
Andai ke restoran Thailand, pasti terbaca di buku menu hidangan Shrimp Omelette @ Telur Goreng Udang. Menurut empunya resipi saudari Ana Farhana, disebabkan beliau teringin sangat nak cuba, beliau cuba masak sendiri. Hasilnya? Memang menjadi dan rasa sangat sedap. Teksturnya rangup diluar dan lembut di dalam menjadikan menu ini begitu digemari ramai. Ada isi udang! Memang enak. Jom cuba.
RESIPI SHRIMP OMELETTE @ TELUR GORENG UDANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1/2 sudu teh gula
1-2 sudu besar sos ikan – beli online disini
Sedikit lada sulah – beli online disini
1 biji cili padi
4 ekor udang – potong kecil
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MEMASAK:
1.Dalam mangkuk besar, campur gula, sos ikan, lada sulah, cili padi, udang dan telur. Jangan pelik kalau letak gula. Memang resipi asalnya sebegitu. Jika tidak suka, abaikan.
2. Pukul sebati campuran telur ini seperti dalam gambar.
3. Untuk memasak, kena guna kuali besar dan minyak yang banyak. Tekniknya ialah bila minyak sudah panas, tuang campuran telur tadi dari atas kuali, biar jauh sikit. Ia bertujuan untuk dapat efek telur yang rangup dan garing macam di restoran Thai.
4. Masak telur. Bila telah garing, terbalikkan lagi sebelah. Masak lagi hingga garing keduanya.
5. Shrimp Omelette siap disediakan. Enak dimakan dan nikmat bila tergigit hirisan cili.
Kredit resipi & foto: Ana Farhana
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sweet Sour Chicken Mudah & Sedap Tanpa Guna Sos Segera
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Bawang Berinti, Sedap Dimakan Waktu Petang

Minum petang, buat roti pun best kan? Kali ini RASA ingin kongsikan roti bawang berinti. Resipi ini dikongsikan oleh Aishah Noordin di facebook group Rasa Share Resepi. Jom cuba.
ROTI BAWANG BERINTI

BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
5 ulas bawang putih (cencang)
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 tangkai cili hijau (potong dadu)
Sedikit rempah sup
4 batang sosej (potong dadu)
1 biji kentang (potong dadu dan rebus)
Sedikit susu cair
Sedikit garam
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Mayones
Daun sup
CARA MEMBUAT INTI
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili hijau. Tumis sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit rempah sop. Kacau sekejap.
3. Masukkan sosej. Kacau sehingga sosej masak.
4. Masukkan ubi kentang. Kacau.
5. Taruh sedikit susu cair, garam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. Kacau sebati. Angkat.
6. Dalam bekas, masukkan sedikit mayonese dalam gaulkan dengan bahan tadi. Letakkan hirisan daun sup jika suka.
7. Letakkan inti pada doh yang telah dicanai.
BAHAN ROTI
• 2 labu bawang besar (hiris dan goreng hingga keperangan)
• Minyak masak untuk menggoreng
• 1/2 cawan air panas
• 2 sudu besar mentega
• 2 sudu besar minyak jagung dan minyak zaitun
• 2 sudu besar gula perang
• 1 sudu kecil garam
• 1 biji telur ayam
• 1/2 cawan susu cair
• 1 sudu besar yis mauripan
• Sedikit serbuk oregano
• 3 cawan tepung gandum
• Keju
• Kuning telur ayam
• Bijan
CARA MEMBUAT ROTI
1. Hiris bawang besar. Panaskan minyak dan goreng sampai keperangan. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam sebuah bekas, masukkan air panas.
3. Masukkan mentega, minyak jagung dan minyak zaitun. Kacau.
4. Masukkan gula perang, garam, telur ayam dan susu cair. Kacau sebati.
5. Masukkan yis mauripan. Kacau lagi.
6. Masukkan bawang goreng. Boleh juga letakkan sedikit serbuk oregano kalau suka.
7. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Uli sambil hempas doh 50 kali dalam bekas.
8. Perap doh sehingga naik dua kali ganda. Taruh doh dalam beg plastik yang telah disapu minyak.
9. Setelah doh naik, Ambil sedikit demi sedikit dan dicanai. Bubuh inti sedikit. Tabur keju dan gulung. Letakkan rapat-rapat dalam bekas yang telah disapu minyak.
10. Setelah naik, sapu dengan kuning telur dan tabur bijan.
11. Bakar lebih kurang 40-50 minit atau sehingga atas roti cantik perang di atasnya.
Selamat mencuba!
.
.
.
.
.
Kredit: Facebook Aishah Noordin
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Macam-Macam Hidangan Bihun Korang Boleh Cuba Sendiri..Sedapnyaa Alahaii Dapat Makan Panas-Panas..

Selain bihun goreng biasa, korang yang ada banyak stok bihun kat dapur tu boleh lah cuba aneka resipi berasaskan bihun ni..Ada beberapa resipi bihun yang susah nak dapat di luar seperti mee siam berkuah dan juga bihun Singapura, jadi lebih baik jika kita buat sendiri di rumah mengikut citarasa sendiri kan? Selamat mencuba!
BIHUN GORENG TOMYAM
BAHAN-BAHAN
- Sebungkus bihun
- *5 biji bawang merah (cincang)
- *5 ulas bawang putih (cincang)
- *3 batang serai (dititik)
- *Udang geragau segenggam-cuci bersih
- *Udang segar
- *2 sudu pes thai tom yam
- *Lobak merah-dihiris
- Sayur sawi
CARA PENYEDIAAN
- Tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga wangi. Kemudian masuk kan udang geragau tadi.
- Bila sudah wangi boleh tambah pes tomyam, udang segar dan lobak merah. Kacau rata dan jangan lupa tambahkan garam secukup rasa.
- Masukkan bihun dan gaul rata. Masukkan sawi, air 1-2 cawan dan daun limau purut. Tutup kuali dan biar hingga bihun lembut
INFO
- Kalau suka masak boleh masukkan hirisan cili padi.
- Boleh tambah bahan lain seperti isi ayam, sotong dan sebagainya.
Kredit resipi & foto: Zuraida Zu
BIHUN SINGAPURA
BAHAN-BAHAN
- 1 paket bihun (rendam dan toskan)
- 200 gm bunga kobis
- 1 batang lobak merah – potong halus-halus
- 1/4 biji kobis
- 2 biji cili (merah dan hijau)
- 1 labu bawang besar – dadu
- 5 ulas bawang putih – racik halus
- 15 ekor udang basah
- 2 ekor sotong sederhana besar – potong bulat
- 2 keping isi ayam – potong kecil
- 1 paket bebola ikan (fishball) – belah 2
- 1 paket kek ikan (fishcake) – potong nipis
- 3/4 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
- 1/2 sudu kecil lada sulah
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- Sedikit air untuk melembutkan mihun
- Garam
BAHAN SOS CILI KICAP (DIKISAR BERSAMA)
- 15 tangkai cili padi
- 1/4 cawan kicap pekat
- 3 sudu besar kicap cair
- 1 sudu teh cuka
- Garam dan gula secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang kecil hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan ayam, kacau sebentar.
- Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, kicap dan sos tiram diikuti dengan fishball, sotong dan udang. Kacau lagi.
- Masukkan lobak merah dan bunga kobis. diikuti dengan sayur kobis, cili potong dan garam.
- Tambah air sedikit dan masukkan bihun.
- Kacau rata hingga bihun lembut (tambah air jika perlu).
- Bila sudah masak, hidangkan bersama sambal kicap dan cili padi.
- Taburkan bawang goreng.
Kredit resipi & foto: Ummi
MEE SIAM BERKUAH
BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus bihun (rendam sebentar dengan air hangat/panas hingga lembut, toskan)
- 300 – 400 gm taugeh (bersihkan)
BAHAN-BAHAN (RENCAH MEE)
- 1 ¾ cawan lada kering kisar
- 4 biji bawang besar *
- 8-10 ulas bawang putih *
- 300 gm udang hidup (bersihkan, kupas kulit & tinggalkan ekor saja)- digoreng sebentar
- 80 gm udang kering * (rendam)
- Sedikit belacan *
- (Kesemua bahan * dikisar halus bersama cili kisar tadi)
- Minyak untuk menumis (agak-agak 1- 1½ cawan)
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh garam (atau secukup rasa tapi jangan bubuh terlalu banyak kerana belacan dan udang kering juga memberi kemasinan pada bahan ini)
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing. Bubuh gula dan garam secukup rasa. Keluarkan setengah bahagian rencah ini untuk dibuat kuahnya.
- Seterusnya, masukkan taugeh ke dalam rencah dalam kuali tadi lalu digaul rata sebentar. Kemudian, masukkan pula udang yang telah digoreng sebentar tadi dan bihun lalu dikacau hingga rata & sebati. Tambahkan sedikit garam lagi jika perlu. Matikan api.
BAHAN-BAHAN (KUAH)
- ½ bahagian rencah mee siam
- 8 cawan air
- ¾ – 1 botol tauco (sebahagian dilecek halus, yang lain dibiarkan kasar-kasar)
- 180 gm gula pasir (kira-kira ¾ cawan)
- Air asam secukup rasa (gunakan asam kira-kira 2-3 sudu makan)
- 1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
- 100 gm kacang tanah (disangai, buang kulit & tumbuk kasar-kasar)
CARA PENYEDIAAN KUAH
- Masukkan setengah lagi rencah mee siam tadi ke dalam sebuah periuk besar bersama air, tauco, gula dan garam.
- Biarkan mendidih lalu masukkan kacang tumbuk dan air asam.
- Kacau sebentar dan sesuaikan rasanya.
- ambahlah apa lagi yang perlu. (Kuah mee siam ni selalunya mesti ada rasa manisnya, sedikit rasa masam & masin (sedikit je). Kemudian matikan api.
BAHAN TABURAN/SAMPINGAN
- 10 biji telur rebus
- 2 keping tahu (dipotong dadu & digoreng)
- Daun kucai (dihiris)
- Limau kasturi (dibelah dua)
- Sambal tumis
SAMBAL TUMIS RINGKAS
- 1 cawan cili kering kisar }
- 1½ – 2 biji bawang besar }
- sedikit belacan } ….. semua bahan dikisar
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu teh air asam (sedikit je)
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa (optional)
- Minyak secukupnya untuk menumis
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam periuk/kuali.
- Tumis bahan kisar (cili kering, bawang besar & belacan) sehingga garing.
- Masukkan gula, garam dan air asam. Kacau sebentar lagi sebelum dimatikan api.
CARA MENGHIDANGKAN MEE SIAM BERKUAH
- Bubuh secukup mee siam yang digoreng tadi ke dalam mangkuk/pinggan.
- Tuangkan kuah secukupnya dan taburkanlah ke atasnya tahu, daun kucai, telur rebus dan limau kasturi.
- Akhir sekali bubuh sedikit sambal tumis. Hidangan siap!
Kredit resipi & foto: Rozzan
BIHUN SUP SIAM
BAHAN A (UNTUK TUMISAN)
- 3 biji bawang merah – dihiris
- 2 inci kayu manis
- 4 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 sudu minyak bawang putih untuk menumis
BAHAN B (DIKISAR BERSAMA)
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu teh lada hitam
BAHAN C
- 1/2 kilo tulang ayam
- 1 keping dada ayam – kalau suka
- 2 batang akar ketumbar
- 1 liter air – boleh tambah ikut kesesuaian
BAHAN D
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar kicap cair
- Gula dan garam secukup rasa
BAHAN E (kalau suka)
- 1 keping dada ayam – dihiris halus
- 1 sudu teh kicap cair
- 1/2 sudu teh lada sulah
BAHAN SAMPINGAN
- Bihun secukupnya – dicelur hingga lembut
- Isi ayam yang dicarikkan halus
- Cili flakes
- Kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar
- Lobak asin – dicincang halus
- Kangkung – dicelur
- Taugeh – dicelur
- Daun ketumbar
- Limau kasturi
- Bawang putih – dicincang dan digoreng
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam kuali, buat dulu bawang putih goreng.
- Goreng bawang putih yang dicincang hingga keperangan, angkat dan toskan.
- Keluarkan anggaran 2 sudu minyak dan masukkan ke dalam periuk berasingan.
- Dengan sedikit lebihan minyak bawang putih didalam kuali tadi, gorengkan Bahan E hingga isi ayam masak dan kering airnya. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan kembali minyak bawang putih didalam periuk dan tumiskan Bahan A.
- Goreng hingga bawang agak garing dan wangi, masukkan Bahan B kacau hingga rempah agak garing dan berbau wangi.
- Masukkan Bahan C dan perasakan dengan Bahan D.
- Masak hingga kuah mendidih dan biarkan merenih anggaran 30 minit.
- Keluarkan dada ayam dan carikkan halus ataupun siat menggunakan garpu.
- Ambil bihun yang sudah dicelur, hidangkan bersama bahan sampingan yang lainnya dan curahkan sup panas ke atas bihun tadi.
- Perahkan limau kasturi untuk mendapatkan rasa masam pada sup.
Lobak asin, cili flakes, bawang goreng dan cili potong bersos ikan
INFO:
- Boleh guna daging dan tulang menggantikan ayam
- Boleh juga dihidangkan bersama sambal kicap
- Resepi asal menggunakan gula siam atau gula untuk buat somtam tu
Kredit resipi & foto: Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
BIHUN GORENG HAILAM
BAHAN A ( Untuk 2 orang makan)
- 1/4 bungkus bihun (direndam 1/2 jam)
- Segenggam taugeh (jika suka)
BAHAN B
- Sedikit minyak untuk menggoreng
- 3/4 mangkuk kecil udang kertas (yang bersaiz kecil)
BAHAN C
- 1 biji bawang besar (dihiris sederhana tebal)
- 4 ulas bawang putih (dikisar kering)
- 3 biji cili kering (dikisar kering)
BAHAN D
- 1 camca besar sos tiram
- 2 camca besar Kicap Manis ABC
- 2 camca besar kicap masin
- 1/2 camca teh lada hitam
- Air secukup nya supaya bihun kita sedikit berkuah
BAHAN E
- 4 ekor udang besar (dibuang kepala dan kulit nya)
- Sedikit sayur (kucai atau lobak merah atau sawi)
- Sedikit minyak bijan
CARA PENYEDIAAN
- Udang kertas kecil tidak perlu dibuang kepala, kulit dan ekornya. Cuma di basuh bersih sahaja.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing. Semasa menggoreng, aroma udang akan keluar semerbanya.
- Angkat dan toskan minyaknya dan masukkan ke dalam blender dengan sedikit air dan kisar sehingga halus.
* Kulit-kulit udang yang digoreng garing akan hancur, jadi tidak perlu ditapis lagi. - Panaskan kembali minyak goreng udang tadi dan tumis hirisan bawang besar. Goreng sehingga layu.
- Masukkan bahan C yang lain dan goreng sehingga hampir keperangan.
- Masukkan bahan D dan masak sehingga kuah mendidih kembali.
- Masukkan bihun, udang besar dan sayur. Ratakan semua, tutup tudung kuali dan perlahankan api supaya bihun masak dengan sempurna dengan wap yang terperangkap selama lebih kurang 5-6 minit
- Selepas 5 minit, renjis minyak bijan dan ratakan kembali.
- Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Faudziyah Haji Ariffin FHA Selemak Santan
Koleksi Resipi Pelbagai Manisan Homemade Sedap Boleh Buat Untuk Berbuka

Menikmati manisan di akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap yang memuaskan. Sebab itu, kebiasaannya hidangan manisan seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka manisan seperti bubur dan pengat yang mudah disediakan ini. Buat sendiri lebih jimat dan dijamin bersih.
KOLEKSI RESIPI MANISAN HOMEMADE PALING MUDAH BUAT UNTUK BERBUKA
1. BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT:
• 100gm tepung pulut
• 50gm kelapa parut
• 30gm gula merah/melaka
• Sedikit air
• Garam secukup rasa
• 1 sudu makan minyak masak
• 1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH:
• 1 helai daun pandan
• 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
• 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 100gm gula pasir
• 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
• 650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
6. Manisan ini siap untuk dihidangkan.
2. BUBUR LABU DAN CHA-CHA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm cha-cha
• 100gm labu yang telah dipotong
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 600am air
• 1 helai daun pandan
• 2 sudu makan sagu mata ikan | basuh dan toskan air
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus cha-cha sehingga agak kembang, kemudian masukkan labu. Masaklah sehingga empuk.
2. Setelah empuk masukkan sagu, gula, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH:
• 100gm tepung ubi kayu |untuk doh
• 1 cawan air |untuk doh
• 1-2 titis pewarna merah
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna ungu
• 1 sudu teh air kapur
• 1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 100gm gula pasir
• 50gm gula merah/melaka
• 1 sudu makan tepung ubi |untuk kuah
• 1 helai daun pandan |simpul
• Sedikit garam
• 600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
4. ASAM GUMPAL
BAHAN INTI ASAM GUMPAL:
• 100gm kacang hijau
• 1 keping gula melaka
• 1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN:
• 100gm biji sagu
• 2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 2 cm halia yang dihiris halus
• 1/2 sudu teh halba
• 1/2 sudu teh garam
• 1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
4. Angkat dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
5. BUBUR NANGKA BERSAGU DAN KELADI
BAHAN-BAHAN:
• 200gm keledek |potong dadu
• 200gm keladi |potong dadu
• 4-5 biji isi nangka |carik kasar
• 50gm sagu mata ikan |basuh dan ditoskan airnya
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keladi hingga empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
2. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, masukkan isi nangka dan kacau perlahan. Biar mereneh seketika dan tutup api.
3. Angkat dan manisan sedia untuk dihidangkan.
6. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
• 100gm barli
• 200gm keledek yang dipotong dadu
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
7. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN:
• 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu
• 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu
• 50gm ubi kayu yang dipotong dadu
• 50gm ubi keladi yang dipotong dadu
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk.
2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
8. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung pulut
• 1-2 titis pewarna merah
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna kuning
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 400gm air | kuah santan
• 600gm air | untuk rebus butir nangka
• 1 helai daun pandan |simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidang.
9. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN:
• 2 biji pisang nangka | bentuk bunga
• 1 keping mi siput
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
10. PENGAT KELADI, PISANG & KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
• 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga
• 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan |simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
11. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung gandum
• 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna merah
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
6. Manisan ini sedia untuk dihidangkan.
12. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm biji buah delima
• 250gm santan pekat
• 450gm air
• 100gm gula atau secukup rasa
• 1 1/2 sudu teh tepung jagung
• 1/2 sudu teh garam
• 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK:
1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
13. BUBUR SOM-SOM
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung beras
• 1/2 sudu teh garam
• 1 cawan santan pekat
• 1 1/2 cawan air
• 50gm gula merah/melaka
• 50gm gula pasir
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
14. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
• 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan.
2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
15. BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
• 1 tongkol jagung manis | dihiris
• 100gm kacangf merah @ kidney beans |rebus hingga empuk
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 400gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar.
2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Join Telegram channel RASA https://t.me/majalahrasa & grup GENG RASA SHARE RESEPI https://t.me/rasashareresipi untuk dapatkan serta berkongsi pelbagai menu menarik setiap hari
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap
Cara-Cara Buat Nekbat Secara Homemade. Mudah & Memang Menjadi
Resipi Biskut Almond London Sedap Tanpa Mixer & Guna Sukatan Cawan
Ibu Mertua Kongsi Resipi Daging Hitam. Memang Sedap & Wajib Cuba.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official