Daging  salah satu bahan basah yang boleh dibeli banyak untuk stok  dan simpan dalam peti sejuk. Masalahnya bila dan sibuk, tak sempat masak hingga lupa ada simpan daging dalam peti sejuk. Bila tengok daging dah keras dan berubah warna. Mula was-was, boleh dimakan lagi atau tak?

Jawapannya, anda masih boleh menggunakannya untuk dimasak, walaupun sudah berubah warna dari merah ke coklat gelap atau kehitaman. Daging sebenarnya tetap elok dimakan selagi tidak dikeluarkan dari peti sejuk, tidak berbau  atau berledir.

IKLAN

IKLAN

Memang daging segar berwarna merah, ia menunjukkan adanya kandungan protein yang dikenali sebagai mioglobin. Apabila daging terdedah pada udara terlalu lama dan terkenal cahaya berterusan, ia menyebabkan warna daging yang asalnya merah bertukar gelap. Air yang membeku dalam daging juga boleh mengubah warna. Bukan itu sahaja, daging juga mungkin menjadi lebih lembik dan mengecut sedikit.

IKLAN

Harap  info ini membantu anda yang ragu-ragu akan daging yang telah disimpan lama dalam peti sejuk, jadinya selagi tidak dikeluarkan dari peti sejuk ia selamat digunakan ye…