Nak tunggu raya baru dapat biskut kegemaran. Kalau dah suka boleh sahaja buat biskut citarasa anda. Biskut Makmur ni kalau kena dengan tekak, sebalang pun boleh habis dimakan. Buat yang ingin mencuba boleh ikut resipi yang dikongsi ini. Buat lebih boleh hadiahkan kepada yang tersayang.
Makmur Melting
Bahan-bahan:
1800gm tepung gandum the baker choice (masuk oven bakar sekejap atau sangai dalam kuali sampai tepung panas jangan hangit. Kalau matahari terik jemur pun boleh lagi senang)
200gm tepung jagung
200gm gula aising(ayak)
200gm susu tepung full cream fernleaf
2 sudu teh garam halus
Ads
800gm minyak sapi gheeblend
8 sudu besar butter/buttercup (ni tujuan untuk tak cepat pecah/rapuh semasa golek-golek dalam gula nanti)
Step ni rasanya semua tahukan. Uli sampai boleh dikepal-kepal.
Untuk inti dalam doh:
750gm kacang tanah (sangai buang kulit dan dikisar kasar sikit nanti time makan texture ada krup krap kacang tu buat feel layan makan
300gm gula yang dikisar halus
270gm mentega kacang( nak bg lemak-lemak dan senang dikepal time nak letak inti)
60gm butter/buttercup
Semua ni digaul sampai semua rata.Sampai boleh dikepal-kepal.
Bahan salut:
800gm susu tepung full cream fernleaf
880gm gula aising-mesti ayak bersama bagi rata
Bagi yang tak suka sangat rasa susu yang kuat boleh guna salutan resipi ke 2 ni
600gm susu tepung full cream
1200gm gula aising
Ayak bersama
Cara membuat:
Ads
1.Macam biasa sukat 1/2 sudu besar metrik doh tepung.
2.Letak inti dalam 3/4 sudu teh dan bakar dalam oven 30 minit 140 darjah.
3.Kalau nak senang letak bahan salut dalam bekas tupperware kedap udara,siap masak goncang-goncang dalam tu,cepat sikit kerja.
3.Boleh juga di ubah suai letak pes pandan dan pewarna hijau untuk makmur pandan dan ditekan dalam acuan jelly untuk dapatkan reka bentuk yang pelbagai.
Kuih Dangai cukup popular di negeri sebelah Utara. Mungkin kuih Dangai yang biasa agak renyah pembuatannya tetapi ada cara yang lebih mudah untuk buat kuih Dangai iaitu dengan cara kukus. Mari kita cuba resipi Kuih Dangai Kukus Gula Melaka seperti yang dikongsikan oleh Zura Zul ini.
Petang-petang macam ni, memang sedap kalau dapat makan kuih muih manis. Bagi anda yang gemar makan kuih muih asli tradisional, boleh cuba buat Bengkang TumisUtara hasil perkongsian saudara Are Peace. Nampak sedap! Jom cuba.
CARA MASAK KUIH BENGKANG TUMIS UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan ( boleh juga guna sedikit perasa pandan dan campur dengan air menjadikan 1 cawan)
2 cawan tepung gandum
1 kotak kecil santan
2 sudu makan mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
1 1/2 cawan air
Bahan B:
4 – 5 ulas bawang merah | dihiris nipis
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A dan kisar hingga sebati. (guna blender je)
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hingga harum dan kekuningan.(jangan sampai hangit.Agak-agak layu je sebab nanti bila bakar, bawang akan hangit.
3. Tuang bawang tumis ke dalam loyang dan seterusnya tuang adunan yang dikisar tadi.Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang.
4. Seterusnya bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180’c selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak. Guna api atas dan bawah.
Sajian tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri. Kalau beli, jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian Opah Mas Cotekni. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni. Bahan-bahannya pun tidak susah dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawansahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.
CARA BUAT KUIH LEPAT LIAT SEDAP
BAHAN A:
3 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula
BAHAN B:
Daun pisang untuk membungkus
Kelapa parut (gaul dengan sedikit garam) – untuk inti / jika suka
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan A dan masak atas api. Tak perlu hingga mendidih. Cukup masak hingga gula larut dan tidak berketul. 2. Angkat dan tapis bahan-bahan yang dimasak tadi. Sejukkan. 3. Kemudian tuang campuran tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut sedikit demi sedikit.
4. Uli dan adun hingga menjadi sebati. Pastikan doh jadi lembut dan tidak keras.
5. Sediakan daun pisang dan sapu sedikit minyak di permukaannya. 6. Ambil 2 sudu makan adunan, letak atas daun pisang yang telah disapu minyak tadi. Leperkan. 7. Kemudian letakkan inti kelapa dengan secukupnya. Jika tidak mahu inti, boleh abaikan penggunaannya.
8. Bungkus kuih dengan kemas dan susun dalam periuk kukusan. Kukus hingga masak. ( empunya resipi kukus selama 40 minit menggunakan api perlahan.)
9. Bila dah masak, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.