Kuih Lompang adalah antara kuih tradisional yang popular dan digemari ramai. Namun agak sukar untuk jumpa kuih ni yang sedap. Jadi, kalau anda cuba buat sendiri, resipi perkongsian dari FB saudari Jamal dan Asmahan ni antara yang terbaik dan nampak menyelerakan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
KUIH LOMPANG KAMPUNG BERLESUNG PIPIT
Ads
BAHAN-BAHAN:
350gm gula merah
60gm gula pasir
450ml air
170gm tepung gandum
120gm tepung ubi
60gm tepung beras cap 3 gajah
900ml air
1/2 sudu teh kapur sireh
CARA MEMASAK:
Ads
Satukan gula merah, gula pasir dan air dalam periuk. Masak hingga gula larut. Angkat dan sejukkan.
Bila air gula dah sejuk, campurkan bahan-bahan lain. Adun hingga sebati.
Tapis adunan bagi memastikan tiada ketulan dan bahan-bahan larut sempurna.
Kuih Peneram memang antara kuih tradisi yang jadi kegemaran ramai. Ada yang suka makan garing-garing, ada yang suka makan Kuih Peneram yang lembut. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri kuih ni, saudari Nor Hayani Ismail ada kongsikan resipi dari ibu mertuanya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KUIH PENERAM YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung beras (cap bunga)
2 cawan gula merah
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Masak gula merah dan air hingga larut. Tapis dan biarkan suam.
2. Bila air gula suam, gaulkan dengan tepung beras. Adun sebati.
3. Biar adunan selama beberapa jam supaya tepung kembang.
4. Gaul lagi adunan dan jika adunan keras, tambah air sehingga menjadi lembut .
5. Leperkan adunan dan terap menggunakan acuan. Boleh juga bentuk menggunakan tangan.
6. Panaskan minyak masak dengan banyak dan goreng adunan Kuih Peneram tadi.
7. Angkat, toskan minyak dan boleh dinikmati.
PESAN IBU MERTUA: Jika sekali buat dan tak menjadi, usah kecewa. Cuba lagi 2-3 kali. Insyaallah hasilnya akan lebih baik.
Dulu, orang selalu buat lepat dari pisang, labu atau ubi, tapi sekarang hasil inovasi macam-macam jenis lepat telah dihasilkan dan rasanya juga sedap. Tak percaya, sekarang ni jagung, cendul dan sagu juga boleh dibuat lepat. Kalau korang nak rasa boleh cuba mana-mana resipi lepat yang korang suka, soal rasa memang terbaik, sedap dengan rasa lemak manisnya.
RESEPI LEPAT LABU
BAHAN-BAHAN:
500 gm labu kuning | kukus dan dilecek
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung tepung beras
1/2 cawan pati santan
1 biji kuning telur
1 sudu teh garam
Gula secukup rasa
Kelapa parut + garam | untuk inti
Daun pisang| layukan untuk bungkus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung beras, gandum, kuning telur, santan dan gula di dalam bekas labu yang telah dilecek tadi.
2. Jika adunan lembik sangat tambah sedikit tepung, adunan ini tidak terlalu lembik.
3. Kemudian letakkan satua tau dua sudu makan adunan atas daun pisang.
4. Masukkan inti kelapa di tengah-tengahnya.
5. Kemudian bungkus seperti buat lepat biasa.
6. Kukus sampai masak.
7. Setlah masak tutup api dan sejukkan sebelum sedia dihidangkan.
LEPAT UBI:
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu | kisar atau parut
1 1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
1/4 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung ubi
Air secukupnya untuk kisar ubi
BAHAN MASAK & SEJUKKAN:
1 cwn gula merah
1/2 cwn air
2 helai daun pandan| simpulkan
Ssecubit garam
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih.
CARA MEMASAK:
1. Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
2. Kisar ubi bersama air biasa dan toskan guna kain. Air tadi boleh digunakan semula untuk kisar ubi selebihnya. Dapatkan dalam 4 cawan ubi yg telah dikisar
3. Setelah siap, ambil kanji ubi dalam air yang telah ditus tadi air (biasanya kanji itu mendap di bahagian bawah bekas air.
4. Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tepung ubi dan air gula merah yang telah ditapis tadi.
6. Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
7. Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan dua sudu makan ke atas daun.
8. Bungkus dengan kemas. Lakukan hingga habis adunannya.
9. Kukus lepat ubi selama 40 minit dengan api sederhana kuat.
10. Biarkan kuih betul-betul sejuk, barulah dihidangkan.
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
5 cawan santan
1 cawan cendol
3/4 cawan gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali cendol.
2. Kacau sebati, kemudian masak atas dapur dengan api perlahan.
3. Apabila nampak mereneh, masukkan cendol, kacau hingga adunan pekat.
4. Bila timbul blup-blup adunan, tutup api.
5. Bungkus adunan dengan daun pisang.
6. Kukus hingga masak lebih kurang 15-20 minit.
LEPAT SAGU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung jagung
2 sudu makan tepung Hoen Kwe
1 cawan gula
5 1/2 cawan santan
1sudu teh garam
1/2 cawan sagu
2 helai daun pandan | disimpul
Daun pisang secukupnya| layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Dididihkan tiga cawan air dalam periuk.
2. Kemudian masukkan setengah cawan sagu, masak sampai sagu jernih.
3. Tutup api dan tapis sagu dan bilas di bawah air mengalir sebelum ditoskan. ketepikan.
4. Satukan tepung jagung, tepung Hoen Kwe, santan, gula dan garam. Sebatikan.
5. Masak atas api perlahan sampai adunan nampak berkilat.
6. Masukkan sagu, kacau atau sebatikan.Tutup api.
7. Ambil dua sudu makan adunan, letakkan atas daun pisang, kemudian bungkus kemas
8. Sejukkan dalam peti sejuk. Hidangkan
LEPAT LIAT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan santan pekat
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Masak guka merah dan gula putih dengan dua cawan air, masak hingga mendidih.
2. Sejukkan dan ke tepikan.
3. Masak pula santan dalam periuk hingga mendidih.
4. Campurkan santan dengan air gula tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut, uli hingga sebati.
5. Letakkan dua sudu makan adunan atas daun pisang, masukkan inti.
6. Bungkus kemas dan kukus hingga masak.
7. Setelah sejsuk lepas sedia dihidangkan.
LEPAT JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan biji jagung | rebus sekejap
2 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1/2 gula cawan
3 cwan air
1 sudu teh garam
Daun pisang yang telah dilayurkan atau daun jagung.
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali jagung dalam mangkuk.
2, Kacau rata hingga sebati baru masukkan jagung tadi.
3. Masak hingga adunan menjadi pekat. Tutup api.
4. Ambil dua sudu adunan masukkan atas daun pisang atau daun jagung, kemudian lipat.
5. Kukus hingga masak, kemudian sejukkannya.
6. Lepat Jagung sedia dihidangkan apabila sejuk.
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
13 biji pisang berangan/pisang emas
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan gula merah
1 sudu teh garam
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Kupas pisang, kemudian lenyek pisang hingga hancur.
2. Masukkan gula, gula merah dan garam secukup rasa, kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut dan gaul hingga sebati.
4. Sudukan dua sudu makan adunan ke atas daun pisang. kemudian lipat kemas.
5. Susun kuih lepat dalam pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Tutup api, biarkan lepas sejuk seketika.
7. Setelah sejuk lepat sedia dihidangkan. KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
5 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
5 biji pisang raja
Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
Gaul sebati tepu
CARA MEMASAK:
1. ng, santan, garam dan gula hingga sebati.
2. Tapiskan adunan ke dalam periuk.
3. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat
4. Ambil dua sudu makan adaunan dan letak di atas daun pisang.
5. Letakkan sepotong pisang, kemudian bungkus dengan daun pisang seperti buat lepat.
6. Buat hingga habis.
7. Sementara itu panaskan pengukus.
8. Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
Kalau selalu sediakan nugget sejuk beku untuk anak, selepas ini boleh lupakan dan gantikan dengan chicken donut atau donut ayam ini pula. Ianya rangup dan juga enak, anak-anak confirm suka.
Lagi menarik cara menyediakannya juga mudah, hanya menggunakan roti keping dan isi ayam bersama rempah yang sedia ada di rumah.
Cara buat chicken donut guna roti keping & isi ayam
Bahan-bahan
4 keping roti
250g dada ayam
1 sdk serbuk lada hitam
1 bji telur
1 sdk stok ayam
1 sdk serbuk cili
1 sdk cili flakes (jika mahu pedas)
1 sdk serbuk halia
Sedikit garam
Tepung jagung
Cara membuat
1. Terlebih dahulu kisar kering roti hingga hancur.
2. Kemudian masukkan dada ayam, bersama bahan-bahan yang lain kecuali tepung jagung dan serbuk roti. Kisar hingga hancur dan halus semuanya.
3. Keluarkan adunan dan letak dalam bekas. Sapukan sediki minyak pada telapak tangan supaya adunan tidak melekat sewaktu membentuk adunan.
4. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan buat lubang di bahagian tengah seperti donut. Selepas siap dibentuk, letak atas dulang yang dilapik plastik supaya tidak melekat.
5. Selepas selesai dibentuk salut chicken donut dengan tepung , kemudian salut dengan serbuk roti sebelum dicelup dalam bancuhan telur.
6. Boleh terus digoreng hingga keperangan. Angkat, tos dan sedia dihidangkan.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...