
Resepi Kek Apam Coklat yang sangatlah mudah dan mesti jadi. Gebu, lembut dan paling penting tiada bau hanyir telur. Siapa yang rasa mesti suka. Memang gebu yakmat. Seperti biasa kanak-kanak pasti teruja. Mesti wajib cuba. Tak menyesal punya. Mudah, jimat dan pasti sedap. Nah ini resipi buat Kek Apam Coklat yang dikongsikan oleh Shida Ambok
RESIPI KEK APAM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula – BELI ONLINE
1 cawan marjerin – BELI ONLINE
1 cawan susu cair – BELI ONLINE
3 biji telur gred A
1 ¼ cawan tepung gandum – BELI ONLINE
1 sudu kecil baking powder – BELI ONLINE
1 sudu kecil baking soda
1 tutup perisa vanilla
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan serbuk koko, gula, marjerin dan susu cair dalam kuali.
2. Panaskan dengan api sederhana. Ini sekadar bertujuan untuk larutkan bahan sahaja. Masukkan telur diikuti dengan perisa vanilla. Tutup api dan biar sejuk.
3. Ayak tepung, baking powder dan baking soda bersama.
4. Tuang sikit-sikit tepung dalam adunan. Gaul sebati.
5. Sapukan majerin pada acuan.Tuang adunan dalam acuan.
6. Panaskan air kukusan hingga menggelegak. Kukus 30 minit.
7. Keluarkan kek dan potong. Sedia untuk dimakan.
Sumber kredit: Shida Ambok
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sambal Kacang Daging Ni Lain Macam Sedapnya, Sesuai Sangat Makan Dengan Ketupat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Butter Mudah Buat, Gerenti Ramai Menggemarinya

Dah muak dengan rasa kek ising, boleh buat kek butter ni yang pastinya disukai ramai. Buatnya pun mudah saja.
Kek Butter
Bahan-bahan:
180g pure butter cairkan
Bahan-bahan lain:
6 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalatte
2 cawan tepung self rising
1/4 cawan susu tepung
1 sudu besar esen vanilla
Adun sampai gebu
Tambah susu segar 5-6 sudu besar, gaulkan
Masukkan butter tadi kaup balik saja
Masuk loyang lapik baking paper
Set oven 180 masa 45-55 minit
Kredit : Azlina Ina Fans
Resipi Daging Malbari Sukatan 1 Kg, Daging Lembut & Sedap Dalam Setiap Suapan
Rahsia Pulut Tanak Cantik Berkilat, Basuh 3-4 Kali Lepas Itu Masak Guna Periuk Nasi
Kek Kelapa VS Kek Batik. Pilihlah Ikut Citarasa

Ni min kongsikan dua pilihan kek dari ramuan tempatan. Kek berasaskan kelapa dan satu lagi daripada betik. Buah tempatan memang istimewa dan keduanya memang menjadikan kek lebih lazat dan membangkit selera.
.
Jom semak resipi dari IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara), Peretak, Selangor yang memang arif dan kreatif dalam mencipta resipi sajian.
COCONUT INDULGENCE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
- 113gm tepung gandum
- 125gm gula kastor
- 4 biji telur
- 13gm ovelet
- 27ml minyak jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- 1kg kelapa kering kering
- 2 biji isi kelapa (kaup dengan sudu dan keringkan)
Bahan filling :
- 250gm whipping cream
- 1 biji gula Melaka
Bahan salutan /coating :
- 250gm whipping cream atau kordial kelapa laut
- 250gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan kek:
1. Campurkan gula kastor,telur,ovelet dan esen vanila ke dalam mangkuk adunan.
2. Satu dan gaulkan menggunakan whisk selama 10 minit, kemudian masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mesin pengadun (mixer). Gaul perlahan menggunakan rubber spatula.
3. Masukkan pula minyak jagung dan gaul sebati.
4. Ambil isi kelapa yang telah dikeringkan dan campurkan dengan sedikit tepung.
5. Campurkan isi kelapa ke dalam adunan kek dan gaul sehingga sebati.
6. Pindahkan bancuhan kek ke dalam acuan kek dan bakar suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Cara penyediaan filling:
1. Putar whipping cream sehingga mengembang dan campurkan gula melaka yang telah dicairkan ke dalam krim. Putar hingga sebati.
Cara penyediaan coating/ salutan :
1. Panaskan whipping cream atau cordial kelapa laut sehingga agak panas.
2. Tuang ke dalam coklat putih dan kacau sehingga tiada sebarang ketulan.
Saiz hidangan : 8 potong kek
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kek ini menggunakan isi kelapa muda yang harum dan sedap
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Whipping cream pada coating kek ini boleh digantikan dengan kordial kelapa laut untuk memberi lebih rasa kelapa.
KEK BETIK
.
BAHAN-BAHAN
Bahan kek :
- 250gm mentega
- 250gm gula kastor
- 250gm tepung kek | diayak
- 2 sudu teh esen vanila
- 2 sudu teh glyserin
- 1 sudu teh serbuk penaik| diayak bersama tepung kek
- 50gm betik | dikisar
- 6 biji telur
Bahan sapuan/salut (coating):
- 400gm cream well
- 200gm gula aising
- 100gm mentega
Bahan inti (filling):
- 50gm betik | dikisar
- 1 ketul gula merah @ gula Melaka
- 200gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Cara masak kek :
1. Masukkan mentega dan dan gula dalam mixer. Putar selama 10 minit.
2. Perlahankan mixer dan masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Masukkan pula esen vanilla, glyserin dan teruskan putar.
4. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking soda.
5. Akhir sekali masukkan betik yang telah dikisar dan putar hingga sebati.
6. Pindahkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 160 selama 30 minit.Bahagikan kepada tiga tin pembakar jika mahu membentuk tiga lapisan kek.Biarkan kek sejuk.
Cara sediakan ‘coating’:
1.Campurkan mentega ,cream well dan gula aising ke dalam mixer lalu putar sehingga kembang. Sapu rata -rata di atas dan keliling kek
Cara buat filling :
1. Kisar betik dan masak dalam kuali tanpa minyak.
2. Masukkan gula dan gula merah lalu masak hingga gula mencair.
3. Untuk disapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan : 8 potongan
Masa memasak : 45 minit
Jenis masakan : Kek
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kek berkhasiat kerana buah betik mengandungi banyak vitamin.
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF :Coating sapuan menyaluti kek boleh digantikan juga dengan whipping cream
BAGI ANDA YANG SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR TERBARU, BOLEH MEMBERI SECARA ONLINE DENGAN MELAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI:
5 Aneka Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…

Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.