RASA kini tampil dengan rancangan masakan ‘online’ terbaru, Dapur Rasa: Campak-Campak Jadi. Menampilkan Chef Imelda Harris sebagai pengacara, pada setiap minggu Chef Imelda akan berkongsi resipi masakan menggunakan bahan-bahan dari bakul misteri. Kalau nak salin resipinya, saksikan Dapur Rasa: Campak-Campak Jadi secara live di Facebook Majalah Rasa dan Youtube Channel Majalah Rasa pada setiap hari Rabu, jam 11.30 pagi.


Episod pertama yang bersiaran hari ini, Chef Imelda telah berkongsi dua resipi mudah, sedap dan membuka selera menggunakan bahan-bahan yang ada dalam bakul misteri iaitu Yee Mee Goreng Cendawan dan Sekaya Labu Pulut. Nak cuba masak menu-menu ni untuk keluarga tersayang? Jom lihat resipi di bawah.

 

1. YEE MEE GORENG CENDAWAN


BAHAN-BAHAN:

  • 1 paket yee mee kering | celur hingga lembut
  • 2 keping dada ayam | hiris nipis
  • 3 biji telur
  • 8 biji cendawan shintake kering | rendam dan hiris
  • 2 paket cendawan enoki
  • 1 paket kecil cendawan tiram
  • 12 biji ceri tomato
  • 1 batang lobak merah | sagat halus
  • 1 ikat sawi hijau | hiris
  • 1 tangkai cili merah | hiris
  • 1/2 cawan sos tiram
  • 1 cawan kicap manis
  • 2 sudu makan minyak bijan
  • 5 ulas bawang putih | hiris
  • 1 inci halia | hiris halus
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan lada hitam secukup rasa
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak sehingga kuning keemasan.
2. Masukkan isi ayam dan cili merah. Tumis sehingga ayam separuh masak. T
3. Tuangkan sos tiram dan kicap manis. Kacau sehingga sebati lalu tambahkan sedikit air.
4. Tuang kesemua cendawan dan halia. Biarkan merenih seketika.
5. Seterusnya gaul yee mee dan kuah sehingga sebati. Masukkan lobak merah, sawi, minyak bijan dan reneh sehingga mee masak.
6. Perisakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa. Pecahkan telur dan tutup api. Pastikan mee masih berkuah dan tidak kering.
7. Taburkan dengan bawang goreng dan daun bawang sebelum dihidang

2. SEKAYA LABU PULUT


BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji labu | saiz sederhana
  • 5 biji telur ayam gred A
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Garam secukup rasa

BAHAN PULUT:

  • 1 cawan beras pulut | dibersihkan
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan air
  • 1 sudu teh minyak masak
  • 1 sudu teh garam bukit

CARA MEMASAK:

1. Sediakan periuk kukusan dan pastikan air yang dimasukkan mencukupi untuk mengukus nanti.
2. Satukan beras pulut, santan, air, minyak masak dan garam ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak dalam periuk tekanan ( pressure cooker) sehingga pulut masak. Boleh juga masak menggunakan periuk nasi elektrik. Sejukkan.
3. Ambil labu dan bersihkan kulitnya. Potong bahagian atas labu ( kawasan tangkai) dengan cermat untuk dijadikan penutup.
4. Angkat penutup, keluarkan biji labu dan basuh bersih bahagian dalamnya. Toskan seketika.
5. Dalam bekas berasingan, kacau gula dan telur hingga kembang. Masukkan esen vanilla, santan serta susu. Kacau sebati dan tambahkan garam.
6. Isi pulut dan bancuhan telur ke dalam labu. Tutup penutupnya dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
7. Angkat labu dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.

 

DI SEBALIK TABIR PENGAMBARAN

JOM TONTON:
DAPUR RASA: CAMPAK-CAMPAK JADI ( EPISOD 1)