Petang begini dapat makan kek pandan sedapnya. Nak masak ni senang saja hanya guna dapur gas pun elok hasilnya. Bolehlah cuba nanti ikut resipi yang dikongsi ini.
KEK PANDAN KAMPUNG
Bahan-bahan:
A) Sukatan cawan:
5 biji telur gred B
1/2 cawan gula halus (kalau suka manis boleh tambah)
1 sudu besar ovelatte-beli online di sini
1/2 cawan santan pekat Kara-beli online di sini
Sedikit pewarna hijau epal-beli online di sini
Sedikit perisa pandan
*1 1/2 cawan gandum
*1 sudu kecil baking powder-beli online di sini
*1/2 cawan tepung jagung
(bahan bertanda diayak)
200g unsalted butter lurpark -dicairkan(Saya guna buttercup)
Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan-bahan (A) di atas kemudian aduk guna mixer sampai gebu.
2.Kemudian masukkan butter (suam) yang dah dicairkan. Kacau sebati guna senduk.
3.Lapik periuk guna pelapik besi kemudian letakkan loyang kek di atasnya.
4.Bakar dengan api kecil dalam 45 minit.
*jangan letak air dalam periuk, nanti jadi kek kukus pula.
Kredit: Azrina Rina
Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Sedapnya Kek Keju Meleleh Kukus Pandan ni. Resipi istimewa buat anda yang tak ada ketuhar. Hanya kukus sahaja. Caranya pun tidak rumit. Bolehlah cuba buat. Kombinasi kek yang lembut, krim keju yang melimpah ruah dan parutan keju yang banyak, memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian saudari Umi Hayati ni. Pasti puas hati.
CARA KEK KEJU MELELEH PANDAN KUKUS YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN ( 1 LOYANG BULAT):
1 cawan gula
3 biji telur
1 sudu besar ovalette – beli online disini
1/2 cawan minyak masak – ikut sukatan. Jangan dilebihkan.
1/2 cawan susu cair – ikut sukatan. Jangan dilebihkan.
1/2 penutup pewarna hijau – beli online disini
1 penutup besar perisa pandan – boleh ditukar kepada perisa strawberi, vanilla dan warna
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan ovalette sampai gebu dan berwarna putih.
- Masukkan minyak masak, susu cair, pewarna hijau dan perisa pandan. Pukul lagi hingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul sekejap tapi jangan lama.
- Matikan mixer dan kaup balikkan bahan tadi.
- Masukkan kek ke dalam loyang yang dah dialas dan kukus selama 30 minit menggunakan api sederhana. Pastikan air telah mendidih sebelum memasukkan kek.
- Tutup ( balut) penutup pengukus dengan kain bersih.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH
250gm cream cheese
Suku cawan susu cair – beli online disini
1/2 cawan susu pekat manis ( ikut manis sendiri) – beli online disini
CARA-CARA:
Satukan semua bahan dan pukul hingga gebu.
CARA MENGHIAS:
- Selepas kek masak, tunggu kek sehingga betul-betul sejuk.
- Untuk melapis, keluarkan kek dari loyang dan letak dalam pinggan.
- Potong @ belah separuh kek dan sapu krim keju.
- Letak kembali kek yang dipotong tadi dan sapu cream cheese. R
- Akhiri dengan parutan keju cheddar dengan secukupnya.
TIP BUAT KEK KEJU YANG SEMPURNA:
- Setelah dihias dengan krim keju, simpan seketika dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
- Kek ini tidak perlu dimasukkan soda bikarbonat.
- Pastikan sukatan minyak dan susu cair tidak lebih.
- Ayak tepung gandum sebelum dimasukkan ke dalam mixer.
- Penutup kukusan perlu dibalut dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis atas kek.
Kredit resipi & foto: Umi Hayati
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Aneka Resipi Lauk Sedap & Mudah Sesuai Untuk Sahur & Berbuka Puasa
Resipi Ayam Perattal. Cara Masak Ringkas Je Tapi Sangat Sedap
Resipi Bihun Goreng Singapore Versi Abah. Ringkas Je Tapi Sangat Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Jom Cuba Resipi Sandwich Cheesecake Yang Mudah & Senang
Sebelum ini, menu cheesekut dan juga cheesecake popular di kalangan penggemar pencuci mulut. Nah, muncul pula menu baru iaitu Sandwich Cheesecake daripada saudara Muhammad Ali.
Cara buat pun mudah saja. Bolehlah mak-mak lakukan aktiviti memasak bersama dengan anak-anak di rumah.
RESEPI SANDWICH CHEESECAKE MR.ALI
*Guna loyang 6 inci : dapat 4 bahagian
BAHAN-BAHAN
8 keping biskut (Saya pakai Jacobs. Kalau pakai biskut yang lagi kecil, akan dapat lebih dari 4 bahagian) – beli online DI SINI
250 gram cream cheese
150 gram dairy whipping cream
50 gram gula icing – beli online DI SINI
1 sudu kecil essen vanilla – beli online DI SINI
25 gram oreo yang dihancurkan @ 125gm coklat yang dicairkan
TONTON Let’s Cooking: Brownies Cream Cheese
TONTON Rasa Masak Challenge 7 Hari Bersama Philips: Kek Butter
CARA- CARA:
1.Alaskan loyang petak dengan baking paper untuk hasil yang lebih kemas.
2. Letakkan 4 biskut terlebih dahulu. Letak dalam chiller/peti sementara buat lapisan mousse.
*ada 2 perisa, boleh pilih mana-mana
PERISA OREO
CARA-CARA:
1.Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit, henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul beat sampai sebati.
2. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental.
3. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
4. Masukkan 25 gram oreo yang dihancurkan atau terpulang nak letak banyak mana. Sebagai perisa sahaja.
5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
PERISA CHOCOLATE
CARA-CARA:
1. Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit. Henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul sampai sebati.
2. Dah sebati, masukkan 125 gram coklat yang telah dicairkan. Pukul sebati. Dah sebati, berhenti.
3. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental.
4. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
*gula atas tu pakai dusting sugar, baru dia tak menyerap, kekal elok atas kek. Yang ghaib tu kalau pakai gula icing.
Kredit resipi: Muhammad Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Sarang Semut Kukus Sempurna Kejadian, Memang Ketagih Nak Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kek Chiffon Pandan Guna Sukatan Cawan. Lembut Macam Kapas!
Kek Chiffon Pandan ni memang sedap dan merupakan kek popular di kalangan mak-mak kita dulu-dulu. Teksturnya yang lembut, ringan dan gebu membuatnya kek ini digemari ramai. Bagi yang nak cuba buat Kek Chiffon ni, Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Jom cuba.
CARA BUAT KEK CHIFFON PANDAN SEDAP & GEBU GUNA SUKATAN CAWAN
BAHAN A:
- 6 biji putih telur gred A
- 1 sudu teh cream of tartar – beli online DISINI
- 3/4 cawan gula halus – beli online DISINI
CARA MEMBUAT:
1. Pukul putih telur sehingga berbuih.
2. Masukkan gula dan cream of tartar. Pukul lagi sehingga kental dan bertanduk. Ketepikan.
BAHAN B:
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 3/4 cawan tepung self-raising (tepung naik sendiri)
- 1/4 cawan minyak jagung – beli online DISINI
- 1/4 cawan air pandan (kisar 4 helai daun pandan)
- 1/2 cawan santan kotak (kara) – – beli online DISINI
- Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama gula halus menggunakan kelajuan sederhana.
2. Masukkan minyak jagung, air pandan, pewarna hijau dan santan. Pukul lagi.
3. Akhir sekali masukkan tepung. Adun perlahan sehingga sebati. Matikan mixer.
4. Masukkan bahan A ke dalam bekas berisi bahan B sedikit demi sedikit. Kaup balikkan adunan sehingga sebati.
5. Tuang adunan ke dalam loyang. Hentak dua kali untuk membuang udara.
6. Bakar kek pada suhu 170C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
7. Bila kek masak, keluarkan kek dari ketuhar dan terus terbalikkan ke atas redai. Biarkan kek sejuk. (lebih kurang 45 minit)
8. Sisipkan keliling kek dan keluarkan kek dari loyang.
9. Kek Chiffon Pandan siap untuk dinikmati.
PESANAN DARI OPAH:
- Loyang tidak perlu dilenser dengan marjerin, minyak atau sebagainya.
- Opah guna loyang saun 22cm @ 9 inci.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Nak buat Kek Chiffon tapi tak ada acuan? Order je online DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kuih Seri Muka Mini. Sedap, Mudah & Tak Perlu Kukus Lama
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official