Bila tibanya Ramadan, pasti ramai yang tercari-cari resipi biskut raya mudah yang boleh dibuat dan disajikan untuk tetamu di hari raya nanti. Salah satu yang paling berbaloi untuk dicuba ialah Cornflakes Crunchy Cookies ni. Jom cuba!

 

RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES

BAHAN-BAHAN:

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 2 cawan cornflakes – diramas kasar
  • 200gm mentega – suhu bilik
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 biji kuning telur

 

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Pukul gula dan mentega selama 5 minit. Kemudian masukkan telur. Boleh pukul guna whisk (pemukul tangan).

2. Kemudian masukkan campuran tepung ( gandum & jagung), cornflakes dan baking powder. Gaul sebati.

3. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.

IKLAN

4. Oles nipis permukaan loyang dengan menggunakan mentega.

5. Kemudian sudukan sedikit adunan pada loyang. Lakukan hingga habis adunan.

Corrnflakes Crunchy Cookies. Biskut Raya Paling Mudah & Sedap!

IKLAN

6. Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit menggunakan api atas bawah.

7. Bila masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Corrnflakes Crunchy Cookies. Biskut Raya Paling Mudah & Sedap!

 

Kredit resipi & foto: Shahira Sharif