3. Masukkan adunan yis tadi. 4. Uli sampai elastik. Jangan tambah tepung kalau lembik. Uli je sampai tak lekat di tangan. Nak doh yang lembut/ringan jangan tambah tepung ye. 5. Perap selama 30 hingga 45 minit.
6. Tumbuk doh dan uli lagi. Bahagikan kepada bahagian-bahagian kecil. Boleh timbang jika nak bagi berat setiap biji sama.
7. Buat bentuk bulat dulu. Bagi rehat dalam 10 minit. Tunggu doh kembang sikit. Baru tekan sikit doh, kemudian gunting kepada 5 bahagian. 8. Kemudian, baru bentukkan doh. Picit di bahagian hujung-hujung adunan tu. Bila dah bentukkan doh, bagi rehat lagi selama 20 minit.
9. Barulah goreng dengan menggunakan api sederhana je. Angkat dan toskan. 10. Tunggu sejuk baru golek dalam susu tepung ye (susu tepung tu saya guna susu anak je, susu Everyday).
Ads
BAHAN SALUTAN SUSU:
1 cawan susu tepung ½ cawan gula kastor *Gaul bahan di atas. Boleh golekkan donut dalam susu tepung.
Bila terasa macam nak makan nasi bertumis seperti Nasi Minyak, Nasi Briani atau Nasi Jagung, jom kita cuba buat sendiri tak payah tunggu pergi kenduri. Sebenarnya nasi ni senang je nak masak, sesekali boleh kita masak sendiri untuk hidangan keluarga.
NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi | rendam 30 minit, tos
1 liter air
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan
1 cawan puro tomato
3 sudu minyak sapi
2 sudu minyak masak
1 sudu makan serbuk perasa ayam
Garam secukup rasa
BAHAN HIRIS:
3cm halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
BAHAN PENUMIS:
4 kuntum bunya cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak dan minyak sapi dalam periuk, tumiskan bahan hirisan bersama rempah penumis hingga wangi.
Pernah cuba makan Kari Mangga Muda? Biasa mangga ni dijadikan jeruk tau dimasak Pajeri je. Jangan tak tahu, mangga juga boleh dimasak kari dan rasanya juga sedap. Bagi anda yang ada pokok mangga yang tengah berbuah tu, bolehlah cuba resipi perkongsin saudari Nohani Derahman ni. Enk dimakan bersama nasi. Boleh juga dimasak bersama ikan atau ayam. Selamat mencuba!
CARA MASAK KARI MANGGA MUDA
BAHAN-BAHAN:
Beberapa biji mangga muda
4 biji bawang merah besar – hiris
2 ulas bawang putih – hiris
1 inci halia – hiris
1 sudu teh halba campur – beli online disini
4 tangkai daun kari
2 sudu rempah kari ikan – beli online disini
1 sudu serbuk kunyit
2 sudu cili kisar
Air secukupnya
Santan (jika suka)
Garam, gula & perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan mangga mudah dan belah 2. Buang bijinya.
2. Panaskan minyak, tumis halba campur hingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis sampai kekuningan.
4.Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air, serbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
5.Masukkan mangga muda dan gaul rata.
6. Masukkan air (dan santan jika nak buat kari bersantan). Biarkan mendidih perlahan-lahan hingga mangga lembut (anggaran 10-15 minit).
7. Masukkan garam, perasa dan gula dengan secukupnya.
8. Masak hingga kuah pekat dan sebati. Siap!
Udang Butter Nestum Menu Mudah Kegemaran Ramai khususnya buat yang menggemari makanan laut. Rangup ketika dikunyah dengan cukup rasa, makan begitu saja pun sedap.
Lebih puas kalau dapat buat sendiri di rumah. Makan dengan keluarga baru lebih bermakna. Buat udang banyak-banyak seronok anak-anak makan.
Kalau nak gantikan dengan ayam atau sotong pun boleh juga. Jangan lupa cuba nanti!
RESIPI UDANG BUTTER NESTUM
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg udang (saiz besar lebih baik)
3 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih dicincang – BELI ONLINE
2 biji cili padi diracik –BELI ONLINE
1 mangkuk kecil tepung jagung –BELI ONLINE
1 mangkuk Nestum
3 tangkai daun kari
Lada sulah -BELI ONLINE
Serbuk perasa/perencah cukup rasa
Garam
Gula
CARA MEMBUAT:
1.Setelah udang dibersihkan, gaul udang dengan garam hingga sebati.
2. Masukkan lada sulah. Sebatikan.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung dan gaul dengan udang hingga sebati.
4. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kekuningan.
5. Goreng sekejap sahaja dengan api besar. Angkat dan toskan. Ketepikan.
6. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Cairkan.
7. Masukkan bawang putih, cili padi dan daun kari. Tumis hingga wangi.
8. Selepas itu masukkan nestum dan kacau hingga sekata.
9. Masukkan serbuk perasa/rencah cukup rasa.
10. Masukkan sedikit gula dan kacau hingga sebati.
11. Akhirnya sekali masukkan udang yang telah siap digoreng tadi. Balik-balikkan supaya nestum menyelaputi udang. Hidangkan.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...