Char kuey teow memang cepat dimasak
dan yang penting sedap dan syok dimakan. Udang tu sekurangya saiz yang sederhana, tapi kalau nak guna udang besar lagi meletop rasanya.

Pastikan udang yang dipilih tu segar ya. Belacan tu opsyen kalau tak nak okay aje, sebab manis udang tu dah cukup sedap dah. Jom goreng char kuey teow…

CHAR KUEY TEOW

BAHAN-BAHAN :

IKLAN

BAHAN KISAR :

  • 15 tangkai cili kering (rebus/rendam air panas)
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan
  • Sedikit air
  • 500 gram kuetiau
  • Sedikit kicap untuk perap kuetiau
  • Minyak masak untuk menumis
  • 6 ulas bawang putih (tumbuk halus)
  • Sedikit gula
  • 2 hingga 3 cawan air
  • 1 senduk kicap
  • Sedikit tauge (buang ekor)
  • Sedikit daun bawang (hiris panjang)
  • 250gm atau udang secukupnya
  • 1 atau 2 biji telur ayam
  • Sedikit garam

CARA MEMBUAT
1. Celur kuetiau dan angkat. Kemudian lumurkan kuetiau dengan kicap. Letak minyak sikit supaya kuetiau tak melekat. Ratakan gaulan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis BAHAN KISAR dan bawang putih.
3. Masukkan gula.
4. Masukkan air 2 atau 3 cawan. (Kalau 2 cawan, nanti pecahkan 1 biji telur ayam. Kalau 3 cawan, nanti pecahkan 2 biji telur ayam)
5. Tuangkan kicap.
6. Masukkan tauge dan daun bawang.

7. Masukkan udang dan kacau kuah.
8. Pecahkan telur ayam. Kacau laju. Biar mereneh, masukkan garam. Matikan api.

9. Untuk menghidang, letakkan kuetiau dalam pinggan. Tuangkan kuah. Sedia dimakan.

Selamat mencuba!

FB : Resepi MAMA