air.
7. Sentiasa kacau gula semasa menggoreng supaya semua gula larut sekata.
8. Setelah gula berbuih, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek. Gaul rata. Sekiranya lambat, gula akan mengeras.
9. Paling baik jika ada 2 orang membuatnya. Seorang tuang gula, seorang lagi kacau adunan. Namun perlu berhati-hati kerana gula panas.
10. Gaul rata gula yang digoreng dalam adunan.
11. Masukkan adunan yang dah siap ke dalam loyang kek.
12. Mak Kak Has suka guna bekas mangkuk tingkat bersaiz 8 inci ini. Guna sekali dengan penutupnya. Boleh juga guna periuk atau loyang kek.
13. Adunan ini perlu ditutup rapat. Walaupun dah ditutup dengan penutupnya, masih dibalut dengan aluminium foil dan ikat keliling dengan tali. Tujuannya supaya wap daripada kukusan tak masuk ke dalam kek.
14. Sementara nak buat kek tadi, siapkan kukusan untuk mengukus kek. Didihkan air dalam 2/3 bekas kukusan.
15. Masukkan kek dalam kukusan dan kukus selama lebih kurang 4 jam 15 minit.
16. Setiap 45 minit, periksa air kukusan. Tambahkan dengan air mendidih ke paras 2/3 bekas. Jangan tambah guna air biasa. Selalu yang kami buat ialah didihkan air tambahan di sebelah kukusan.
17. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi, video & foto sepenuhnya: FB Hasniza Hassan
Anda mencari PENGUKUS? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kek Coklat Moist Kukus Dengan Topping Melimpah Ruah. Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Resipi Aneka Kek Batik Sedap & Tak Guna Banyak Bahan

Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan. Ia antara manisan yang digemari ramai tak kira tua atau muda.
Untuk membuat Kek Batik, ia hanya menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar. Cukup sekadar ada kuali dan loyang. Oleh sebab itu ramai yang suka nak buat manisan ini terutamanya bagi yang tidak punya ketuhat dan juga microwave di rumah.
Kek Batik biasanya berupa biskut yang disalut dengan coklat. Namun seiring dengan perubahan zaman serta kreativiti dalam pengolahan resipi, kini muncul pelbagai resipi Kek Batik pelbagai rasa yang sangat enak.
Nak cuba buat Kek Batik yang sedap untuk keluarga? Seleksi aneka resipi dibawah ini boleh anda cuba. Pasti puas hati. Jom cuba!
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
- 200gm serbuk milo – beli online disini
- 250gm mentega – beli online disini
- 3 sudu makan serbuk koko – beli online disini
- 1 tin susu pekat manis – beli online disini
- Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
- Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
- Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
- Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
- Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. KEK BATIK MARIE TOPPING CHOC GANACHE
BAHAN A:
- 2 bungkus biskut Marie (300g) – beli online disini
- 250gm buttercup
- 1 tin susu pekat manis – beli online disini
- 1 cawan air masak
- 6 sudu makan serbuk koko – beli online disini
- 14 sudu makan milo – beli online disini
- 2 biji telur
BAHAN TOPPING:
- 1 cawan Whipping cream Anchor UHT
- 100gm Choc compound – beli online disini
- 100gm dark chocolate – beli online disini
- 1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
- Cairkan buttercup hingga separa cair. Tutup api.
- Masukkan milo, serbuk koko dan telur. Kemudian kacau sampai sebati.
- Buka kembali api dan masukkan susu pekat dna air secara berselang seli. Maska hingga dunan likat. Padamkan api.
- Masukkan biskut marie dan kaup balikkan hingga rata.
- Tuang biskut marie dalam loyang saiz 10 inci. Pastikan loyang dilapik dengan plastik dan lebihkan kiri dan kanan supaya senang ditarik keluar.
- Tekan adunan biskut marie hingga rata. Sejukkan,
- Untuk membuat topping, panaskan whipping cream menggunakan kaedah double-boiler. Kacau hingga suam.
- Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga sekata dan coklat cair.
- Seterusnya masukkan mentega dan kacau lagi. Padam api dan angkat. Sejukkan selama 30 minit.
- Tuang adunan coklat ke atas kek batik tadi. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Suliza Sadzali
3. KEK BATIK TANPA TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 250gm buttercup
- 2 paket biskut marie – beli online disini
- 3 cawan milo – beli online disini
- 1 cawan serbuk koko – beli online disini
- 1 tin susu pekat manis – beli online disini
- 1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali,dengan api sederhana. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat.
2. Seterusnya masukkan milo, serbuk koko dan air. Kacau sebati.
3. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit.
4. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.
5. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.
6. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Kredit resipi & foto: Natrah Syafiqah
4. KEK BATIK BADAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket biskut Marie – patahkan 2@4
- 2 cawan milo * – beli online disini
- 2 sudu makan serbuk koko *
- 1 cawan mentega atau marjerin* – beli online disini
- 3/4 cawan susu pekat manis *
- 1/ 2 cawan air panas*
- 2 biji telur
- Badam keping – disangai – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Sapu marjerin pada loyang dan lapik dengan plastik. .Ketepikan.
- Satukan semua bahan yang bertanda (*). Masukkan dalam kuali dan masak guna api sederhana perlahan. Kacau sentiasa hingga sebati dan mendidih.
- Masukkan telur. Kacau lagi hingga sebati. Bila dah mendidih, masukkan biskut marie dan kacau dalam 2- 3 minit supaya sebati.
- Padamkan api dan masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan dengan senduk supaya padat dan rata.
- Tabur badam dan biarkan sedikit suam. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
5. KEK BATIK 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket biskut marie – beli online disini
- 1/2 buku buttercup
- 3/4 tin susu pekat manis coklat – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat coklat. Kacau sebati.
- Masukkan biskut. Kacau dengan cepat sehingga sebati. Padamkan api.
- Masukkan biskut ke dalam bekas dan tekan hingga padat. Kemudian simpan dalam peti sejuk supaya mengeras. Jika suka kek abtik lembut, tak perlu simpan dalam peti sejuk.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tuan Adrianna Arissa
6. KEK BATIK BISKUT JEJARI
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 tin susu pekat manis
- 2 cawan milo
- 250gm mentega
- 2 bungkus biskut jejari – beli online disini
- Almond nib secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan susu pekat manis.
- Seterusnya masukkan milo. Kacau sebati hingga semua bahan cair dan pekat.
- Lapik plastik pada loyang dan susu biskut jejari didasarnya.
- Tuang 1 senduk coklat. Ratakan dan susu kembali biskut jejari diikuti lapisan coklat. Ulang hingga habis.
- Akhir sekali, tabur almond nib jika suka.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria
7. KEK BATIK CHEESE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 2 1/2 cawan milo
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 paket biskut meri
BAHAN KRIM KEJU:
- 500gm cream cheese ( krim keju)
- 1 cawan gula aising – beli online disini
- 1 biji telur
- 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan susu pekat. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan serbuk koko dan milo. Kacau hingga sekata.
- Masukkan biskut yang telah dipatahkan. Gaul hingga bersalut sempurna.
- Tuang biskut ke dalam loyang bersaiz 10×10 yang telah dialas dengan plastik. Ketepikan.
- Untuk membuat krim keju, satukan kri keju, gula aising, telur dan tepung gandum. Adun hingga sebati dan tak berketul.
- Tuang adunan keju ke atas kek batik. Ratakan.
- Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Noorfazidatulhani Binti A Ghani
8. KEK BATIK CREAM CRACKER
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1 ½ cawan milo
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 sudu makan serbuk white coffee/coffee mate atau indo coffee – beli online disini
- Biskut cream creaker ( biskut lemak) secukupnya – 4 segi – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Alas loyang dengan plastik. Ketepikan.
- Cairkan mentega dalam kuali menggunakan api kecil. Dah cair secukupnya, padamkan api.
- Masukkan susu pekat manis. Kacau rata.
- Kemudian masukkan milo dan serbuk white coffee. Kacau sebati hingga tidak berketul.
- Masukkan sedikit adunan ke dalam loyang dan ratakan hingga menutup permukaan.
- Kemudian susun biskut dalam loyang. Tekan-tekan sedikit supaya rata.
- Tuang lagi adunan coklat dan ratakan. Ulang langkah hingga adunan habis.
- Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Farhana Yusoff
9. KEK BATIK HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
- 125gm mentega tanpa garam
- 3/4 cawan susu pekat manis – lebihkan jika suka manis
- 2 cawan Horlick – beli online disini
- 1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- Sedikit pewarna hijau – beli online disini
- 1 paket biskut marie
CARA MEMASAK:
- Adun telur, susu pekat manis dan mentega hingga sebati.
- Kemudian masukkan susu pekat manis, Horlick dan tepung gandum. Adun lagi hingga adunan tidak berketul.
- Tambahkan esen vanilla dan pewarna hijau dengan secukupnya.
- Masak adunan dalam kuali hingga hampir pekat dan masukkan biskut yang telah dipatah-patahkan. Gaul rata.
- Tuang adunan biskut ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan supaya mampat.
- Sejukkan kek dan bolehlah dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mimie Suhaimi Hussain
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Ini Tip Untuk Buat Muffin Bluerberry Jadi Moist & Gebu

Petang-petang tak tahu nak makan apa, bolehlah buat resipi muffin blueberry. Mudah dan cepat nak buat menu ni.
Menerusi perkongsian daripada Riesha Rieshaliena, muffin tidak perlu dibakar terlalu lama bagi mendapatkan hasil yang moist dan gebu.
CARA BUAT MUFFIN BLUEBERRY
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum | diayak – beli online di sini
1 cawan tepung kek | diayak – beli online di sini
¾ cawan gula halus @ icing – beli online di sini
½ cawan minyak masak
1 cawan susu segar fullcream
1 biji telur (buang mata pusatnya)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil baking powder | diayak
¼ sudu kecil garam @ secubit garam (optional – nak bagi rasa lemak pada muffin)
TONTON Dapur Rasa Live: Mango Baked Cheesecake
TONTON Dapur Rasa Live: Kek Berries Selembut Kapas
CARA BUAT:
1. Satukan tepung gandum, tepung kek, baking powder dan gula. Gaul bagi serata. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, satukan telur, susu dan minyak. Gaul sekadar bagi telur hancur. Jangan gaul kuat sangat yer, manja-manja gitu je.
3. Buat lubang di tengah tepung, masukkan campuran telur, susu, minyak tadi. Gaul hanya sekadar bagi sebati semua bahan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Jangan gaul terlalu laju dan beria sangat untuk elakkan muffin jadi mampat bila dibakar nanti. Gaul lemah lembut saja.
*Muffin bukan macam buat kek, bahan adunan tak perlu sehingga gebu dan kembang. Cukup sekadar serata semua bahan.
5. Masukkan adunan muffin ke dalam cup sikit dulu. Masukkan blueberry, kemudian masukkan lagi adunan hanya 3/4 je penuhnya. Bahagian atas muffin terpulanglah sama ada nak kosong atau nak topping blueberry.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
TIP MEMBUAT MUFFIN:
*Bakar muffin dengan suhu yang betul-betul panas, ikut suhu ketuhar masing-masing.
*Untuk dapatkan muffin yang gebu dan naik membukit, masa nak masukkan muffin ke dalam ketuhar, pastikan suhu betul-betul panas ye. Bukan panas nak rentung tapi kena pandai agak suhunya.
*Muffin tak perlu terlalu lama dibakar untuk elakkan muffin jadi kering. Dah nampak macam permukaan muffin kering, okey cukup dah.
*Anggaran masak 15-20 minit.
*Bila muffin dah masak, masa panas-panas terus letakkan muffin di atas piring atau redai kek untuk elakkan muffin menurun balik.
Kredit resipi: Riesha Rieshaliena
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: