
Lasagna merupakan makanan masakan Itali, namun ianya kini digemari oleh semua. Rupanya, ada cara buat lasagna yang sangat senang menggunakan roti.
LASAGNA ROTI
BAHAN-BAHAN:
- 12 keping roti
- 3 biji telur
- 200 ml susu segar
- 8 keping keju
- 1 cawan Mozzarella cheese (diparut)
- 1 cekak daun sup
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 4 sudu besar sos lada hitam
- 4 sudu besar sos tomato
- 300 gram daging cincang
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 biji bawang besar (dicincang)
- 1 cubit garam dan gula
CARA MENEYDIAKAN:
Inti Daging
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.
- Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air.
- Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan daun sup dan cili merah.
- Masak sehingga daging masak dan kering.
- Ketepikan dan biarkan inti daging sejuk.
Lasagna Roti
- Sapukan keseluruhan loyang dengan mentega.
- Pukul telur dan susu sehingga sebati.
- Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun ke dalam bekas sehingga penuh.
- Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan.
- Susun kepingan keju ke atas daging.
- Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.
- Akhir sekali, taburkan parutan keju Mozzarella di atas lapisan atas sekali.
- Jika ada lebihan telur, siramkan di atas roti.
- Bakar pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit.
Kredit: Mimie Ali
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Resipi Berasaskan Roti, Yang Akhir Sekali Wajib Cuba

Mudah, ringkas dan sedap! Itu yang boleh dikatakan tentang tiga resipi roti yang dikongsikan kali ini.
Tidak perlu nak berlama-lama di dapur untuk menyiapkannya. Walaupun menggunakan bahan sedia ada, tapi kita olah mengikut selera dan kreativiti sendiri.
ROTI SARDIN
BAHAN-BAHAN:
4 keping roti putih – beli online di sini
Marjerin (digunakan semasa membakar roti) – beli online di sini
1 tin sardin (sesudu kuah dan 2 ekor ikannya – hancurkan) – beli online di sini
½ bawang besar | hiris nipis
3 biji cili padi | potong kecil – beli online di sini
2 biji telur ayam
CARA-CARA:
1.Campurkan sardin, bawang besar, cili padi dan telur ayam. Kacau sebati
2. Panaskan kuali, masukkan sedikit marjerin.
3. Celup roti ke dalam adunan tadi. Letak atas kuali, balikkan roti setelah bahagian yang bawahnya masak. Tunggu sebentar biarkan bahagian yang baru dibalikkan tu pula masak. Siap!
Kredit resipi: Mazlina Haji Ismail
ROTI PAUNG
BAHAN-BAHAN:
500g tepung roti/tepung gandum – beli online di sini
1/4 cawan air suam
1/2 cawan air sejuk atau air + ais
11g yis – beli online di sini
1 biji telur
1/2 cawan gula – beli online di sini
4 sudu besar majerin – beli online di sini
3 sudu besar susu pekat manis – beli online di sini
1 sudu kecil garam halus – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Rendam yis dengan 1/4 cawan air suam Dan biarkan yis berbuih, kalau tak berbuih tu tandanya yis rosak, pastikan yis aktif ye baru buat roti.
2. Satukan semua bahan. Mula-mula masukkan air, yis, telur dan bahan-bahan kering yang lain. Boleh gunakan bread maker atau nak uli dgn tangan pun boleh. Pastikan uli sampai lembut dan gebu.
3. Selepas itu rehatkan doh. Bila doh sudah mengembang 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk keluarkan angin. .
4. Sapu loyang dengan marjerin kemudian bentuk-bentukkan bulat. Jangan susun rapat-rapat ye. Nanti roti akan mengembang, bila siap susun dalam loyang. Biarkan roti kembang dulu baru bakar. Sebelum bakar, spray air kat atas roti, tujuan nak bagi permukaan roti elok dan tidak kecut bila masak.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bila sudah panas, bolehlah bakar roti dengan suhu 180°C selama 25 minit api atas dan bawah. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
6. Bila dah masak cepat-cepat sapu marjerin pada bahagian atas roti supaya nampak roti berkilat.
BAHAN PENGAT ROTI
Roti (boleh gunakan roti paung juga)
Santan
1 keping gula melaka – beli online di sini
Secubit garam
Daun pandan
Sebiji telur
CARA-CARA:
1. Masak santan dengan gula melaka dan letak daun pandan. Sentiasa kacau, jangan tinggalkan. Selepas itu, masukkan secubit garam.
2. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan kacau rata. Masukkan dalam kuah pengat tadi dan kacau lagi. Masukkan roti dan biarkan sekejap kemudian barulah tutup api.
Kredit resipi & foto: Nor Khomariah Norrohman
ROTI EMPAT SEGI
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwich | potong bahagian tepi
Kepingan keju
Chicken floss
1 sudu makan susu manis – beli online di sini
1 biji telur (ambil yang kuning sahaja)
1 sudu makan mayonis – beli online di sini
Bijan untuk hiasan
CARA-CARA:
1. Campurkan mayonis bersama susu manis. Kacau dan ketepikan.
2. Kemudian, di dalam bekas lain, campurkan kuning telur bersama dengan susu manis. Kacau.
3. Ambil roti, kemudian sapukan campuran mayonis tadi. Susun kepingan cheese. Tutup kepingan cheese dengan roti. Kemudian, susun lagi kepingan cheese. Susunannya akan menjadi roti-cheese-roti-cheese (apitan).
4. Potong roti tersebut kepada 4 bahagian (akan menjadi 4 segi sama yang comel dan kecil). Kemudian, sapukan adunan kuning telur dan susu manis tadi di atas cheese.
5. Susun atas dulang pembakar. Nak pakai air fryer pun boleh. Letakkan bijan sebagai hiasan supaya lebih menarik. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C.
6. Selesai dibakar, sapu lagi adunan mayonis di bahagian tepi roti. Celupkan dengan chicken floss. Rupa akhir roti ini akan menjadi seperti di dalam gambar.
Kredit resipi & foto: Umi Watie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Alahai, Mudahnya Nak Buat Tart Telur! Guna Air Fryer Pun Jadi
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Roti Pelangi & Roti Blueberi Brioche, Cantiknya…

Tengah merancang nak ‘meroti’, ni dua resipi roti istimewa yang pasti memikat selera. Roti blueberi brioche dan roti sandwich pelangi, bukan sekadar rupa menawan tetapi kegebuan dan kelembutannya memang tak boleh bawa bincang.
.
Jom semak resipi hebat dari tenaga pengajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak Selangor.
1. ROTI BLUEBERI BRIOCHE
.
BAHAN-BAHAN:
- 20gm yis
- 100ml susu segar atau UHT
- 600gm tepung roti
- 100gm gula kastor
- 5 biji telur
- ½ sudu teh parutan kulit lemon
- 2 sudu makan esen vanila
- 200gm mentega
- Garam secukup rasa
- Inti blueberi secukupnya | segar atau ada dijual dalam tin di pasaraya
CARA MEMASAK :
1. Adunkan semua bahan kering seperti gula, tepung roti, yis dan kulit lemon yang telah diparut menggunakan mesin pengadun sehingga sebati.
2. Masukkan susu segar, esen vanila dan telur.
3. Masukkan mentega dan gaul sehingga sebati sehingga doh menjadi elastik dan tidak melekat di keliling mangkuk pengadun.
4. Rehatkan doh 20 minit
5. Bahagikan doh kepada 30gm, masukkan inti blueberi di tengah dan bulatkan. Masukkan dalam acuan.
5. Sapu mentega dalam acuan untuk mengelakkan doh melekat.
6. Rehatkan 45 minit atau naik sekali ganda
7. Sapukan dengan telur.
8. Bakar selama 20 minit pada suhu 180C
9. Sejukkan dan paipkan blueberry filling di atas roti
Saiz hidangan : 20 ketul
Masa memasak : 30 minit
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Roti gebu dan lembut, enak dengan inti bluberi
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Kulit lemon parut memberi aroma citrus yang wangi kepada brioche.
2. ROTI SANDWICH PELANGI
.
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm tepung roti
- 8gm garam halus
- 15gm yis segera
- 30gm gula kastor
- 20gm susu tepung
- 40gm lelemak sayuran
- 310gm air sejuk | dari peti sejuk
- 5gm pelembut roti
- Beberapa titik pewarna merah, hijau, biru dan kuning
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung, garam, yis , gula, susu tepung, pelembut roti dan lelemak dan gaul sekata
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian.
4. Campurkan 1 pewarna pada 1 bahagian doh.
5. Rehatkan doh selama 5 minit pada suhu bilik.
6. Canai doh satu persatu.Lapiskan doh satu persatu dengan setiap doh berwarna.
7. Gulungkan doh tersebut.
9. Bahagikan doh kepada 400 gram
10.Susun di atas tin pembakar roti yang digris dengan lelemak.
11.Biarkan doh naik selama 30 – 40 minit atau mengembang sekali ganda
12.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 °C selama 25 minit.
13.Sejukkan dan hidangkan.
Saiz hidangan : 3 buku roti
Masa memasak : 25 minit
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Roti berwarna warni yang pasti menceriakan hari
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan adunan naik sepenuhnya untuk mendapatkan bentuk segiempat tepat
FOTO : TUAN AZMAN TUAN MUDA
RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ
TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor.
MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
Ni dia tawaran hebat untuk anda yang suka membeli secara online shoppe, jom klik ni . Dapatkan free shipping deals.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Cara Buat Roti Bom Homemade Yang Sedap & Lembut

Sedapnya Roti Bom. Bagi yang menggemari hidangan ini, bolehlah cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Ijat Tiya ni. Sangat mudah dan tak renyah pun. Tak perlu juga canai dan tebar doh macam buat Roti Canai. Simple kan? Sesuai sangatlah dijadikan sajian keluarga. Nak buat untuk minum petang, makan malam atau sarapan pun boleh. Hidang pula dengan Sambal Sardin atau kari. Wallah! Memang berbaloi sangat untuk dicuba.
RESIPI ROTI BOM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN (15 BIJI ROTI):
1/2kg tepung gandum cap sauh (beli online disini)
1 biji kuning telur
250ml air
2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
2 sudu makan marjerin planta – dicairkan (beli online disini)
1 1/2 sudu teh garam
Marjerin untuk sapu pada doh secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan air, kuning telur, susu pekat dan garam di dalam bekas. Adun sampai sebati.
2. Kemudian masukkan separuh daripada tepung. Gaul.
3. Masukkan marjerin planta yang telah dicairkan. Gaul lagi hingga semua bahan sebati.
4. Seterusnya masukkan lebihan tepung dan uli sehingga doh menjadi kenyal dan licin. Jika doh lembik, tambah tepung sedikit demi sedikit hingga dapat tesktur doh yang diingini. (empunya resipi uli doh hampir 1 jam. Jika nak mudah, boleh uli guna bread maker – beli bread maker murah DISINI)
5. Bulatkan doh, lumurkan marjerin dan susun dalam bekas.
6. Peram doh sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dicanaikan.
7. Untuk menikmatinya, panaskan kuali dan goreng hingga garing dan keperangan.
8. Roti Bom siap untuk dinikmati bersama Sambal Sardin, kari atau kuah dhal.
Kredit resipi & foto: Ijat Tiya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap & Mudah Boleh Buat Secara Homemade.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official