Idea masakan ringkas dan mudah yang anda boleh cuba tengah hari. Resipi Daging Masak Merah ni perkongsian dari saudari Zetty Azikin. Cubalah! Pasti anda sukakan rasanya.

DAGING MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN:

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

  • 1 kg daging – direbus, direndam pewarna merah & dihiris. ( jika tak suka pewarna, boleh abaikan)
  • 3 sudu makan cili kisar
  • 3 sudu mkakan sos cili
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 6 ulas abwang putih – diketuk
  • 8 biji cili padi merah
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 biji bawang holland
  • 1 batang lobak merah
  • 1 biji lada benggala merah
  • Bunga kubis – kuantiti ikut citarasa
  • Kacang panjang – kuantiti ikut citarasa
  • Baby jagung – kuantiti ikut citarasa
  • 1 biji tomato
  • 1 cawan air
  • Sedikit serbuk pewarna merah – jika suka
  • Gula, garam dan perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar hingga garing.

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

2. Kemudian masukkan bawang putih dan cili padi.

IKLAN

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

3. Kacau selama 2-3 minit barulah dimasukkan sos cili dan tiram.

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

4. Seterusnya masukkan sayur-sayuran ( kecuali bawang & tomato) dan daun limau purut. Kacau rata.

IKLAN

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

5. Masukkan air.

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

6. Kemudian masukkan daging. Kacau lagi hingga rata. Jika suka, boleh juga masukkan sedikit pewarna merah.

IKLAN

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

7. Akhir sekali masukkan bawang holland, tomato, garam, gula dan perasa dengan secukupnya. Kacau selama 2-3 minit untuk sebatikan dan bagi bawang sedikit lembut.

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

8. Siap untuk dinikmati.

Daging Masak Merah Macam Yang Anda Selalu Makan Di Kedai Tomyam. Mudah Je Rupanya!

Kredit resipi & foto: Zetty Azikin