Kek PisangKukusni memang ramai peminat. Nak buatnya pun senang dan tak guna banyak bahan. Malah kalau tak ada ketuharpun tak mengapa sebab resipi perkongsian saudari Anis Kamal ni hanya perlu dikukus sahaja. Nampak gebu dan sedap kan? Jom cuba. Pasti anak-anak dan suami suka.
KEK PISANG KUKUS GEBU & SEDAP
IKLAN
BAHAN-BAHAN:
IKLAN
1 biji telur gred A
1/2 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla
5 biji pisang berangan
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Masukkan telur dan gula ke dalam pengisar ( blender) dan kisar hingga kembang. Anggaran kisaran dalam 5 minit.
Kemudian masukkan minyak dan esen vanilla. Kisar sekejap.
Seterusnya masukkan pisang yang telah dilenyek. Kisar.
Dalam bekas yang lain, ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
Kemudian masukkan bahan-bahan kisar tadi. Kaup balikkan hingga sebati dan rata.
Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan yang telah dioles minyak. Letak kepingan pisang hiris diatasnya.
Kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak. Sedia untuk dinikmati.
TIP:
IKLAN
Jika nak hasilkan kek pisang yang berurat, kisar pisang selama 1 minit sahaja.
Jika nak pastikan kek sudah masak atau belum, cucuk menggunakan lidin. Jika licin dan tidak melekat, ia menandakan kek telah masak.
Untuk hiasan, potong pisang nipis-nipis. Jika tebal, pisang akan tenggelam.
Kek buah ni memang ada macam-macam versi. Ada yang dibakar dan ada pula resipi versi dikukus. Bagi Sue M. Arukin ,penulis masakan, kek buah kukus adalah antara kek old school atau kek legend yang agak rumit pembuatannya.
.
Sue mula belajar buat kek buah kukus ini kira-kira 24 tahun dulu. Banyak resipi dan versi kek buah yang Sue belajar, namun inilah resipi yang paling kena dengan seleranya. Lembab dan lembut secukupnya.
.
Kalau nakkan resipi kek buah kukus yang lembut, lembab dan sedap, bolehlah cuba resipi ini ya. Min pasti ia menepati selera anda pula.
KEK BUAH KUKUS
.
BAHAN-BAHAN :
300gm tepung gandum
300gm buah kering campur (gunakan buah-buahan campur yang berkualiti )
250gm mentega asli (kalau guna marjerin rasanya akan lain)
3 biji telur grade A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh cream of tartar
Secubit serbuk kulit kayu manis (optional)
BAHAN B (untuk gula hangus):
280gm gula (kalau suka lebih manis gunalah 300grams)
1/4 cawan air
CARA MEMASAK : 1. Buat gula hangus terlebih dulu. Masukkan gula dalam kuali lalu kacau hingga perang. Tuang air dan kacau sebati. Masukkan mentega lalu masak hingga cair. Masukkan campuran buah kering lalu kacau rata. Sejukkan sebentar. 2. Tepung gandum, soda bikarbonat, cream of tartar dan serbuk kulit kayu manis diayak sebati dan masukkan ke dalam kuali berisi campuran buah, mentega & gula hangus yang dah sedikit sejuk. Gaul rata guna spatula kayu saja (jangan kacau berlebihan, nanti buah mendap). 3. Di dalam mangkuk lain, pukul telur dan esen vanilla (guna whisk) hingga agak kembang (tak perlu terlalu kembang). Kemudian tuang ke dalam kuali adunan tadi. Kaup balik kan sebati. 4. Tuang adunan ke dalam loyang acuan yang telah dialas dengan parchment paper. Tutup loyang dengan aluminum foil (supaya wap air tak kena permukaan kek). 5. Kukus kek selama 4 jam. 3 jam pertama kukus guna api sederhana, 1 jam terakhir guna api sederhana kecil. Selepas 4jam dikukus, keluarkan kek dari periuk pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong.
.
Tip penting dari Sue: *Didihkan air terlebih dahulu dalam periuk pengukus sebelum mula mengukus kek. *Sentiasa sediakan air mendidih secukupnya untuk ‘top-up’ air dalam periuk pengukus (jangan leka, nanti air kukusan kering kek akan hangus). *Untuk resipi ini saya guna acuan 7×7 empat segi (loyang aluminum). Saya tak galakkan kek dikukus dalam bekas plastik pakai buang atas faktor kesihatan (sila refer kepada pakar atau boleh google kenapa tak di galakkan menggunakan bekas plastik pada suhu tinggi). *Dont substitutes ingredients. Gunalah bahan-bahan yang berkualiti tinggi. Nanti kalau ada plan nak jual atau buat berniaga, barulah boleh cakap Premium Fruits Cake (Sebab guna bahan-bahan premium, jangan sesuka hati claim premium tapi guna bahan-bahan berkualiti rendah, tak baik tau!)
Petang begini teringin pula nak makan kek. Tapi bukanlah kek ising, nak kek yang biasa. Nak cuba buat kek pandan santan ni ikut resipi ni. Boleh juga jamu untuk minum petang nanti, selebihnya boleh beri pada jiran.Rasa pandan pada kek ni tak akan buat rasa muak bila menikmatinya.
KEK PANDAN SANTAN Bahan-bahan: 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu besar baking powder 1 cawan gula (saya guna gula kastor, tak nak manis boleh kurangkan) 1/2 cawan santan kotak (saya guna kara) 5 biji telur 5 sudu besar minyak masak 1 sudu besar pandan emulco 1 sudu besar ovallet 1 penutup perisa hijau 1 penutup esen vanila sedikit garam
Cara memasak: 1.Campurkan semua bahan, mixer sampai kembang dalam 15-20 minit. 2.Alaskan loyang dengan baking paper/sapukan minyak pada loyang. 3.Bakar pada suhu 160-170° selama 50-60 minit (saya bakar lebih sejam sebab kek belum betul-betul masak) boleh adjust suhu ikut oven masing-masing) saya guna ELBA
2. Kemudian masukkan tepung naik sendiri. Gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang. Pastikan loyang telah disapu dengan sedikit mentega atau alaskan dengan baking paper.