Sedapnya makan cokodok pisang panas-panas. Bagi yang teringin sangat nak makan, ni ada resipi CokodokPisangsedap dan mudah perkongsian saudari Cik Pooja yang boleh dicuba. Menurut empunya resipi, resipi ni memang hasilnya lembut dan tak serap minyak. Pendek kata, pasti puas hati. Tengok gambar je pun dah dapat rasa sedap. Jom cuba.
COKODOK PISANG LEMBUT & CANTIK
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
IKLAN
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
IKLAN
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi menggunakan jari. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
IKLAN
INFO:
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi. 2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli. 3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam. 4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Siapa yang tak sukakan sajian cina dumpling lembut dengan inti sayur dan isi udang. Ni kudapan yang sedap dimakan begitu sahaja, atau dijadikan sebagai sajian pembuka selera.
Min kalau makan kat restoran Cina Muslim , sajian ni memang dicari. Kalau ‘umat’ ramai jom kita buat sendiri. Rasa memang tak mengenal bangsa, keenakannya satukan hati kita rakyat Malaysia.
DUMPLING UDANG & KETAM
.
Bahan A – Untuk kulit:
2 cawan tepung gandumGaram secukup rasa
2 sudu besar tepung ubi @ tepung jagungSedikit pewarna (ikut suka)
Air ( yang ni kene agak2 je)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna (ikut suka)
Bahan B – Inti:
150gm isi udang / ketam | dicincang halus
Sedikit minyak masak untuk menumis
25 gm lobak merah | dicincang halus
Sedikit daun bawang | dicincang halus)
2 ulas bawang putih | dicincang halus)
Sedikit lada sulah
Sedikit tepung jagung (campur ngan sedikit air)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
.
CARA MEMASAKNYA : Bahan A : Kulit 1. Campurkan tepung, garam dan pewarna. Gaul rata.
2. Pastu masukkan air sedikit demi sedikit sampai jadi doh (tak melekit kat tangan)
3. Rehatkan dalam 15minit pastu baru bulatkan jadi bebola kecil. Ni agak2 la..kalau nak besar boleh je.
4. Pastu canaikan doh tadi. Tebal sikit je dari kulit popia..
5. Buat sampai habis. Bahan B : Inti 1. Tumiskan bawang putih sampai naik bau wangi.
2. Masukkan isi ketam / udang dan kacau rata. Masukkan sos tiram dan lobak merah.
3. Masukkan pula garam, lada sulah dan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau rata.
4. Akhir sekali baru masukkan daun bawang dan minyak bijan. Gaul rata. Selepas itu biar sejuk.
5.Isikan inti di tengah kulit dumpling yang dah dicanai tadi dan sapukan sedikit air / telur putih di keliling inti. Bentukkan seperti mangkuk atau lipat seperti karipap (ikut suka)
6.Buat sampai habis.
7.Dumpling ni boleh dimasak secara kukus ataupun digoreng.
Kacang lebih buat biskut mazola banyak lagi, daripada membazir Cik Mas Ayu kongsikan resipi buat ais krim cornetto hanya guna balik resipi viral aiskrim choki-choki dan tambah kacang mazola. Sangat senang dan sedap.
AISKRIM CORNETTO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
4½ tin air (sukat guna tin susu)
2½ sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
Choki² @ koko tube
Kacang tanah tumbuk
2 sudu besar emulco vanila ( nk guna esen pon boleh)
CARA MEMASAK:
Masak susu cair,susu pekat bersama 1 tin air dan garam….kacau sehingga garam hancur…x perlu mendidih…
Dalam tin susu yang sama,kacau ½ tin air bersama tepung jagung hingga sebati..masukkan ke dalam adunan aiskrim td…
Masukkan air selebihnya…kacau hingga sebati dan biarkan mendidih…lebih lama mendidih lebih menjamin kegebuan aiskrim…
Biarkan suam sebelum pintal….masukkan emulco vanila….kacau sebati…tapis sebelum masukkan dalam jug….
Choki² masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ratakan sehingga separuh plastik…
Masukkan kacang dan adunan aiskrim….boleh pintal…..siapp….
Popia merupakan antara sajian ringan mudah yang puan-puan boleh hasilkan dalam jumlah yang banyak dan sejukbekukan. Intinya boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa masing. Salah satu resipi popia yang sedap tular di laman web masakan ialah Popia Ayam Cendawan Berkeju ni. Memang layan habis! Jom cuba resipi perkongsian saudari Radia Tussoleha ini.
POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN A:
1 labu bawang holland(potong cincang)
5 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam (tumbuk halus)
1 batang lobak merah (potong dadu)
BAHAN B:
1 bungkus kulit popia (50 keping)
1 paket isi ayam cincang atau 1 mangkuk daging ayam yang dipotong cincang
1 bungkus sosej ayam (potong kecil)
1 bungkus keju (6 keping)
1 tin cendawan (potong racik)
1 tin champmbells cream (cendawan or ayam)
1biji telur atau 1cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
1 kiub ayam dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Tumis bahan A sehingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah diikuti sosej serta isi ayam.
Kemudian masukkan garam, kiub pati ayam. Gaul rata.
Masukkan cendawan dan charambells cream.
Akhir sekali, masukkan keju. Kacau sebati dan padamkan api. Masukkan ke dalam bekas apabila sudah sejuk.
CARA MEMBUNGKUS POPIA:
Sediakan kepingan kulit popia. Sudukan 1 sudu inti di hujung kulit popia danlipat.
Lekatkan hujung kulit popia dengan menggunakan bancuhan telur atau bancuhan tepung gandum.
Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Nota: Bahan-bahan diatas boleh menghasilkan lebih kurang 50 keping popia.