Cara buat hot dog cheese puff mudah
Bahan-bahan
Cara membuat
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Muffin berries Coklat Cip Putih, Pasti Jadi Kesukaan Famili
Muffin gebu dan lembut kaya dengan rasa buah beri memang menambat selera. Dalam resipi ni menggunakan bluberi dan strawberi. Sebenarnya boleh aje kalau nak letak buah beri yang lain seperti raspberi.
Rasa buah beri yang lazat, menjadikan muffin ini tidak muak dimakan. Jom semak resipi yang dikongsikan Keroroyz Royz ini.
MUFFIN BERRIES COKLAT CIP PUTIH
( Saiz hidangan : 12 ketul)
BAHAN-BAHAN :
- 315gm tepung gandum | diayak
- 2 1/2 sudu kecil baking powder | diayak
- 110gm gula perang (empunya resipi kurangkan 70 gm)
- 95gm coklat cip putih
- 2 biji telur | dipukul sedikit
- 250ml susu
- 125ml minyak masak @ minyak jagung
- 190gm berries campuran * empunya resipi guna bluberi & strawberi|- potong kecil strawberry & hiris nipis utk hiasan
- Gula icing/snow powder | sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven suhu 200c. Griskan dulang pembakar pan dengan mentegar atau lapiskan dengan cawarn kertas.
2. Di dalam mangkuk yang sesuai, kacau sebati tepung, baking powder & gula perang, masukkan choklat chips
3. Di dalam bekas lain satukan telur, susu dan minyak, lalu masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
4. Gunakan spatula kayu dan kacau sekadar sebati sahaja. Kemudian masukkn buah-buahan berries & kacau sedikit sahaja. Jgn over mix bancuhan utk mengelakkn muffin menjadi keras.
5. Guna scoop ice cream atau sudu dan masukkan 3/4 bancuhan ke dalam cawan kertas.
6. Hiaskan ikut selera.
7. Bakar selama 20min atau ikut kesesuaian oven masing-masing. (Oven empunya resipi 30min). Biarkan muffin 5min sebelum dipindahkan ke rak dawai untukdi sejukkan
5. Taburkn dengan gula icing sebelum dihidangkan.
Tip dari pemilik resipi :Keroroyz Royz
1. Saya guna tepung naik sendiri dan tambah 1 sudu kecil baking powder
2. Guna coklat putih yang dicincang pun boleh Boleh juga gunakan buah blackberi dan raspberi.
Kredit Resipi : Keroroyz Royz
Ni Cara Masak Pizza Atas Kuali, Lembut & Rangup.
Kalau rumah takde oven atau pun oven rosak, boleh aje masak pizza. Gunakan kuali. Lepas masak doh,susun topping boleh tabur apa sahaja ayam, daging, sayur, seafood tapi semua itu kena dimasak dahulu.
Naik cairkan keju mesti kena letak penutup, api kena perlahan aje. Tiga hingga empat minit dah okay sebab bahan-bahan topping tu dah siap siap masak tadi kan.
Yg dah siap masak tu boleh lah tabur oregano, memang sedap melampaulah.Seratus peratus masak atas api dapur gas aje, jom semak resipi yang dihasilkan oleh Murni Ahmad ni.
PIZZA TANPA OVEN
BAHAN-BAHAN :
.
Bahan doh pizza :
- 1kg tepung gandum
- 2 cawan air suam
- 1 paket mauripan @ yis kering
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan gula
- Secubit garam
* Uli bahan di atas sekurangnya 5 minit
Bahan topping :
- Sos pasta tradisional-jenama bebas.
- Boleh letak macam-macam topping,
- Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/kejuseafood
Bahan sos :
- 3 ulas bwg putih
- 1 biji bawang besar/Holland
- 1 sudu kecik mix herbs
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar tomato puree
- 3 biji tomato
CARA MEMASAK :
Penyediaan topping :
1. Tumis bawang holland dan bawang, bila dah wangi bahan basah yg lain. Contoh ayam,hotdog n cendawan dan pelbagai lagi.
2. Tumis sampai masak ye,perasakan dgn garam dan lada hitam. Ketepikan.
Cara penyediaan doh :
1. Gaul tepung dgn minyak.
2. Tambah air. uli tepung sekurangnya 5 minit, bila dah tak melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
.
3. Selepas satu jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
.
4. Bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
.
5. Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.
.
6. Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik,masak je doh tu atas kuali
7. Kalau suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
8. Kalau suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.
9..Susun siap-siap atas kuali sebab tak perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak. Sapukan sos dahulu baru susun topping.
.
10. Keju tu ambik masa 3-4 minit untuk cair .
Cara penyediaan sos :
1. Potong halus bawang putih dan tumis smpai naik bau..
2. Masuk bawang dan tomato yg dikisar.
3. Masak sampai pecah minyak.
4. Masukkan tomato puree
5. Tambah mix herbs dan kiub ayam
6. Perasakan dgn garam dan serbuk lada hitam
.
*nak cepat buat guna roti nan/arab..
*resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau..
Kredit : Murni Rahmat
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI :
https://www.rasa.my/roti-parker-house-rolls-gebu-untuk-bersahur/
Jom Buat Donut Ball Berkeju Untuk Buka Puasa
Jom buka puasa nanti kita hidangkan bebola donut berkeju yang sedap ni. Boleh dihidang untuk berbuka puasa dan tarik minat budak-budak.
Bebola donut adalah salah satu masakan yang sesuai dibuat untuk oikat selera kanak-kanak. Nak membuatnya pun senang, cuma kena pastinya tepungnya gebu dan lembut. Barulah sedap.
DONUT BALL CHEZZY LELEH
BAHAN-BAHAN
• 500 ml air suam
• 1 peket mauripan
• 1 sudu kecil garam
• 2 sudu kecil susu pekat manis
• 1 kg tepung gandum
• 1 sudu kecil baking powder
• 1 senduk marjerin
• 24 keping keju (dibelah dua)
• Minyak masak untuk menggoreng
• Gula aising
CARA MEMBUAT
1. Air, mauripan, garam dan susu pekat manis disatukan dalam jag. Biarkan sehingga berbuih.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder masukkan bancuhan di dalam jag tadi. Uli 10 minit. Kemudian masukkan marjerin. Uli lagi 10 minit.
3. Biarkan adunan selama 30 minit di tempat panas sehingga kembang.
4. Selepas adunan kembang, tumbuk adunan untuk keluarkan angin.
5. Kepal doh agak-agak saiz setengah genggam tangan. Kemudian masukkan keju.
6. Goreng dalam minyak masak yang banyak sehingga keperangan.
7. Selepas itu tabur gula aising.
Resipi Oleh Ainul Sara dari Telegram KakiMakan t.me/kakimakan