
Petang-petang sebegini, memang sedap jika dapat makan kuih muih. Salah satu resipi yang RASA nak kongsi hari ni ialah resipi Apam Puri perkongsian saudara Faizal Iqmal. Lembut, gebu dan nampak sedap. Kelim guna acuan karipap je. Mudah kan? Nak cuba? Ini resipinya.
RESIPI APAM PURI SEDAP

BAHAN KULIT APAM:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 biji telur
1/2 paket yis – beli online disini
4 sudu besar gula – beli online disini
2 cawan air
Sedikit garam – beli online disini
Sedikit pewarna (ikut suka nak warna apa ) – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan sampai sebati, perap lima minit.
2. Panaskan kuali, sendukkan adunan secukupnya. Biarkan masak.

3. Angkat, letak pada acuan karipap dan sudukan inti kastard secukupnya.
4. Tutup acuan dan biarkan kulit apam melekat sempurna. Jika tiada acuan, boleh picit hujung kulut menggunakan jari sahaja.

5. Apam Puri sedia untuk dinikmati.

BAHAN INTI APAM PURI KASTARD:
1 cawan tepung gandum – beli online disini
2 sudu besar tepung kastad – beli online disini
1 cawan gula – beli online disini
3 cawan air
Sedikit pewarna kuning – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan diatas ked ala periuk bersesuaian. Kacau sampai sebati
2. Hidupkan api kecil dan masak hingga likat.
3. Sejukkan dan sedia untuk digunakan untuk membuat Apam Puri.
Kredit resipi & foto: Faizal Iqmal
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Makan Licin Sampai Ke Tulang. Resipi Siakap Sambal Kicap Pedas Thai Ni Memang Sedap
Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.
Resipi Ayam Bakar 3 Bahan Paling Mudah & Sedap Untuk BBQ Dengan Keluarga
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!




5. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih.
6. Masukkan hirisan halia jika suka.
7. Seterusnya masukkan sos tomato dengan secukupnya. Sebatikan.
8. Tambahkan sedikit gula ke dalam tumisan sos tadi.
9. Masukkan juga sedikit air.
10. Bila sos kelihatan pecah minyak, masukkan semua buah dan sayur-sayuran (nanas, timun, tomato & lada benggala) yang telah dipotong tadi.
11. Tutup api dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata supaya ayam bersalut sempurna dengan sos.
12. Ayam Sweet Sour Chinese Style sedia untuk dinikmati.


