Selalunya kalau yang tengah nak berdiet tu mesti perkara pertama sekali dalam list beli-belah nak beli peanut butter tuk makan masa sarapan. Phewww, mahal kot, lagi nak diet lagi mahal pulak. Terpaksa lah beli yang murah dengan rasa yang sangat manis dan tak sihat langsung!
Ada satu cara yang boleh membantu masalah macam ni, buat sendiri peanut butter HOMEMADE ni ha. Nak beli mahal kan, resepi sangat senang je rupanya. Bahan pun sihat. Yang penting sukat mengikut sukatan yang kamu inginkan!
Meh kita tengok kat bawah cara nak buat.
Bahan-Bahan:
500 gram kacang tanah – sangai tanpa minyak, buang kulit.
Madu asli
Virgin Olive oil
Garam bukit – garam biasa pun boleh. Kalau dapat garam bukit lagi cun, lebih sihat.
Cara-Cara:
Ads
1) Blend kacang yang sangai dengan buang kulit tadi, tambah secubit garam. Pakai blender kering tu. Letak kacang separuh bekas blender tu je. Jangan penuh. Blend sehalus-halusnya tau.
2) Baru masukkan olive oil dengan madu. Ni korang pandai-pandai agakla. Kaknaz letak 1 sudu besar olive, 1 sudu besar madu setiap kali blend. Kalau dapat kacang fresh dia keluar minyak sendiri, boleh kurangkan olive oil ni. Kacang kaknaz takmo terbit-terbit minyak dia. Sikit nau dia keluar. Tu taruk lebih sikit.
3) Kalau yang suka rasa chunky-chunky, boleh masuk kacang blend kasar tu sikit. Wallah! Syok gigit.
Siap! Boleh masuk botol. Nak tahan lama boleh simpan dalam fridge ok. Kalau boleh botol tu steril dulu.
Ads
Senang tak? Dah, tak yah bazir duit beli mahai-mahai, buat sendiri je. Kita boleh adjust manis masin sendiri. Lagi sihat sebab pakai madu, garam bukit ngan virgin olive oil, kan? 😍
Nam Pla Wan ( sweetened fish sauce). Resipi dari negara Thailand yang dikongsi oleh saudari El Xaher. Tengok gambarnya sahaja dah boleh membuiat air liur bertakung. Hmmm! Jom cuba! Pasti merecik!
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan sos ikan
3 ketul gula melaka kecil
Cili padi secukupnya – ikut citarasa masing-masing
1 biji bawang besar – hiris halus
Udang kering tumbuk – anggaran 2 sudu makan
Air secukupnya
Gula putih – jika perlu
* Boleh lebihkan gula melaka, bawang merah dan cili padi. rasanya akan jadi lebih sedap.
CARA MEMASAK:
Masak sos ikan bersama gula melaka sampai mendidih .
Masukkan air dan tambah gula jika perlu .
Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Cuba rasa terlebih dahulu. Pastikan rasa masin, manis dan pedas seimbang dan ikut citarasa masing-masing.
Setelah sos kelihatan likat, padamkan api. Sedia untuk dinikmati bersama aneka buah-buahan.
Info RASA:
Untuk pastikan sos tahan lama, masukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk.
Lepas makan tengah hari , terasa nak mengunyah sesuatu. Boleh buat jejari roti bersalut tepung bestari. Memang sedap..rangup je..tak serap minyak! Ralit makan tak sedar habis sebalang. Nah resipi untuk membuatnya.
Bahan-bahan
Roti gardenia
Tepung pilihan hati..tepung bestari(asli)
**nak guna yg spicy@blackpaper pun boleh…ikut citarasa
Potong roti jadi jejari..
Cara memasak:
1. Buat bancuhan tepung basah @ kering…asingkan..
**kalau guna tepung bestari ni telur x perlu tambah..dah ckup semua dlm tepung tu..garam perasa bagai pun tak perlu..
2. Masukkn roti dalam tepung basah..salut2 sebati…letak pulak tepung kering…..gaul2 rata biar semua roti kena..
3. Goreng lah! Sampai warna brown…angkat…tos minyak pada tisu dapur tu…
Dim Sum adalah sejenis menu pembuka selera yang sihat dan bervariasi jenis. Masakan popular di kalangan masyarakat Cina ini, kini turut digemari oleh seluruh masyarakat Malaysia. Kepada penggemar Dim Sum, apa kata korang cuba buat sendiri di rumah dengan berpandukan resipi DIY RASA kongsikan ini.
DIM SUM AYAM CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
30gm isi ayam | cincang
30gm isi udang | buah kulit dan celur seketika
10gm cendawan | cincang
5gm kulit wantan secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya
Sos Cili | sebagai pencicah
CARA MEMBUAT:
LANGKAH 1:Campurkan isi ayam, udang dan cendawan yang telah dicincang digaul sebati.Ambil kulit wantan, kemudian masukkan campuran isi ayam, udang dan cendawan.
LANKAH 2: Bentuk kulit wantan seperti cawan di dalan genggaman tangan.Tekan-tekankan isian sambil eratkan genggaman supaya Dim Sum padat.
LANGKAH 3: Kemudian letakkan telur ikan di atas Dim Sum.Inilah hasil Dim Sum yang telah siap.
LANGKAH 4: Masukkan Dim Sum di dalam pengukus.Kukus lebih kurang 6-10 minit. Kemudian buka pengukus dan keluarkan. Dim Sum yang sudah masak dan sedia dinikmati.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...