Jika anda sukakan sandwic, resipi Sandwich Telur perkongsian saudari Roha Adrinna ini boleh anda cuba. Mudah dan ringkas sahaja cara penyediaannya. Guna dua bahan sahaja. Nak lebih sedap, kepingan roti boleh disapu dengan marjerin atau mentega. Pasti berselera makan. Anak-anak pun suka. Kalau nak buat untuk meniaga pun boleh. Selamat mencuba!
RESIPI SANDWICH TELUR MUDAH, INTINYA HANYA GUNA 2 BAHAN
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan telur dan rebus hingga masak. Kemudian kupas kulitnya. Jumlahnya bergantung banyak mana sandwich yang anda mahu buat.
2. Masukkan telur rebus tadi ke dalam bekas bersesuaian. Kemudian lenyek menggunakan garpu hingga halus.
3. Seterusnya masukkan mayones dengan secukupnya. Jenama bergantung pada selera masing-masing.
4. Jika suka, boleh juga menambah serbuk lada sulah, garam dan juga perasa. Bergantung pada selera masing-masing. 5. Gaul inti hingga sebati.
6. Ambil roti dan sapukan inti telur tadi dengan secukupnya. Lebih enak jika roti disapu dengan planta terlebih dahulu. 7. Sandwic Telur paling ringkas sedia untuk dinikmati.
Sambal tumis ikan bilis petai memang antara sambal yang menjadi kegemaran orang ramai. Sambal ini sesuai dimakan dengan nasi mahupun ketupat.
Melaui facebook group Rasa Share Resipi, Iedaa Jahaya berkongsi resipi membuat sambal bilis petai yang kelihatan amat menyelerakan.
Jom kita lihat resipinya.
SAMBAL TUMIS BILIS PETAI
BAHAN-BAHAN
3 papan petai
segenggam cili kering (buang biji, rebus)
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 cawan minyak masak
Segenggam ikan bilis
Gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
1 sudu besar kicap manis
CARA MEMBUAT
1. Kopek petai dan buang kulitnya.
2. Kisar cili kering bersama belacan, bawang putih dan bawang merah. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak. Goreng ikan bilis. Jangan terlalu garing sebab akan menyebabkan ikan bilis keras. Angkat dan ketepikan.
4. Gunakan minyak masak yang sama. Tumis bahan kisar tadi. Tumis sehingga naik minyak.
5. Masukkan gula, kacau sebati.
6. Perah air asam jawa. Masukkan dalam masakan. Kacau lagi.
7. Masukkan ikan bilis dan petai. Gaul lagi.
8. Masukkan sedikit kicap manis. Kacau dan biarkan seketika.
9. Matikan api.
Sambal tumis ini ada yang suka agak berkuah dan ada yang suka kering. Terpulang kepada cita rasa masing-masing.
Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menu dengan pelnagai rasa selain ia sedap di rebus, keledek juga boleh dibuat bermacam jenis kuih dan dessert yang lain, asal kreatif macam-macam buat pasti menjadi, berikut empat jenis kuih yang boleh dibuat daripada keledek yang dapat dikongsikan di sini.
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
2 keping gula melaka
1 sudu gula pasir
1/2 cawan air
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk.
Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat
Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria.
Kuih keria sedia dihidangkan.
2. TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
500gm keledek ungu | kukus
2 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir
1 liter santan
1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
100gm tepung beras
3 sudu makan tepung jagung
1 liter santan dari sebiji kelapa
2sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur.
Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
Tapiskan ke dalam periuk.
Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api
Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garapu.
Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi.
Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus.
Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
3. ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek yang telah direbus
2 cawan tepung pulut
1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut.
Tambah sedikit air jika perlu.
Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula.
Bembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi.
Onde-onde sedia dihidangkan.
4. BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
500 ml santan
150ml susu cair
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
Keenakan ayam panggang bergantung kepada bahan perapan, jika anda dan keluarga menggemari ayam panggang, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini, sangat mudah bahan perapannya juga simple. Tak rugi cuba, hasilnya gerenti sedap. Lepas ni anda dah tak perlu beli lagi. Kan jimat tu..
AYAM PANGGANG LADA HITAM BAHAN A: 1/2 ekor ayam | cuci bersih & toskan BAHAN B (KISAR): 1 batang serai 5 ulas bawang putih Sedikit halia BAHAN C (kuantiti sesuai selera ye) Sedikit sos tiram Sos cili Sos tomato Serbuk kunyit Lada hitam serbuk Lada hitam hancur Sedikit lada putih Garam Sedikit minyak masak @ minyak bijan 1 sudu besar marjerin BAHAN D; Gula atau madu secukupnya
CARA MEMBUAT:
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Masukkan bahan D. Boleh skip kalau tidak suka, saya letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je.
Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap tadi.Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing-masing ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.