Di kala PKP ni yang pasti ketiadaan bazar ramadan menyebabkan tiada lagi kemeriahan orang ramai membeli juadah berbuka. Jadi apakata kita masak menu manisan pencuci mulut sendiri dengan mencuba Puding Berkuah Kastad.
Resipi dari laman FB Meong ni boleh dicuba. Dimakan dingin dari peti sejuk memang nyamanlah menikmatinya.
PUDING BERKUAH KASTAD SIMPLE
BAHAN-BAHAN :
Ads
Bahan puding : 1 bungkus agar2 tali (20gm) 1 liter air 1/2 cawan gula 5 biji telur (asingkan kuning dan putih) 2 biji kuning telur I sudu kecil esen vanila Pewarna merah jambu (ikut la nk warna apapun)
Bahan kuah kastard : 1 tin susu sejat 1 1/2 tin air (guna tin susu sejat) 1 sudu besar kastad 3 biji kuning telur 4/4 cawan gula 1sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula didihkan air, dah mendidih masukkan agar2 tali. Kacau sehingga agar2 betul2 larut. Kemudian sejukkan.
2. Asingkan kuning dan putih telur. Usah keliru, telur memang 5 biji saja. Tp mok punya kuning telur ada , ada sebiji yang kembar ni.telur gred jumbo ni mmg selalu ada telur kembau..nasib2 je ni😁😁
3. Masukkan telur putih dlm bekas lain, putarkan dengan kelajuan maximum sehingga telur putih tu jadi kembang dan meringue
6. Kemudian masukkan gula,esen vanila, putar lagi sampai sebati dan gebu. 7. Lepas tu dgn perlahan masukkan larutan agar2 tadi. Pastikan larutan dah sejuk tau.Jgn letak panas suam nnt buih x menjadi,kemudian sambung putar
Ads
8. Masa ni mok kelam kabut😂😂bekas x muat wey..capai je mana2 periuk yg ada kt dapur.. 9. Masukkan pewarna.. Putar lagi hingga betul2 sebati.
10.Dah selesai.. Masukkan dalam acuan.. 11.Masukkan dlm peti ais.. 12.Sementara tunggu puding mengeras dan betul2 sejuk,kita buat kuah kastard pulak .
13.Masukkan semua bahan kuah kastad dlm periuk.. Tapi utk tepung kastad tu lebih baik larut dlm air sikit..baru curah dlm periuk.. 14.Panaskan sehingga mendidih,jgn berhenti kacau sbb dia cepat hangit.. 15.Dah mendidih dan bau wangi,tutup api. Tapi pastikan korang kacau lagi. Sehingga kurang buih, lepass tu boleh sejukkan. 16.Puding dah sejuk..kuah kastard dah sejuk..
Kuah kacang menu wajib bila tiba hari raya. Dimakan dengan nasi impit, cucur udang, ketupat dan sate memang sedap. Tapi ramai yang akui kuah kacang yang dimasak cepat basi. Jadi macam mana nak masak kuah kacang yang tahan lama?
Kuah kacang antara masakan bersantan dan masakan jenis ini selalunya memang cepat basi. Namun kalau betul cara masaknya, boleh tahan lama dan lambat basi.
Ada pelbagai petua yang boleh anda cuba. Ini petua yang dikongsikan oleh Puan Rabiatun Adawyah.
Kuah kacang yang tahan lama
1) Kacang yang disangai perlu kena betul-betul masak.
2) Apabila tumis cili, pastikan cili ditumis betul-betul masak juga. Memang ambil masa. Hasilnya kuah kacang yang dihasilkan akan lebih tahan lama dan rasa yang sedap. Insya Allah.
3) Apabila dah masukkan santan, kena pastikan santan betul-betul masak juga. Baru boleh masukkan kacang supaya kacang tadi tak mendap dan terpisah.
4) Selepas masukkan kacang yang dikisar, kena selalu dikacau supaya kacang tadi tidak cepat hangus di bawahnya.
5) Dari segi rasa pula, kena cukup masin, manis dan masamnya. Insya-Allah kuah kacang korang akan lebih sedap apabila dipanaskan.
Kredit gambar & petua: Puan Rabiatun Adawyah Mohamed Din
Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
200ml minuman laici
1000ml susu segar penuh krim
200ml whipping cream/heavy cream
250gm gula
1 tin buah laici
1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
1 kotak besar minuman laici
2 biji buah delima
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
Kacau dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis. Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh kayu manis
3 biji telur gred A | dipukul perlahan
1/2 cawan minyak sayur-sayuran
1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
1 cawan delima | asingkan isi
1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
2 sudu besar mentega | dicairkan
1/2 cawan light brown sugar
1/3 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh kayu manis
1/4 cawan oat
1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
Panaskan ketuhar pada 350C.
Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Mudah je rupanya nak buat Mee Kuningsecara homemade. Maklumlah, di laman sosial sekarang ramai yang rajin berkongsi aneka resipi homemade yang senang dan boleh menjimatkan belanja dapur. Salah satu yang anda boleh cuba buat sendiri ialah Mee Kuning. Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Siti Aminah Nain ini tidak menggunakan kapur dan tiada bahan pengawet. Bolehlah cuba buat untuk masak mee goreng, mee sup dan sebagainya untuk keluarga. Berbaloi untuk dicuba.
RESIPI MEE KUNING TANPA GUNA KAPUR & BAHAN PENGAWET
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dan uli hingga sebati. Adunan akan sedikit berderai tetapi jangan tambah air. 2. Teruskan mengepal adunan mi kemudian masukkan ke dalam mesin penggelek (noodle maker/mesin mi). 3. Laraskan mesin pada no 1. Canai doh. Kemudian laraskan pula kepada no 3. 4. Akhir sekali, pakai mata pemotong untuk menghasilkan juraian mee. 5. Jika tiada mesin, boleh hasilkan secara manual sahaja. Gelek doh hingga nipis kemudian potong halus menggunakan pisau.
6. Didihkan air dan rebus mee yang siap dipotong tadi. Angkat dan toskan airnya.
7. Tuang sedikit minyak pada mee tadi sambil disejukkan. Ia bertujuan untuk mengelakkan mee melekat.
8. Mee kuning homemade sedia untuk dinikmati dengan pelbagai cara masakan seperti Mee Goreng, Mee Sup dan sebagainya.