Selagi tak habis Syawal, akan ada saja jamuan potluck raya baik di tempat kerja mahupun di sekolah anak.
Kalau dah kehabisan idea hidangan untuk dibawa, boleh buat pencuci mulut comel yang dikongsi Aliah Yahaya ini. Pencuci mulut jenis jeli ini bukan saja mudah malah bahan yang digunakan cuma dua saja.
Cara buat pencuci mulut dua bahan
Ads
Bahan-bahan
Serbuk jeli -boleh pilih perisa dan jenama yang disukai
Nata de coco Acuan/bekas 1 0z
Cara membuat
Tuang serbuk jeli dalam air yang sedang dimasak. Ikut saja sukatan yang ada pada pek.
2. Kacau sambil masak, padamkan api bila mendidih. Teruskan mengacau sehingga tidak berbuih.
3. Tuang ke dalam acuan kecil yang terlebih dahulu diisi dengan nata de coco.
4. Sejukkan dalam peti ais selama 30 minit atau sehingga pejal.
Ads
INFO:
Ads
Boleh juga gunakan serbuk agar-agar tapi lebih sedap menggunakan jeli kerana rasanya kenyal.
Pencuci mulut ini menggunakan sekotak jelly dalam 500ml yang menghasilkan 40 bekas.
Untuk lebih menarik boleh tulis apa-apa ucapan yang bersesuaian menggunakan pen marker saja.
Kuih lompat tikam merupakan kuih tradisi yang popular dalam kalangan masyarakat di pantai timur. Ianya mempunyai dua lapisan atau bahagian iatu lapisan hijau dan putih. Dinikmati bersama pulut merah dan air nisan atau gula melaka.
Mudah sahaja cara membuatnya. Boleh ikuti perkongsian resipi membuat kuih lompat tikam ini daripada Wani Suhaimi yang diperoleh daripada pemilik asal resipi iaitu Siti Mariam Ismail. Enak dinikmati ketika minum petang. Jom kita buat.
Gaul rata lapisan hijau di dalam mangkuk dan kemudian tapis. Kecairan mestilah apabila senduk kayu diangkat tinggi, ianya mengalir laju dan tidak melekat pada senduk.
Masak dan kacau jangan berhenti sehingga adunan menggelegak dan pekat.
Kemudian, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan selama 5 minit dan buka periuk. Teruskan mengacau dan ulang sehingga adunan berkilat serta menggelembung.
Tutup api dan masukkan ke dalam bekas. Sejukkan kira-kira 3 jam supaya adunan menjadi keras dan senang dipotong.
(LAPISAN PUTIH)
Masukkan semua bahan dan kacau atas dapur guna api perlahan sampai pekat.
(PULUT MERAH)
Panaskan periuk pengukus dan kukus beras pulut selama 10-15 minit hingga naik wap.
Tutup api dan angkat. Masukkan ke dalam mangkuk.
Kemudian, tuangkan air yang dicampur garam dan gula.
Setelah itu, kukus semula kira-kira 10 minit sehingga naik wap. Angkat dan sejukkan.
(AIR NISAN / GULA MELAKA)
Masak nisan dan gula sehingga hancur. Kemudian sejukkan.
CARA MENGHIDANG:
Potong lapisan hijau dan masukkan ke dalam pinggan.
Masukkan sedikit pulut, kemudian sendukkan lapisan putih ke atasnya.
Akhir sekali, tuangkan gula melaka dan sedia untuk dinikmati.
Kuih talam memang punya ramai penggemarnya. Buat seloyang boleh beri pada jiran tetangga nanti. Teringin pula nak makan talam lapis keladi ni. Pasti laku keras nanti dengan rasa lemak manisnya.
TALAM LAPIS PERISA KELADI
Bahan-bahan:
Loyang 6 inci,lebar 9cm tinggi8cm
1 cawan santan pekat ,3 cawan santan cair(ambil santan dari perahan ke 2). Masak santan sekejap.Jangan lama.Dalam satu bekas masuk
2.Masuk santan sikit-sikit sambil kacau hingga sebati.
3.Letak esen pandan sikit.
4.Bahagi dua. Satu bahagian letak perisa keladi.Saya tak letak pewarna sebab esen keladi dah ada pewarna dah(kordial keladi pun boleh).Satu bahagian warna asal.
5.Panaskan kukusan.Mula lapis keladi (kalau nak melapis macam saya tu 100ml lapisannya.Kukus selama 6 minit. Hingga lapis seterusnya.Lapisan kukus terakhir 15minit.
6.Siap untuk dihidang.Sejuk keluarkan dari loyang.
Minum petang ni kita hidangkan kuih melayu. Dah lama tak buat kuih ketayap ni. Intinya yang manis menyedapkan lagi rasa ketayap. Kalau warna inti kurang gelap, tambahkan gula merah. Inti bagi basah-basah sikit.Bila makan rasa berjus.Resepi ni boleh juga untuk nak buat kuih cara manis.
KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan santan (daripada ½ biji kelapa, ambil separuh)
1/2 cawan air pandan
2 ½ cawan tepung gandum
1 biji telur
½ sudu besar tepung ubi
1 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Pewarna hijau
Cara membuat:
1.Kisar semua bahan kecuali minyak masak, pewarna dan garam.
2.Tapis.
3.Masukkan minyak masak dan pewarna,secubit garam.Kacau sebati.
INTI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa putih
3/4 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Sedikit tepung gandum
Cara membuat:
1.Air,daun pandan,gula merah,gula pasir dimasak hingga gula larut.
2.Masukkan kelapa.Kacau dan dimasak hingga hampir kering.
3.Taburkan sedikit tepung gandum.
4.Kacau-kacau, siap.
Cara masak kulit ketayap:
1.Panaskan kuali.
2.Oles minyak masak.
3.Adunan dikacau dulu. Ambil sesenduk. Tuang atas kuali.Dadarkan adunan tu.
4.Tepi keliling dah lekang, angkat.Buat sehingga adunan habis.