Sedapnya bila dapat menikmati kuih atau kek yang disukai. Kek keju leleh memang jadi kegemaran ramai. Semakin banyak lapisan keju, semakin sedap rasa kek bila dinikmati. Nak puas makan, jom buat sendiri ikut resipi yang min kongsikan ini.

Kek cheese leleh 

Bahan-bahan:
*2 biji telur gred A
1 cawan tepung gandum BELI ONLINE DI SINI
*1/2 cawan gula (saya kurangkan)
*2 sudu susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
*1 sudu besar ovalate- BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil soda birkabonat
*1 sudu kecil esen vanilla (saya guna perisa vanilla)
1/4 cawan minyak masak

Cara memasak:
1.Kisar bahan bertanda * hingga putih gebu.
2.Ayak tepung,baking powder dan soda birkabonat.
3.Satukan adunan yang dah kisar gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
4.Akhir sekali letak minyak masak dan gaul sebati.
5.Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil itu kukus dalam 20@25 minit.
6.Guna acuan plastik pun bole juga. Masa kukus sama.

*Guna loyang 30 atau 40 minit atau hingga masak.

Topping
150gm cream cheese
1 cawan whipping cream
1/2 cawan susu pekat
Cheddar cheese diparut secukupnya

IKLAN

P/s: Kisar  sampai sebati . Jangan lama-lama.Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian. Letak topping sedikit di tengah kemudian tutup balik baru tuang habis topping tadi. Last sekali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak. Simpan kejap dalam 1 jam di dalam peti sejuk kemudian dah boleh makan.

Kalau tak nak pun takpa boleh saja pakai acuan plastik yang lubang tu pun ok.

Selamat mencuba.

IKLAN

Kredit : NorAzizah Razali

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.

Mengapa Penting Minum Kopi Di Waktu Yang Tepat, Ni Jawapannya…

IKLAN

Red Velvet Oreo Cheesecake Menggoda Selera, Resipi Sedap Nih

Kek Span Pandan Santan Guna Sukatan Cawan. Baru Belajar Buat Pun Confirm Jadi.