
Isi Kandungan
ToggleKek marble susu memang sedap. Ada rasa lemak manisnya. Sesuai dimakan bila-bila masa saja. Buat sebagai pemanis mulut selepas berbuka puasa juga sesuai.
Selain itu, sudah tentunya boleh dijadikan salah satu juadah di hari raya. Ikuti resipi yang dikongsikan oleh puan Nuryusra Ibrahim Kutty ini. Sedap dan taklah susah nak memasaknya. Wangi semerbak baunya ketika dibakar.
Kek Marble Susu
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak) – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder (ayak) – boleh beli online di sini
3/4 cawan gula – boleh beli online di sini
1 cawan marjerin/planta/butter – boleh beli online di sini
3 biji telur
3 sudu besar susu pekat
1 sudu besar serbuk koko – boleh beli online di sini
Sedikit esen vanilla – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Masukkan gula dan marjerin ke dalam mixer, putar sehingga kembang dan berkrim.
Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung dan baking powder. Seterusnya masukkan sedikit esen vanila dan susu pekat.
Asingkan kepada dua bahagian 1 putih dan 1 koko. Sediakan loyang size 6 inci. Masukkan secara berselang-seli.
Panaskan air fryer (boleh beli online di sini) dengan suhu 170 dalam masa 40 – 50 minit. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Jom Buat! Resipi Mulberry Yogurt Butter Cake Yang Sangat Sedap
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Perlu Perap 4 Jam, Ini Resipi Kek Sarang Semut Kesukaan Ramai

Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat, tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga. Kali ini, RASA akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Resipi ini dikongsi oleh Aezach AR. Ayuh kita bongkar resipinya.
RESIPI KEK GULA HANGUS / KEK SARANG SEMUT
(tak perlu perap 4 jam)
Loyang 7 X 7 inch
BAHAN A
- 300gm gula pasir
- 300gm Air Panas
- 125gm Butter – sejuk
- 5 titik butter compound
- 5 titik vanilla compound
CARA-CARA
- Cairkan gula di dalam periuk – sehingga perang gelap.
- Kemudian tuang air panas dan biarkan air gula hangus menggelegak
- Masukan butter yang di potong-potong kecil bersama vanilla compound dan butter compound – ketepikan
BAHAN B
- 300gm Telur ( 6 biji telur size B ) – saya gunakan yang sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
- 200gm Susu Pekat Manis – sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
BAHAN C
- 175gm Tepung Gandum
- 25gm Tepung Ubi
- 8gm Baking Soda
– Ayak 3 kali
CARA-CARA
- Kacau telur dan susu bersama menggunakan whisk . Tak perlu kembang pun. Cukup untuk sebati.
- Tuang 1/3 adunan air gula Karamel tadi – suam ke dalam campuran telor/ susu tadi dan pukul menggunakan whisk sehingga berbuih.
- Masukkan 1/2 bahagian tepung kemudian kacau lagi.
- Masukkan 1/3 bahagian Air Gula Karamel tadi. – kacau
- Habiskan campuran tepung dan Air gula karamel dan kacau sehingga sebati.
- Kemudian tapis ke dalam bekas lain.
- Leserkan loyang yang panas dengan minyak / non stick grease spray.
- Tuang ke dalam loyang yang panas dan kecilkan api.
- Panggang di atas api dapur sehingga kering dan belubang di permukaan.
- Masukan ke dalam oven yang dipanaskan pada suhu 150 darjah – api atas dan bakar sehingga masak.
- Sejukkan dan potong kek secara melintang.



NOTA:
1. Saya gunakan bekas pemanggang seperti gambar di bawah.. ntah bila bawak balik dari surabaya.😂😂😂.. lapikkan alumunium foil kemudian letak batu kerikil kecil. Saya pakai batu akuarium. Kemudian lapik sekali lagi dengan alumunium foil. Jika tiada boleh gunakan periuk sebagi ganti.



2. Cara yang saya gunakan tidak perlu peram 4 jam kerana method campuran suhu panas ( air gula karamel ) bersama dengan telor/ susu yang sejuk. Kesan campuran pada suhu yang suam akan meyebabkan protin pada telor akan stabil dan juga soda bikarbonat “bekerja” dengan mengeluarkan karbon dioksida secara cepat.
3. Jika di lihat pembuatan kek gula hangus / sarang semut yang klasik, orang dahulu menggunakan peralatan asas seperi periuk, pemukul telur, loyang bingka ataupun oven hitam cap rama2. Suhu semasa memnaggang memainkan peranan ketika pembakaran.
4. Suhu yang sekata dari batu yang panas ketika memanggang akan menyebabkan “tunnel” di hasilkan dari tindak balas bahan penaik.
5. Jika dibakar di dalam oven terus akan menyebabkan permukaan kek masak – “protein coagulate” dan karbon dioksida tidak dapat melepasi pada penghujung tunnel – permukaan kek.

6. Saya simpan kek ni dah dekat seminggu.. makin lama makin lembap dan rasa vanilla / butter compound enhance rasa kek gula hangus / sarang semut.
KREDIT RESIPI & FOTO: AEZACH AR
Nak try buat Kek Sarang Semut ni tapi tak ada oven? RASA kongsikan seleksi ketuhar terbaik pada harga mampu milik yang boleh anda cuba. Nanti bolehlah masak macam-macam. Boleh pilih DISINI ikut bajet anda.
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
5 Biskut Coklat Sedap DiJadikan Kudapan. Kaya Rasa Koko Sedap

Tentunya tiada yang lebih menggembirakan bila dapat mengunyah biskut yang kaya rasa coklat dan koko sambil bersembang di hadapan tv.
Jom cuba biskut berasakan koko dan coklat ini yang mudah aje cara membuatnya. Boleh dijadikan stok kudapan akan datang.
1. SWEET HEART COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 180gm mentega
- 80gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 220gm tepung gandum
- 60gm tepung jagung
- 20gm tepung kastard
- 100gm badam cincang
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan
- Coklat urai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Putar bahan A sehingga sebati.
3. Masukkan bahan B dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut berbentuk hati.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Biarkan biskut sejuk dan hias biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan. Tabur coklat urai di atasnya.
7. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasa coklat rangup dengan kastad yang rapuh
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Untuk lebih menarik boleh gunakan cip warna-warni.
2. HAWAIAN WHITE CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 100gm gula halus
- 240gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 60gm susu tepung
- 2 sudu teh esen vanila
- 150gm buah campuran
- 40gm cornflakes
- 40 gm kelapa kering
- 60gm white chocolate chips
- 50gm badam nibs
- 1 biji telur
BAHAN HIASAN:
- Coklat putih secukupnya
- Serbuk roti secukupnya
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur dan vanila, sebatikan.
3.Masukkan bahan-bahan yang lain, uli hingga sebati.
4.Bulatkan dan masukkan ke dalam cawan kertas.
5.Bakar selama 15 minit suhu 160 darjah Celcius.
6.Setelah sejuk, paipkan coklat putih dan taburkan dengan serbuk roti.
7.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Sedap dengan buah-buahan dengan cornflakes dan kelapa kering
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF: Serbuk roti memberikan rasa yang lebih lazat
3. CRUNCHY CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 125gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 90gm gula ising
- 1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN B
- 100gm tepung Hong Kong
- 100gm tepung gandum
- 30gm tepung kastard
- 25gm serbuk hazelnut
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan secukupnya
- Serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar Bahan A hingga sebati.
2. Masukkan semua Bahan B dan gaul sebati.
3. Canai doh dan terap mengikut bentuk yang dikehendaki.
4. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit.
5. Keluarkan dan setelah sejuk, salutkan dengan coklat masakan dan gaulkan dengan serbuk roti.
6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Keenakan hazelnut dan tepung kastad yang cair di mulut
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM26
INFO CHEF: Anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
4. BISKUT CIP COKLAT NEOPOLITAN
.
BAHAN-BAHAN:
- 125gm mentega
- 65gm gula kastor
- 85gm gula perang
- 1 biji telur ayam gred A
- 1 sudu teh esen vanila
- 20gm oat |kisar halus
- 20gm badam cincang
- 50gm cip coklat
- 50gm cip coklat ‘butterscotch’
- 50gm cip coklat strawberi
BAHAN DIAYAK BERSAMA:
- 190gm tepung gandum
- ½ sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celcius.
2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang.
3. Masukkan telur dan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan oat, badam dan ketiga-tiga cip coklat dan gaul rata.
6. Rehatkan doh selama ½ jam di dalam peti sejuk.
7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sudukan sedikit demi sedikit adunan menggunakan sudu teh ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar (baking paper).
8. Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit.
9. Setelah siap dibakar, sejukkan biskut di atas redai.
10.Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 90 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gandingan oat dan badam yang rangup
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Biskut yang baru dikeluarkan daripada ketuhar agak lembik. Ia akan mengeras apabila sejuk.
5. BROWNIES COKLAT
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 260gm mentega
- 130gm gula perang
- 50gm gula ising
- 1 sudu makan lemak sayuran
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh Coffee Emalco
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 20gm tepung kastard
- 30gm tepung jagung
- 300gm tepung gandum
- 60gm cornflakes yang dikisar halus
- 30gm serbuk koko
HIASAN:
- Coklat masakan
- Serbuk roti
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Putar bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut.
5. Susun biskut di atas dulang pembakar.
6. Bakar selama 20 minit.
7. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan coklat masakan dan serbuk roti.
8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 80-100 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa rangup dengan cornflakes dan kaya bercoklat
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 26
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan lain seperti manik dan cip warna-warni sebagainya untuk lebih menarik kerana warna biskut ini gelap.
RESIPI BISKUT COKLAT : NURASHIKIN ASAN, HASLINDA ABDULLAH DAN NORISHAH AHMAD
Anda suka membeli belah secara online, terdapat pelbagai perkakas dapur dan alat masak canggih di laman web shopee yang boleh anda pilih.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Resipi Kek Kukus Coklat Cheese Ikut Sukatan Cawan.Lembut & Moist Je

BAHAN A :
1 cawan gula*
1 cawan susu cair*-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan koko*-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan minyak*
1/2 cawan susu pekat*-BELI ONLINE DI SINI
BAHAN B :
3 biji telur (A)
BAHAN C :
1 cawan tepung naik sendiri
Bahan untuk cheese :
250gm cream cheese*
60gm gula kastor*-BELI ONLINE DI SINI
25 gm tepung gandum*
25 gm susu segar*
1 biji telur
Cara membuat:
1)Campurkan semua bahan A dan masak atas api kecil kacau supaya tak berketul bila dah sebati tutup api dan biarkan sejuk.
2)Pukul bahan B sampai kembang dan gebu kemudian masukkan bahan A kacau hingga sebati dan masukkan pula bahan C . Kacau hingga sebati.
3)Tuangkan adunan coklat ke dalam loyang dan kukus hingga masak. Kemudian,diikuti dengan adunan cheese dan juga kukus hingga masak.
4)Setelah itu,tuangkan sekali lagi sebahagian lagi adunan coklat menjadikan 3 lapisan kesemuanya..kukus hingga masak.
5)Siap angkat dan sejukkan barulah diterbalikkan.
6)*Loyang hendaklah disapu majerin dan dialas kertas minyak.
CARA MEMBUAT ADUNAN CHEESE :
1)Pukul semua yang bertanda kecuali telur sampai gebu dan masukkan telur dan pukul lagi sampai sebati siap boleh la dikukus semuanya.