Kalau makan di kedai Thailand atau kedai tomyam, sajian Daging Masak Merah, tomyam dan telur bungkus semestinya antara kombinasi menu yang enak yang menjadi pilihan ramai. Namun di musim PKP ni, agak sukar untuk keluar bersama keluarga dan menikmati sajian kegemaran ini. Tapi jangan bimbang, anda boleh masak sendiri menu ni di rumah. Sama rasanya. Malah lebih jimat tau. Jom cuba. Resipi perkongsian dari saudari Zetty Azikin ni memang terbaik. Pasti anda sukakan rasanya.
RESIPI DAGING MERAH ALA KEDAI SIAM
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging – direbus, direndam pewarna merah & dihiris. (jika tak suka pewarna, boleh abaikan)
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar hingga garing.
Ads
2. Kemudian masukkan bawang putih dan cili padi.
3. Kacau selama 2-3 minit barulah dimasukkan sos cili dan tiram.
4. Seterusnya masukkan sayur-sayuran ( kecuali bawang & tomato) dan daun limau purut. Kacau rata.
5. Masukkan air.
6. Kemudian masukkan daging. Kacau lagi hingga rata. Jika suka, boleh juga masukkan sedikit pewarna merah.
7. Akhir sekali masukkan bawang holland, tomato, garam, gula dan perasa dengan secukupnya. Kacau selama 2-3 minit untuk sebatikan dan biar bawang sedikit lembut.
Musim hujan ni sedap nikmati sup yang dapat memanaskan badan. Pelbagai jenis sup boleh dibuat antaranya yang boleh kecur liur ialah sup tulang ala thai. Lebihkan cili dan asam limau.Hirup lak panas-panas. Pasti berpeluh nikmat tak terkata.
SUP TULANG ALA THAI
Bahan-bahan:
*rebus tulang dengan halia,lengkuas dan 1 biji sebiji bawang besar- belah 4 ,bunga lawang,kulit kayu manis, buah pelaga. Rebus hingga empuk.
6-7 ulas bawang putih (tumbuk lumat) 1 biji bawang besar (belah 4) Daun limau purut 3-4 biji cili melaka 2-3 batang serai (ketuk)
Cara memasak:
1.Tumis bawang putih sampai kuning. Masukkan bahan-bahan lain. Masak sehingga layu daun limau purut.
2.Kemudian letak bahan ini dalam sup yang direbus tadi. Bagi empuk daging dulu baru letak bahan ini. 3. Letak sebiji tomato yang dibelah empat. 4. Letak air asam limau ( sebiji) 5. Letakkan sos ikan 2-3 sudu.
6.Perasakan dengan garam dan ajinomoto. 7. Akhir sekali letak batang saderi.
Bila sebut je ikan patin, mesti terbayang ikan patin masak tempoyak. Sebenarnya, banyak lagi menu lain yang boleh anda cuba. Masakan-masakan ini juga ternyata sedap dan wajb anda cuba. Jadi, kami kongsikan 3 menu yang boleh anda masak di rumah. Selamat mencuba!
Sambal Pijak Gajah. Wahhh… Dasyat sungguh namanya. Jangan risau, sambal ini tidak menggunakan sebarang unsur bahan dari gajah. Hanya namanya sahaja.
Bahan utama dalam penghasilan sambal ini adalah ikan bilis. Bila nak jadikan sambal, kenalah ada cili padi. Barulah enak.
Jika tidak salah, di sesetengah tempat sambal ini dipanggil dengan nama Sambal Gesek. Cukup ringkas bahan-bahannya dan tidak memerlukan ia dimasak.
Hanya tumbuk bilis yang sudah dibersihkan bersama bahan-bahan pelengkap yang lain. Nikmatinya bersama nasi putih panas. Rasanya pula kombinasi rasa masin, pedas dan masam. Memang terbaik. Jomlah cuba resipi perkongsian saudari Azuhaina Azu ni. Pasti puas hati.