Kuih Tako Sengkung ni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan tinggi terutamanya jika di bulan puasa. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.

 

RESIPI KUIH TAKO

BAHAN BAHAGIAN BAWAH:

  • 100gm tepung jagung
  • 850ml air pandan – (beberapa helai daun pandan dikisar)
  • 400gm gula pasir
  • 5 biji sengkuang cina – dikupas dan dipotong dadu kecil
  • Sedikit pewarna hijau
Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

Kisaran daun pandan

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

Sengkuang cina yang sudah dikupas kulit

 

CARA MEMASAK:

1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api hingga pekat dan jernih.

IKLAN

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

2. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan bersesuaian hingga separuh acuan. Sejukkan.

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

IKLAN

BAHAN BAHAGIAN ATAS:

  • 100gm tepung jagung
  • 2 biji kelapa putih – jadikan 1520ml santan pekat
  • Daun pandan
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

1. Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

2. Kemudian masak atas api hingga pekat.

IKLAN

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

3. Tuang panas-panas ke atas bahagian hijau yang sudah disejukkan tadi. Buat hingga habis dan sejukkan kuih.

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

4. Bila kuih telah sejuk, barulah disimpan di dalam peti sejuk.

Cara Mudah Buat Kuih Tako Sengkuang Yang Lembut & Sedap.

5. Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Maria Bentalib