
Aroma bau kek bila membakar memang sedap, rasa tak sabar nak menikmatinya. Dapat pula kek kegemaran seperti kek chiffon lemon orange ni. Rasanya tak muak langsung dan sangat sedap, lemak-lemak dan masam manis.Sepotong takkan cukup. Jadi jomlah kita buat ikut resipi ni. Ikut langkah yang tepat pasti menjadi.
Chiffon Lemon Orange

Bahan-bahan:
2 loyang saiz 22 inci atau 8 atau 9
Cairkan
1 ketul 250g butter lurpak
5-6 sudu besar majerin
10 biji telur 
2 cawan gula 
4 cawan tepung- ayak 2 kali dengan 1/2 sudu besar rata baking powder
3 sudu besar susu tepung
1 sudu besar ovalate
1/2 sudu besar lemon flavour
2 sudu besar orange oil( kat bakery ada pakai ni bau oren lebih sedap)
2 sudu besar pewarna oren
1/2 cawan santan kara
Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali butter cair tadi.
2.Adun sampai gebu.
3.Masukkan butter cair masa tengah panas atau suam sukatan 1/2 cawan. 
Adun laju dan matikan mixer.
4.Masuk loyang dan gariskan dengan majerin.


5.Suhu oven 190-200 bagi panas effect pecah 10 minit pertama.Turunkan suhu 170-180 biarkan sampai masak 35-40 minit.
Kredit: Azlina Ina Fans
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bonda Sharifah Mariam Kongsi 20 Resipi Biskut Raya Lama Kegemaran Orang Dulu-Dulu.

Biarpun terdapat deretan biskut moden yang berwarna-wani serta rasa disajikan di meja hidangan, biskut tradisional seperti Biskut Bangkit, Biskut Buah Kana, Biskut Kacang Tanah dan sebagainya tetap menjadi pilihan. Khas buat anda, bonda Sharifah Mariam kongsikan aneka resipi biskut raya tradisional yang boleh dihasilkan sempena raya ni. Selamat mencuba!
1. BISKUT KACANG HIJAU

BAHAN-BAHAN:
- 110gm marjerin | dicairkan
 - 100gm tepung gandum | diayak
 - 75gm tepung jagung
 - 45gm gula halus
 - 1/2 cawan kacang hijau | tumbuk halus
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 2 biji kuning telur
 - Sedikit pewarna hijau
 - Sedikit putih telur | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama gula. Apabila sebati, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kacang hijau tumbuk. Gaul rata.
 - Masukkan marjerin dan esen vanila sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan sebati dan tekstur doh seakan boleh dicanai.
 - Canai adunan doh dan terap menggunakan acuan kegemaran. Susun biskut diatas dulang pembakar yang telah disapu sedikit marjerin.
 - Bakar biskut dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut masak.
 
Info chef: Jika adunan terlalu lembik, tambah sedikit tepung. Jika adunan terlalu keras, tambah sedikit marjerin.
2. BISKUT BUNGA KACANG TANAH

BAHAN-BAHAN:
- 185gm marjerin
 - 250gm tepung gandum
 - 185gm tepung jagung
 - 95gm gula halus
 - 60gm kacang tanah tumbuk
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 1 biji telur kuning | hiasan
 - Sedikit kacang tanah | digoreng untuk hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama gula. Kemudian masukkan marjerin namun jangan dipukul hingga kembang.
 - Masukkan tepung gandum, tepung jagung, kacang tanah tumbuk dan esen vanila. Gaul rata hingga sebati.
 - Keluarkan doh dari mangkuk adunan dan canai sederhana tebal.
 - Terap doh mengikut acuan kegemaran dan susun di atas loyang pembakar.
 - Sapu telur kuning diatas biskut dan hiaskan dengan kacang tanah goreng.
 - Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
 - Sejukkan dan simpan di dalam balang kedap udara.
 
3. BISKUT BIJAN

BAHAN-BAHAN:
- 100gm marjerin
 - 120gm tepung gandum
 - 70gm gula kastor
 - 40gm tepung kastad
 - 1 biji kuning telur
 - 1 sudu teh esen vanila
 - Bijan dan kuning telur secukupnya | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega, gula, kuning telur dan esen vanila. Kacau hingga rata.
 - Masukkan kesemua tepung. Uli hingga sebati.
 - Canai dan terap dengan acuan yang bersesuaian.
 - Sapu kuning telur dan taburkan bijan sebagai hiasan.
 - Bakar di dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 160C.
 
Info chef: Biskut hendaklah disejukkan sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam balang bagi mengelakkan ia menjadi lemau.
4. BISKUT DURIAN BELANDA

BAHAN-BAHAN:
- 375gm tepung gandum
 - 200gm marjerin
 - 75gm gula halus
 - 1 biji telur
 - 1 sudu teh esen vanila
 - Sedikit pewarna hijau
 - Jem nanas secukupnya
 
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Setelah itu masukkan telur serta esen vanila. Pukul hingga sebati.
 - Masukkan pewarna hijau. Serta tepung gandum. Gaul lagi sehingga adunan rata.
 - Ambil adunan dan leperkan. Kemudian isikan jem nanas didalamnya. Bentukkan seperti bentuk buah durian belanda.
 - Sapu permukaan biskut yang telah dibentuk tadi dengan kuning telur. Sususn di atas dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit.
 - Dengan menggunakan gunting bermuncung tirus, gunting permukaan kuih membentuk seakan duri buah durian belanda.
 - Bakar biskut pada suhu 160C selama 20-25 minit.
 
Info chef: Jika suka, boleh mencucuk bunga cengkih pada kuih bagi membentuk tangkai buah durian belanda.
5. BISKUT BUAH KANA

BAHAN-BAHAN:
- 150gm gula halus
 - 175gm marjerin
 - 300gm tepung gandum
 - 1 biji kuning telur
 - 1/4 sudu teh serbuk penaik
 - Sedikit esen vanila
 - 2 sudu makan serbuk koko
 - Sedikit jem
 
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan.
 - Pukul mentega bersama gula sehingga putih. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga kembang.
 - Masukkan esen vanila dan serbuk adunan. Pukul hingga rata sambil dimasukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati.
 - Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan buah kanan. Ketuk acuan bagi mengeluarkan kuih dan susun di dalam dulang pembakar.
 - Bakar pada suhu 160C selama 15-20 atau sehingga masak.
 - Apabila biskut telah sejuk, sapukan jem dan cantumkan. Sedia untuk dinikmati.
 
Info chef: Pastikan acuan buah kana ditabur sedikit tepung bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan.
6. BISKUT BUNGA CINA

BAHAN-BAHAN:
- 185gm tepung gandum
 - 190gm gula halus
 - 95gm marjerin
 - 30gm tepung jagung
 - 1 sudu teh esen vanila
 - Sedikit kismis hitam | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula halus sehingga berkrim. MAsukkan esen vanila dan kacau rata.
 - Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati.
 - Isi adunan ke dalam acuan. Terapkan bentuk bunga di atas dulang pembakar. Hiaskan dengan kismis.
 - Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak.
 
7. BISKUT SUJI

BAHAN-BAHAN:
- 125gm minyak sapi
 - 125gm gula halus
 - 250gm tepung gandum
 - Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
 
CARA MEMASAK:
- Pukul gula halus dan minyak sapi sehingga hancur dan putih.
 - Setelah itu masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat.
 - Bentukkan adunan menjadi bulat dan hiaskan ceri merah diatasnya.
 - Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
 
Info chef: Waktu membakar mungkin berbeza bergantung kepada jenis ketuhar. Tambah waktu membakar jika biskut anda kelihatan belum masak dan begitu juga sebaliknya.
8. BISKUT BINTANG

BAHAN-BAHAN:
- 100gm marjerin | dicairkan
 - 90gm tepung gandum
 - 20gm tepung kastad
 - 90gm tepung jagung
 - 40gm gula halus
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 2 biji kuning telur
 - 1 biji kuning telur | hiasan
 - Ceri hijau secukupnya | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan telur sehingga sedikit kembang. Kemudian masukkan kesemua tepung. Gaul rata.
 - Kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh dicanai.
 - Terap doh menggunakan acuan berbentuk bintang dan susun diatas dulang pembakar.
 - Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri hijau.
 - Bakar dalam ketuhar bersuhu 155C selama 20 minit.
 
9. BISKUT BUAH GAJUS

BAHAN-BAHAN:
- 100gm tepung gandum
 - 120gm marjerin | dicairkan
 - 110gm tepung jagung
 - 45gm gula halus
 - 2 biji kuning telur
 - 50gm kacang gajus | ditumbuk hancur
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 1 biji kuning telur | hiasan
 - Sedikit biji gajus panggang | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul gula bersama kuning telur sehingga larut. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung, gajus tumbuk dan esen vanila. Gaul hingga sebati dan rata.
 - Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh dicanai.
 - Terap doh menggunakan acuan berbentuk buah gajus.
 - Hiaskan dengan biji gajus dan sapukan kuning telur dipermukaan biskut.
 - Bakar selama 20 minit menggunakan suhu 160C.
 
Info chef: Pastikan biskut mempunyai ketebalan yang sama bagi memastikan ia masak sekata.
10. BISKUT MILO

BAHAN-BAHAN:
- 125gm tepung agndum
 - 105gm tepung jagung
 - 50gm gula halus
 - 2 biji kuning telur
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 40gm milo
 - 95gm marjerin | dicairkan
 
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung gandum, tepung jagung dan milo hingga rata.
 - Pukul gula dan telur secara sederhana kemudian masukkan esen vanila dan juga tepung dan milo yang diayak bersama tadi. Gaul sebati.
 - Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh diterap.
 - Terap menggunakan acuan pilihan dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
 
11. BISKUT SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN:
- 185gm tepung gandum
 - 95gm gula
 - 125gm marjerin
 - 86gm tepung kastad
 - 1/2 sudu teh vanila
 - Coklat urai secukupnya
 - Cawan kertas secukupnya
 - Pemarut berlubang kecil
 
CARA MEMASAK:
- Pukul marjerin, gula dan esen vanila hingga hancur dan sedikit kembang.
 - Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung kastad. Uli hingga sebati.
 - Ambil sedikit adunan, kepalkan dan parut menggunakan pemarut ke dalam dulang.
 - Isikan parutan doh ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai dengan secukupnya.
 - Bakar selama 29-25 dengan suhu 160C.
 
Info chef: Bagi memudahkan proses memarut, doh boleh dikepal, dibalut plastik dan disimpan seketika di dalam peti sejuk. Doh yang sedikit keras mudah diparut dan tidak lembik.
12. BISKUT TAT NANGKA

BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung gandum
 - 135gm marjerin sejuk
 - 180ml air berais
 - 1/2 sudu teh garam
 - Jem nangka secukupnya
 - Kuning telur secukupnya
 
CARA MEMASAK:
- Ramas marjerin di dalam tepung gandum sehingga menjadi seakan serbuk roti.
 - Tambah air berais sedikit demi sedikit dan uli tepung sehingga menjadi doh. Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
 - Ambil sedikit doh dan terapkan ke dalam acuan tat yang telah disapu dengan sedikit marjerin.
 - Sudukan sedikit jem dan tutup permukaan tat dengan lebihan doh yang diterap mengikut kreativiti anda. Sapukan sedikit kuning telur di permukaan tat.
 - Bakar pada suhu 190C selama 40-45 minit atau sehingga masak.
 
13. BISKUT MAKMUR

BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung gandum
 - 50gm gula aising
 - 1/2 tin kecil minyak sapi
 
BAHAN INTI:
- 100gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak
 - 65gm gula aising
 
BAHAN SALUTAN:
- Gula aising secukupnya
 
CARA MEMASAK:
- Masukkan tepung ke dalam kuali. Sangai seketika kemudian ayak bersama gula aising.
 - Gaul campuran tepung bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
 - bagi menyediakan inti, kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula aising.
 - Ambil doh, leperkan dan sudukan inti kacang di tengahnya. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur.
 - Susun biskut di atas loyang dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
 - Sejukkan biskut seketika dan salutkan dengan gula aising.
 - Sedia untuk dinikmati.
 
14. BISKUT BANGKIT KELAPA

BAHAN-BAHAN:
- 160gm tepung ubi
 - 30gm tepung gandum
 - 100gm gula halus
 - 1 biji kuning telur
 - 90gm santan pekat
 - 1/4 sudu teh serbuk penaik
 
CARA MEMASAK:
- Goreng tepung ubi dan tepung gandum seketika.
 - Kemudian campurkan tepung tadi bersama gula dan juga serbuk penaik.
 - Pukul kuning telur sehingga kembang lalu dimasukkan ke dalam bekas berisi tepung. Masukkan juga santan sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh lembut.
 - Canai doh dan terap mengikut acuan yang digemari.
 - Bakar pada suhu 160C lebih kurang selama 20-25 minit.
 
Info chef: Tepung digoreng bagi mendapatkan tekstur yang ringan.
15. BISKUT TAT RAGA NANAS

BAHAN-BAHAN:
- 125gm marjerin
 - 185gm tepung gandum
 - 100gm gula
 - 86gm tepung kastad
 - 1/2 sudu teh esn vanila
 - Jem nanas secukupnya
 - Sedikit kuning telur | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan marjerin sehingga sedikit kembang. Masukkan tepung gandum, tepung kastad dan esen vanila. Gaul hingga sebati.
 - Canai dan terap doh menggunakan acuan tat. Letakkan jem nanas di tengahnya.
 - Potong sedikit doh menjadi bentuk memanjang dan letakkan di atas jem. Sapu sedikit kuning telur.
 - Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
 
Info chef: Simpan di dalam bekas kedap uadar bagi memastikan biskut kekal rangup dalam tempoh yang lama.
16. BISKUT BUAH CAMPUR

BAHAN-BAHAN:
- 95gm marjerin
 - 125gm tepung gandum
 - 105gm tepung jagung
 - 60gm gula
 - 1/2 sudu teh esen vanila
 - 2 biji telur
 - 80gm buah-buahan kering campuran
 - Sedikit kuning telur | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Putar mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan pukul seketika. Kemudian masukkan esen vanila dan buah-buahan kering.
 - Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
 - Ambil sedikit adunan, bulatkan dan susun di atas dulang pembakar. Tekan sedikit menggunakan garfu dan sapu sedikit kuning telur.
 - Bakar biskut selama 20 minit dengan suhu 160C.
 
Info chef: Guna buah-buahan kering yang berlainan warna untuk mendapatkan warna biskut yang menarik.
17. BISKUT ULAS LIMAU

BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung gandum
 - 210gm tepung jagung
 - 185gm marjerin
 - 95gm gula halus
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 50ml jus limau Sunkist
 - Sedikit pewarna kuning
 - 4 biji telur kuning
 - 1 biji telur | sapuan pada biskut
 
CARA MEMASAK:
- Pukul marjerin dan gula sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila. Gaul rata.
 - Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul dan masukkan jus limau Sunkist. Uli hingga sebati.
 - Titiskan sedikit pewarna kuning untuk mendapatkan warna yang cantik.
 - Canai doh dan terapkan acuan berbentuk ulas limau.
 - Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
 
Info chef: Jika suka, boleh ditambah sedikit parutan kulit limau di dalam doh.
18. BISKUT BEBOLA CORNFLAKES

BAHAN-BAHAN:
- 95gm marjerin
 - 105gm tepung jagung
 - 90gm tepung gandum
 - 95gm gula kastor
 - 1 sudu teh esen vanila
 - 2 biji kuning telur
 - 80gm cornflakes | dikisar kasar
 - 100gm conflakes | salutan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul mentea, gula, telur dan esen vanila sehingga sebati.
 - Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan cornflakes kisar. Uli hingga semua bahan sekata.
 - Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Golek di dalam mangkuk berisi conflakes dan susun diatas dulang pembakar.
 - Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
 
Info chef: Jika mahukan rasa biskut yang lebih rangup dan lemak, boleh ditambah sedikit hirisan badam panggang.
19. BISKUT MAHKOTA PERMATA

BAHAN-BAHAN:
- 140gm marjerin
 - 125gm tepung gandum
 - 105gm tepung gandum
 - 80gm gula halus
 - 2 biji kuning telur
 - 1 sudu teh esen vanila
 - Ceri merah dan ceri hijau secukupnya
 - Kuning telur untuk hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga agak kembang.
 - Masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
 - Tambahkan tepung agndum dan tepung jagung. Uli sehingga menjadi doh.
 - Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk mahkota. Sapu kuning telur dan atur ceri merah dan hijau di atasnya.
 - Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
 
20. BISKUT KELAPA

BAHAN-BAHAN:
- 230gm marjerin
 - 125gm tepung gandum
 - 60gm gula halus
 - 105 tepung jagung
 - 1 sudun teh esen vanila
 - 2 biji kuning telur
 - 50gm kelapa parut kering | dalam tin
 - 50gm kelapa kering | hiasan
 - Putih telur secukupnya | hiasan
 
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan marjerin sehingga hancur dan sebati. Masukkan telur serta esen vanila.
 - Ayak tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan ke dalam adunan marjerin tadi. Tambah kelapa parut. Gaul sebati.
 - Canai doh dan terapkan dengan acuan yang bersuaian. Sususn di atas dulang pembakar.
 - Sapukan putih telur dan tabor kelapa kering sebagai hiasan.
 - Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
 
Info chef: Jika menggunakan kelapa parut kering yang dihasilkan sendiri, pastikan tumbuk sedikit untuk menghaluskan teksturnya.
Tiada Campuran Telur, Muruku Kacang Peas Sempena Deepavali

Muruku, antara snek yang popular apabila tibanya perayaan Deepavali. Menjadi menu wajib untuk ada di atas meja, sesuai apabila meraikan pesta cahaya ini.
Menerusi perkongsian resipi daripada Fatin Damia ini, muruku kali ini buat ada kelainan sikit dengan diperbuat daripada kacang peas.
Muruku ini tiada campuran telur mahupun perasa tambahan. Sesuai untuk mereka yang vegetarian.
MURUKU KACANG PEAS

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras – beli online di sini
2 cawan tepung kacang peas
1 cawan santan – beli online di sini
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula – beli online di sini
2 sudu besar marjerin | dicairkan – beli online di sini
1 cawan air suam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. Bahan 1: Campurkan air, gula dan garam. Ketepikan.
2. Bahan 2: Kacau santan dan marjerin sampai sebati sebati. Ketepikan.
3. Masukkan semua bahan nombor 1 dan 2 ke dalam tepung beras dan tepung kacang peas. Gaul sebati dan uli.

** Jika adunan keras, masukkan sedikit lagi air dan uli lagi sampai menjadi doh.
4. Leperkan doh senipisnya dan potong memanjang. Saiz serta lebarnya terpulang pada citarasa masing masing. Boleh juga menggunakan acuan maruku jika suka.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Panaskan minyak dan masukkan doh yang telah siap dipotong tadi dan goreng maruku sampai garing menggunakan api sederhana besar.
6. Sejukkan dulu sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi: Fatin Damia
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Rupanya Ada 5 Jenis Sos Tiram Berbeza, Chef Amer Kongsi Petua Pilih Sos Yang Betul
Nampak Susah, Tapi Sebenarnya Mudah Je Nak Buat Sausage Bread Roll Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Koleksi 10 Jenis Cup Cake Yang Sedap & Cantik.

Satu ketika dulu cup cake atau kek cawan begitu viral dan menjadi kegilaan umum kerana comel dan cantik hiasannya. Sebab tu rambang mata bila melihat kreativiti hiasan topping dan pelbagai jenis bentuk dan warna. Sungguh menggoda selera dan memang sesuai sebagai pemanis mulut atau dijadikan sebagai buah tangan bila ziarah sanak saudara mahupun handai taulan.

KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREN
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji kuning telur
 - 4 biji putih telur
 - 250gm mentega
 - 225 gram gula kastor
 
BAHAN DIAYAK SEKALI:
- 250gm tepung naik sendiri
 - 1sudu teh serbuk penaik
 - Secubit serbuk kulit kayu manis
 - Secubit garam halus
 
BAHAN KRIM MENTEGA OREN
- 250gm shortening
 - 125gm krim Well
 - 125gm gula aising
 - 1 sudu teh perasa oren
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek
 - Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
 - Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
 - Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
 - Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
 - Sementara itu sediakan krim mentega oren.
 - Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang
 - Masukkan gula aising ke dalam adunan dan perasa oren. Pukul sehingga kembang dan putih
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi
 

KEK CAWAN VANILLA COKLAT GANACHE
BAHAN-BAHAN:
- 320gm tepung naik sendiri
 - 17gm soda bikarbonat
 - 3gm garam
 - 120gm mentega
 - 4biji telur putih
 - 305gm susu penuh
 - 11gm mentega
 - 280gm gula halus
 - 1sudu teh esen vanilla
 - Buah ceri untuk hiasan
 
BAHAN KRIM MENTEGA:
- 250gm shortening
 - 125gram krimwell
 - 125 gm gula aising
 
BAHAN CHOCOLATE GANACHE
- 20gm krim segar
 - 200gm coklat masak | dipotong dadu kecil
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Dengan menggunakan mixer atau whisk, pukul mentega bersama gula sehingga warna menjadi kuning pucat.
 - Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti vanila esen dan pukul lagi sehingga sebati.
 - Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan susu dan kacau hingga adunan sebati.
 - Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
 - Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
 - Sementara itu sediakan krim mentega.
 - Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
 - Untuk chocolate ganache, Panaskan krim segar, bila kelihatan mahu mendidih tutup api.
 - Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
 - Paip dengan cantik di atas krim atas kek cawan tadi, kemudian hias di atasnya dengan buah ceri.
 - Kek cawan sedia dihidangkan.
 

KEK CAWAN PISANG WALNUT BERKRIM KEJU
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 4 biji putih telur
 - 50gm gula perang
 
BAHAN B:
- 4 biji kuning telur
 - 250gm mentega
 - 250gm gula perang
 - 2 cawan krim keju
 - 2 cawan tepung kek
 - 1 cawan walnut | cincang halus
 - 1/2 cawan susu segar
 - 4 sudu besar koko
 - 1 sudu teh pes coklat
 - 1 sudu teh esen vanilla
 
BAHAN KRIM KEJU
- 500gm krim keju
 - 250gm mentega
 - 1 3/4 gula aising
 - 1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Putar mentega dengan gula dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
 - Sambil terus memutar, Masukkan telur satu per satu diikuti dengan susu segar.
 - Kemudian masukkan koko, pes coklat dan keju. Putar sehingga sebati.
 - Sambil memutar dengan kelajuan rendah, Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Kemudian putar dengan kelajuan sederhana hingga adunan sebati.
 - Masukkan bahan A dan gaul sebati.
 - Masukkan walnut dan gaul rata.
 - Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
 - Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
 - Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
 - Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
 - Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
 - Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
 - Paipkan di sekeliling permukaan kek cawan dan paipkan karemel di tengah-tengahnya.
 - Kek cawan sedia dihidangkan.
 

KEK CAWAN COKLAT MOIST
BAHAN BAHAN:
- 375gm tepung naik sendiri
 - 150gm serbuk koko
 - 10gmm soda
 - 462ml minyak
 - 350ml air panas
 - 1 tin susu cair
 - 3gm garam
 - 4 biji telur
 - 1 sudu teh esen vanilla
 
BAHAN COKLAT GANACHE
- 200gm krim segar
 - 200gm coklat masak | potong kecil
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Dengan menggunakan mixer atau whisk, adunkan tepung, koko gula berserta soda yang telah diayak bersama tadi.
 - Masukkan minyak ke dalam adunan dan diikuti dengan air panas dan garam.
 - Masukkan susu cair dan telur satu persatu.
 - Masukkan esen vanilla.
 - Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
 - Bakar di dalam kretuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
 - Sementara itu, sediakan coklat
 - Panaskan krim segar, apabila nampak hampir mendidih tutup api.
 - Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
 - Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan taburkan atasnya butiran manik.
 

KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM KEJU KAREMEL
BAHAN-BAHAN:
- 120gm mentega
 - 200gm gula
 - 150gm gula perang
 - 2 biji telur
 - 250gm tepung naik sendiri
 - 60gm serbuk koko
 - 6gm soda bikarbonat
 - 200gm air panas
 - 110gm susu segar
 
BAHAN KRIM KEJU
- 500gm krim keju
 - 250gm mentega
 - 1 3/4 gula aising
 - 1/2cawan krim putar | dipukul berasingan
 
BAHAN SALTED CARAMEL
- 1 cawan gula
 - 90gm mentega
 - 1/2 cawan krim
 - 1 sudu teh garam
 
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
 - Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
 - Masukkan telur satu persatu.
 - Masukkan tepung, dan putar lagi.
 - Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
 - Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan
 - Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
 - Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
 - Masukkan gula aising dan adun lagi hingga sebati.
 - Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
 - Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
 - Seterusnya sediakan salted caramel.
 - Panaskan gula sehingga bertukar menjadi warna keperang perangan.
 - Tambahkan krim dan garam.
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzel.
 - Paipkan krim keju di atas kek cawan, kemudian hias dengan biji coklat di atasnya.
 - Akhir sekali paipkan di atasnya dengan salted caramel.
 - Sedia dihidangkan.
 

KEK CAWAN KEJU BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
- 2 biji putih telur
 - 25gm gula kastor
 
BAHAN B
- 2 biji kuning telur
 - 250gm keju krim
 - 75gm gula kastor
 - 3 sudu tepung kastard
 - 1/2 cawan mayones
 - 150gm coklat hitam | cairkan
 - 1 sudu teh esen vanilla
 
BAHAN C (LAPISAN BAWAH)
- 200gm biskut coklat | hancurkan
 - 20gm gula castor
 - 75gm mentega cair
 
BAHAN CREAM CHEESE FROSTING
- 500gm krim keju
 - 250gm mentega
 - 1 3/4 gula aising
 - 1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
 
CARA MEMASAK:
- Putar bahan A hingga gebu dan bertanduk. Ketepikan.
 - Masukkan bahan C di dalam bekas kek cawan. Tekan supaya padat dan rata. Ketepikan bila siap.
 - Putar keju dengan gula dan mayones hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambal terus memutar.
 - Diikuti dengan esen vanilla, coklat hitam dan tepung kastard. Putar hingga sebati
 - Masukkan bahan A dan gaul sebati.
 - Tuang adunan ke atas biskut di dalam bekas kek cawan tadi. Ratakan
 - Letakkan bekas berisi adunan di dalam ketuhar. Bakar pada suhu 200 C selama 20 – 30minit.
 - Sementara itu sediakan krim keju. Kemudian masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
 - Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
 - Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
 - Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
 - Paip dengan cantik di atas kek cawan dan sedia dihidangkan.
 

KEK CAWAN PISANG KELAPA SARI
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji telur
 - 200gm mentega
 - 200gm gula perang
 - 300gm tepung gandum
 - 3 sudu teh serbuk penaik
 - 1 sudu teh soda bikarbonat
 - 20gm kelapa parut | sanggai hingga kuning
 - 300gm pisang masak ranum
 - 50ml susu segar
 - 1sudu teh serbuk kulit kayu manis
 
BAHAN KRIM MENTEGA:
- 250gram shortening
 - 125gram krimwell
 - 125 gram gula aising
 - Pewarna merah jambu
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Ayak tepung dua kali bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan.
 - Lecek pisang hingga hancur dan campurkan dengan susu. Kemudian gaul sebati dan ketepikan.
 - Putar mentega dengan gula hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati.
 - Masukkan tepung berselang seli dengan adunan pisang bermula dengan tepung dan diakhiri dengan tepung. Gaul sebati.
 - Masukkan kelapa dan serbuk kulit kayu manis dan gaul sebati.
 - Tuang adunan ke dalam bekas kek cawandan ratakan.
 - Bakar di dalam ketuhar selama 20- 30 minit.
 - Sementara itu sediakan krim mentega.
 - Pukul shortening dan krim hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising dan apewarna merah jambu ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle
 - . Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hidangkan
 
 
KEK CAWAN KELAPA HARUM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
 - 2 biji kuning telur
 - 250gm mentega
 - 250gm gula kastor halus
 - 150gm tepung naik sendiri
 - 1 sudu teh serbuk penaik
 - 150gmm kelapa parut | sanggai hingga kuning
 - 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
 - 1/2 sudu teh serbuk buah pala
 
BAHAN KRIM MENTEGA
- 250gram shortening
 - 125gram krimwell
 - 125 gram gula aising
 - Sedikit perasa strawberi
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk penaik dua kali. Ketepikan.
 - Putar mentega hingga lembut. Masukkan gula.
 - Putar sehingga gebu dan Masukkan telur satu persatu.
 - Apabila sebati, Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan kelapa. Gaul rata.
 - Masukkan serbuk kulit kayu manis dan serbuk pala. Gaul sebati.
 - Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan.
 - Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
 - Sementara itu sediakan krim mentega.
 - Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang.
 - Masukkan gula aising dan perasa strawberi ke dalam adunan.
 - Putar sehingga kembang dan gebu.
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
 - Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
 - Sedia dihidangkan.
 
 
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji kuning telur
 - 4 biji putih telur
 - 250gm mentega
 - 225 gram gula kastor
 
BAHAN DIAYAK SEKALI:
- 250gm tepung naik sendiri
 - 1sudu the serbuk penaik
 - Secubit serbuk kulit kayu manis
 - Secubit garam halus
 
BAHAN KRIM MENTEGA OREO
- 250gram shortening
 - 125gram krimwell
 - 125 gram gula aising
 - 1 paket biskut oreng | lima keping dihancurkan, selebihnya untuk hiasan,
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
 - Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
 - Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
 - Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
 - Sementara itu sediakan krim mentega oren.
 - Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang gebu.
 - Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan masukkan oreo yang dihancurkan tadi. Gaul rata
 - Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
 - Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hias di atasnya dengan kepingan oreo.
 

KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
- 120gm mentega
 - 200gm gula
 - 150gm gula perang
 - 2 biji telur
 - 250gm tepung naik sendiri
 - 60gm serbuk koko
 - 6gm soda bikarbonat
 - 200gm air panas
 - 110gm susu segar
 
BAHAN KRIM MENTEGA
- 250gm shortening
 - 125gm krimwell
 - 125gm gula aising
 - Pewarna hijau, kuning, biru dan merah jambu
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
 - Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
 - Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
 - Masukkan telur satu persatu.
 - Masukkan tepung, dan putar lagi.
 - Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
 - 7.Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
 - Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
 - Sementara itu sediakan krim keju.
 - 10.Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
 - Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
 - Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
 - Warnakan krim kepada warna biru, hijau, merah jambu dan kuning
 - Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
 

