Kadang kala, tekak teringin hendak menjamah lemang. Jualan lemang pun bermusim. Memang ada sesetengah lokasi menjual lemang dan rendang setiap hari. Namun harganya boleh tahan mahal.

Apa kata kita cuba buat lemang kukus? Cara membuatnya pun tidaklah sesukar mana. Cuma perlu dapatkan daun pisang sahaja. Bertambah enak rasanya apabila lemang dikukus dalam daun pisang, kan?

Jom kita lihat resipinya. Video pun ada di link bawah.

LEMANG KUKUS

Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!

BAHAN-BAHAN
Daun pisang secukupnya
800 ml santan kotak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar minyak masak
3 helai daun pandan (diikat)
1 kg beras pulut

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Layurkan daun pisang di atas api seketika. Ketepikan.

Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!
2. Dalam kuali, masukkan santan, garam, gula, minyak masak dan daun pandan. Kacau.
3. Masukkan beras pulut. Gaul rata. Masak sehingga kering dengan api sederhana.

Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!
4. Ambil daun pisang. Isikan beras pulut ke atasnya. Gulung dan ikat hujungnya. Kemaskan.

IKLAN

Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!
5. Dalam periuk pengukus, susun bungkusan daun pisang tadi dengan kemas.

Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!
6. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana. Tutup api.
7. Keluarkan dari periuk pengukus. Potong-potong apabila sudah sejuk.

IKLAN
Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!
Tunggu sejuk baru potong ya. Kalau potong ketika panas, lemang masih lembik.

Jom Buat Lemang Kukus, Hari-Hari Hari Raya!

Selamat mencuba!

Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/wwqZFkGDRHI

Sumber: Samsiah Hj Mat Ali melalui Rasa Share Resipi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI