
Terasa nak buat dessert atau pencuci mulut tapi takda idea? Haa jom buat puding kastard jagung! Mudah je, sedap pun sedap..Selamat mencuba!
Resipi Puding Kastard Jagung
Bahan-Bahan
- 1 paket tepung kastard (300gm)
- 1 tin susu cair
- 6 cawan air
- 1-2 cawan gula pasir ikut manis masing-masing
- Sedikit garam
- 2 sudu marjerin
- 1 tin jagung
Cara Penyediaan
- Campur tepung kastard,susu cair,air,garam,gula dalam satu bekas.
- Kacau hingga sebati dahulu kemudian baru masak atas api.
- Kacau hingga meletup-letup dan berkilat. Kemudian masukkan jagung dan marjerin. Kacau lagi hingga sebati dan tutup api.
- Masukkn ke dalam acuan ikut citarasa sendiri. Sejukkan di dalam peti ais.
https://www.facebook.com/jalilah.jj/videos/1701773686524781/
Selamat mencuba!
Kredit Resepi dan Foto: JJ Pau Mawar & blog.sassezz
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bergedil Daging Paling Sedap Di Tekak, Sedap Di Makan Begitu Saja!

Resipi bergedil hidangan paling simple dan sedap dinikmati, tak kira di bulan puasa, di hari raya atau bila-bila sahaja. Rasanya sedap campuran kentang dan daging membuatkan resipi ni paling sedap pada tekak. Buat sendiri lebih puas hati!
Resipi yang puan ni kongsikan berbeza sedikit sebab daging kisar di goreng tanpa minyak kemudian telur kuning dimasukkan dalam adunan. Jadi adunan mudah melekat dan senang nak kepal dan tak mudah terlerai.
RESIPI BERGEDIL DAGING ENAK YAKMAT
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ubi kentang
- 200 gm daging kisar – goreng tanpa minyak
- 2 teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup – dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar – di potong dadu
- 2 biji telur ayam – asingkan kuning dan putih
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Mula –mula kupas kentang dan potong sederhana nipis. Basuh dan toskan. Goreng sampai masak, angkat dan toskan. Tumbuk sehingga lumat masa tengah panas. Letak tepi dulu.
2. Masukkan semua bahan kecuali telur di dalam satu bekas. Gaul rata lepas tu perasakan dengan garam. Pastu masukkan telur kuning. Ambik sikit adunan pastu kepal kepalkan. Bentukkan bulat dan leperkan pulak sedikit. Buat sampai habis.
3. Dalam bekas lain, pukul telur putih. Celupkan setiap begedil tadi dengan telur putih terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak yang telah betul betul panas.
4. Minyak tak payah banyak sangat, nak tenggelam separuh begedil pun boleh. Tapi kak M suka guna minyak sikit saja sebab guna non-stick pan. Nak gunakan sebiji telur (putih dan kuning telur) untuk celup pun boleh.
4. Guna api sederhana je. Tips supaya bergedil ni tak pecah, jangan balikkan begedil sampai dia betul-betul garing. Agak agak sebelah bawah dah garing baru terbalikkan. Goreng sehingga warna dah tukar dan angkat. Insyallah begedil tak pecah, gorengnya pun lawa. Dah masak, angkat dan tos atas tisu dapur. Nak makan dengan soto boleh nak makan camtu aje pun sedap tau.
.
Kongsi resipi: Marina Ismail
https://www.facebook.com/marina.ismailCQ/videos/10156594435713729/
Resipi Puding Agar-Agar Karamel Tanpa Telur & Tak Perlu Kukus

Sedapnya Puding Agar Agar Karamel. Makan sejuk-sejuk memang nikmat. Bagi yang nak makan manisan Puding Karamel tapia da alahan dengan telur, atau ‘takut’ dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Agar Agar Karamel yang tak guna telur perkongsian saudari Nordiana Ab Kadil ni. Sangat mudah dan tentunya sedap. Tak perlu kukus pun. Cubalah. Anda pasti puas hati.
PUDING AGAR-AGAR KARAMEL TANPA TELUR & TANPA KUKUS
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 paket serbuk agar-agar jernih (10gm) – beli online disini
4 cawan air
1 tin susu cair – beli online disini
1 cawan susu pekat – beli online disini
3 sudu makan tepung kastard – beli online disini
Sedikit esen vanila – beli online disini
BAHAN KARAMEL:
3 sudu makan gula pasir – beli online disini
2 sudu makan air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula pasir ke dalam kuali dan masak dengan api yang kecil. Biarkan gula cair dan jadi perang. Kemudian tutup api dan masukkan air.
2. Masukkan karamel ke dalam loyang puding.
3. Satukan semua bahan puding ke dalam periuk dan kacau sebati.
4. Kemudian masak di atas api yang besar sehingga betul-betul mendidih dan pekat.
5. Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.
6. Masukkan loyang puding ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 2-3 jam.
7. Bila puding telah mengeras, terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong.
8. Puding Agar-Agar Karamel tanpa telur sedia untuk dinikmati.
Tip: Pastikan puding dimasak sehingga betul-betul mendidih dan kelihatan pekat.
Kredit resipi & foto: Nordiana Ab Kadil
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!

Isi Kandungan
ToggleKek coklat super moist ini memang sedap. Kek ini adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Lebih menarik lagi, kek coklat moist tanpa gunakan oven dan mixer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mai Siti ini ye. Mudah je nak membuatnya tapi sedapnya bukan kepalang ye.
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Bahan-Bahan Kek Coklat Super Moist:
Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor – boleh beli online di sini
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Bahan Coklat Ganache:
1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
2 sudu makan gula kastor – boleh beli online di sini
5 sudu makan susu pekat manis – boleh beli online di sini
1/3 cawan / 33gram serbuk koko – boleh beli online di sini
2 sudu makan tepung gandum – boleh beli online di sini
2 sudu makan butter/marjerin – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat kek; Ayak 1 cawan tepung gandum, 12/ sudu kecil baking powder, ½ sudu the soda bikar bonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk,
Masukkan 1 cawan gula kastor dan ½ sudu the garam halus. Kacau rata.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur- gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu the nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati.
Alas loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya, dan masukkan adunan tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan loyang dan ukus selama 40 – 50 minit atau sehingga kek masak.
Terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye.
Untuk Buat Coklat Ganache:
Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas. Kacau semua bahan biar sebati.
Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit.
Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan butter/marjerin, kacau sehingga mentega larut.
Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek. Tambahan 1 sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik.
Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Tuangkan coklat ganache di atas kek, ratakan. siap!
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek.
Siap! Memang mantap!!
EKSTRA!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
- Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
- Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
- Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang 8 inci.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Rasa Mewah, Sedap Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official