1. Masukkan gula dan air dalam pengisar dan biarkan lima minit untuk mencairkan gula. 2. Kemudian masukkan buah tembikai dan jus lemon. Kisar hingga hancur dan sebati. 3. Tapiskannya, kemudian tuangkan air jus yang telah ditapis ke dalam acuan aiskrim pop. 4. Letakkan tangkai aiskrim, kemudian bekukan semalaman sebelum sedia dihidangkan.
1. Dalam periuk kecil panaskan krim bersama gula atas api sederhana. 2. Kacau hingga adunan panas dan berwap (tetapi tidak sampai mendidih). 3. Tutup api dan tambahkan coklat dan biarkan 15 minit. Seterusnya campurkan pisang dalam adunan, gaul rata. 4. Tuangkan adunan aiskrim dalam acuan aiskrim pop dan letakkan tangkainya sekali. Bekukan semalaman sebelum sedia dihidangkan.
1. Masukkan air dan gula dalam alat pengisar dan biarkan lima minit, untuk menghancurkan gula. 2. Tambahkan strawberi dan buttermilk, kisar hingga halus. Kemudian tuangkan dalam acuan pop dan letakkan tangkai sekali. 3. Bekukan semalaman di dalam freezer sebelum sedia dihidangkan.
MANGO SPICE POP
Ads
BAHAN-BAHAN:
½ cawan gula ½ cawan air 2 biji mangga, kupas & cincang (hasilnya dapat 1 ½ cawan) ½ sudu teh serbuk cili 2/3 cawan air limau nipis
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan gula dan air dalam blender dan biarkan lima minit, untuk melarutkan gula. 2. Tambahkan mangga, air limau nipis serbuk cili ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan sebati. 3. Tuangkan dalam acuan, dan letakkan tangkai dan bekukan dalam freezer semalaman sebelum sedia dihidangkan.
PINA COLADA POP
BAHAN-BAHAN:
Ads
3 cawan nanas segar | dadu kecil ¼ cawan air limau nipis 1 cawan santan
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan nanas, santan dan air limau nipis dalam pengisar. Kisar hingga halus dan sebati. 2. Tuangkan dalam acuan aiskrim dan letakkan tangkainya sekali. 3. Bekukan dalam freezer semalaman sebelum sedia dihidangkan.
Langgan Rasa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak makan apa dinner nanti? RASA kongsikan resipi masak lemak pucuk paku dengan udang. Lauk ini memang cukup lengkap. Ada udang dan ada sayur. Kuahnya pula pedas-pedas lemak. Jadi kalau tak tahu nak masak apa, bolehlah cuba maska lauk ni ye.
MASAK LEMAK PUCUK PAKU DENGAN UDANG
BAHAN KISAR
15 tangkai cili padi | kurangkan kalau tak nak pedas
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
BAHAN LAIN
2 batang serai | dititik
2 pokok daun ketumbar bersama akarnya | bersihkan dan hiris
10 ekor udang sederhana besar
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
1 mangkuk santan
1 mangkuk besar pucuk paku | bersihkan
CARA MEMBUAT
1. BAHAN KISAR dikisar halus dan masukkan dalam periuk.
2. Masukkan serai dan daun ketumbar. Masak sehingga harum.
3. Masukkan udang.
4. Tambahkan air jika kuah kering.
5. Masukkan asam keping dan garam.
6. Masukkan santan
7. Tunggu kuah mendidih. Kemudian masukkan pucuk paku.
8. Masak kejap sampai sayur lecur sikit sahaja. Tutup api dan hidangkan.
Tak perlu berbelanja lebih, kini kamu pun boleh buat sendiri chicken nachos di rumah. Resipinya mudah, hanya perlu 3 bahan asas sahaja kamu dah boleh buat potluck hujung minggu atau makan bersama keluarga sambil tengok bola nanti!
RESIPI CHICKEN NACHOS
BAHAN-BAHAN:
1/ Ayam cincang
2/ bawang besar potong dadu @cincang
3/ sos spaghetti tradisional
***Sebungkus tortilla chips boleh dibeli dr speedmart
****Chia seed (untuk di tabur selepas dihidang)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan Ayam didalam minyak panas & tunggu hingga masak
2. Setelah masak ketepikan seketika ayam tadi untuk menumis bawang hingga kekuningan
3. Masukkan sos spaghetti tradisional, kacau hingga sebati dan perasakan dengan garam
4. Susun tortilla chips didalam pinggan, kemudian bolehlah di tabur sos yang telah masak tadi ke atas tortilla chips, kemudian di tabur Chia seed. Taraaa, siap untuk dihidang!
Untuk lebih meriah boleh juga di tambah capsicum, tomato dll.
Angin dalam badan memang boleh mengganggu rutin seharian. Perut rasa memulas, rasa sakit di bahagian dada dan selalu sendawa. Penceramah Pemakanan Dan Gaya Hidup Sihat, Norazizah Ruslan, memberikan resipi menghasilkan minuman yang boleh bantu mengeluarkan angin dari dalam badan. Bukan setakat itu, boleh juga mengeluarkan peluh tau.
TEH MASALA
BAHAN-BAHAN
500 ml air
1 helai daun pandan (disimpul)
1 ketul halia sebesar ibu jari kaki
10 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
5 biji lada hitam
5 uncang teh
2 susu besar gula perang
1/2 cawan susu segar
CARA MEMBUAT
1. Rebus air bersama daun pandan, halia, pelaga, bunga cengkih dan lada hitam sehingga betul-betul mendidih.
2. Tutup api dan masukkan uncang teh. Biar terseduh 10 minit.
3. Buangkan daun pandan dan uncang teh.
4. Masukkan susu dan gula secukup rasa. Kacau sebati.
5. Sedia diminum.
KHASIATNYA: Bantu buang angin dalam badan, lancarkan darah dan mengeluarkan peluh.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...