1. Di dalam periuk, masukkan air, dada ayam dan serai. Bila air mula mendidih, masukkan pes laksa. Biarkan hingga ayam masak, kacau sekali-sekala. Bila ayam masak angkat dan toskan. Carik-carikkan sebagai bahan pelengkap.
2. Masukkan santan. Kacau dan masukkan pula udang dan fishcake. Bila udang dan fishcake masak (4 minit sahaja) angkat dan toskan. 3. Perasakan kuah dengan garam jika perlu, gula dan kiub ayam. Didihkan hingga sedikit pekat. Kuah siap.
4. Sambal udang kering: panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak (macam sambal tumis) perasakan dengan kiub bilis, garam, gula dan air asam jawa. 5. Hidangkan bersama bahan pelengkap dan kuah.
*kalau rajin, rebus kulit udang yang dicuci bersih tu dengan 1 liter air untuk dibuat kuah. Sambai udang kering buat pedas sikit baru ada kick!
Spageti Bolognese Meatball adalah antara sajian pasta yang menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Ini dek kerana cara penyediaannya yang mudah, rasa yang sedap dan tidak pedas. Di pasaraya, terdapat pelbagai jenama sos spageti yang ada. Resipi perkongsian saudari Nur Masri menggunakan dua jenis sos pasta tradisional dan juga sos pasta mushroom. Hasilnya memang sangat enak walaupun menggunakan sos segera. Terasa nak makan Spageti Bolognese Meatball? Jom cuba resipi ni.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan air masukkan sedikit minyak dan garam. Rebus spageti hingga lembut. Toskan.
2. Untuk membuat sos, panaskan minyak, tumiskan bawang putih, cili kisar dan bawang holland hingga naik bau. 3. Masukkan daging kisar dan bebola daging. Kacau hingga masak dan air kering. 4. Kemudian masukkan kesemua sos pasta, sos cili, kiub pati daging dan sedikit air. 5. Masukkan juga tomato yang dipotong dadu, cendawan dan daun bay. Tunggu sehingga sos menggelegak. 6. Letak sedikit Italian herbs, oregano, serbuk lada hitam dan garam. Kacau hingga kuah nampak naik minyak. Tutup api.
7. Hidangkan kuah Bolognese bersama spageti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidangkan.
Apabila terasa bosan dengan kuetiau goreng, apa kita cuba buat kuetiau ladna. Hidangan ini sedikit berkuah dan cukup lengkap dengan protein dan juga sayur-sayuran.
Jom kita lihat langkah demi langkah untuk membuat kuetiau ladna ini.
KUETIAU LADNA
LANGKAH DEMI LANGKAH CARA MEMBUAT
1. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan sebungkus kuetiau yang jenis halus.
2. Letak kicap anggaran 5 sudu besar. Gaulkan sebati. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak masak. Tumis 4 ulas bawang putih yang dicencang halus sampai naik bau.
4. Masukkan isi ayam.
5. Letak sedikit lada sulah. Ini untuk hilangkan bau hanyir ayam.
6. Masuk udang. Boleh juga guna sotong.
7. Masukkan cili padi. Jumlah cili padi bergantung kepada tahap pedas yang anda suka.
8. Masuk lobak merah dan batang pak choy. Kacau lagi.
9. Letak 2 atau 3 sudu besar sos tiram.
10. Masukkan 4 cawan air.
11. Masukkan kiub ayam.
12. Masukkan cili merah dan cili benggala hijau.
13. Perasakan dengan garam ikut cita rasa.
14. Bancuh 1 sudu besar tepung jagung dengan sedikit air.
15. Pecah 2 biji telur ayam. Masuk dalam kuali. Kacau sikit-sikit je.
16. Masukkan sayur.
17. Siap.
18. Cara penyediaan, tuang kuah atas kuetiau yang telah disiapkan tadi.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.