Cara biasa lembutkan daging,  orang selalu guna cara merebus lama atau potong kecil-kecil. Tapi cara ini tidak begitu berkesan kerana daging kurang empuk dan segaja jusnya hilang semasa direbus lama. Jadi lupakan cara lama ini,  Sekarang tukar dan guna cara berikut beberapa cara  boleh bantu anda mengempuk daging dan enak bila dimakan. Sekarang, baca tip melembutkan daging yang boleh korang cuba dan ia senang sangat:-

Garam Laut

Anda boleh taburkan garam laut pada keseluruhan permukaaan daging. Biarkan satu jam baru dihiris kerana garam membantu menghancurkan jaringan protein dalam daging, secara tidak langsng rasa lebih empuk.

Teh

Sediakan 1-2 cawan bancuhan teh yang pekat, setelah sejuk kemudian tuangkan dalam bekas daging dan rendam beberapa minit, baru bilas dan poton untuk sedia dimasak.

IKLAN

Jus Limau Nipis Atau Lemon

Jus ini boleh membantu otot dan serat daging lembut dan memberikan rasa. Atau boleh gunakan cuka makan atau apel. Setelah diperap seketika anda boleh bersihkan daging dan segera dimasak.

Sos Tomato

Lumurkan sos tomato pada dagingg yang telah dihiris dan perap seketika dengan cara ini kandungan asid dalam sos tomato membantu melembutkan daging. Sebab itulah dalam kebanyakan menu steak menggunakan sos tomato  untuk perapan daging.

IKLAN

Halia

Enzim proteolitik semulajadi dalam  halia  mampu mengurai ikan protein dalam daging dan secara tidak langsung membantu mengempukkan daging. Anda hanya perlu perap daging dengan halia kisar sekurang-kurangnya lima minit sahaja sebelum sedia dimasak.

Kopi

IKLAN

Kopi juga menjadi bahan pelembut daging semulajadi sekalihgus menyedapkan rasanya. Anda hanya perlu panaskan satu gelas kopi panas yang pekat kemudian sejukan sebelum digunakan untuk merendam daging. Rendam selama semalaman, baru daging tersebut sedia dimasak.

Yogurt

Bahan ini tinggi kandungan asid dan kandungan kalsium, di mana dua kandungan ini boleh mengaktifkan anzim dalam daging yang boleh membantu melembutkan daging.

Nanas & Betik

Dua buah ini mengandungi enzim semulajadi yang mampu melarutkan protein dan jaringan ikatan pada daging. Untuk mengempukkan daging, parut atau lenyekkannya, kemudian gaulkan pada daging dan perapkan beberapa jam sebelum dimasak.