Oden homemade ni nampak sangat sedap. Ia merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omarni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
BAHAN-BAHAN: 1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini 1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain) 2 sudu teh gula 1 kiub pati ayam – beli online disini Air secukupnya 1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi. 2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate. 3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo. 4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Rasa macam nak masak yang istimewa hari ni. Bukan untuk siapa pun hanya untuk keluarga nikmati. Jom kita buat Nasi Hujan Panas dan Ayam Masak Merah. Moga resipi yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha dapat dimanfaatkan semua.
NASI HUJAN PANAS
Bahan untuk nasi:
Beras basmathi (cuci toskan,saya buat 3 pot kecil untuk 3 orang makan )
Bawang merah,bawang putih,halia ( hiris)
Daun pandan
4 sekawan
3 sudu makan minyak sapi (agak-agak je tak cukup tambah)
Susu cair (tiada sukatan saya agak-agak je,kalau korang masak lebih beras letak lebih sikit susu)-BELI ONLINE DI SINI
Kismis dan kacang gajus
Cara memasak:
1.Masukkan beras ke dalam periuk nasi,kacang gajus dan kismis (ketepikan).
2.Panaskan kuali masukkan minyak sapi,penumis,bahan-bahan hiris,daun pandan.
3.Goreng sehingga kekuningan.
4.Masukkan air dan susu cair,sedikit garam.
5.Bila mendidih masukkan ke dalam periuk nasi, masak nasi seperti biasa,dah suam titiskan pewarna. Bila betul-betul masak baru dikaut guna garpu.
AYAM MASAK MERAH
Bahan untuk ayam
Ayam goreng gaul kunyit
Cili kering,halia,bawang putih,bawang besar dan tomato ( kisar)
Serai (dititik)
Sos cili
Bawang besar,hirisan tomato dan daun sup sebagai hiasan.
Cara memasak:
1.Tumis cili,masukkan serai tumis sehingga naik minyak
2.Masukkan sos cili dan sedikit air,masukkan gula perang,garam.Pastikan secukup rasa.
3.Masukkan hirisan bawang besar.
4.Masukkan ayam dan tomato. Kacau sebatikan, akhir sekali daun sup.
5.Siap untuk dihidang
Selamat mencuba.
Kredit : SuiSan Aliezsha
NAK DAPATKAN PERALATAN MEMASAK YANG BARU? KLIK SINI
Nampak sedap dan menggoda selera, penggemar matcha jomlah kita cuba pulak Brownis Matcha. Cara buat sama je lebih kurang dengan brownis yang coklat cuma tukar perisa kepada matcha je. Dah siap, boleh dijadikan hidangan minum petang bersama keluarga hujung minggu ni.
BROWNIES MATCHA BAHAN-BAHAN:- 4 biji telur 250gm gula pasir 250gm coklat Green Tea 75gm marjarin 75gm mentega 100ml minyak masak 250gm tepung gandum 2 sudu makan serbuk matcha 3 titik pewarna makanan hijau 1/2 sudu teh esen Green Tea TOPPING: 3 paket Kit Kat Green Tea | dadu kecil Hirisan badan secukupnya CARA MEMBUAT:
Cairkan mentega, margarin dan coklat blok Green Tea dengan cara double boiler.
Putar telur bersama gula hingga gula larut, dengan putaran mixer perlahan. Atau pukul dengan tangan sahaja.
Masukkan tepung gandum, serbuk matcha dan cairan mentega, coklat dan esen Green Tea serta perwarna hijau dan minyak. Sambil itu terus putar hingga adunan sebatai.
Oleskan loyang dengan marjerin, dan alas loyang dengan parchment paper.
Tuang adaunan dalam loyang.
Hias atasnya dengan hirisan Kit Kat dan hirisan badan.
Bakar dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan dengan kepanasan ketuhar 170C selama 40 minit. Atau hingga masak.
Seronok mengunyah kacang sira pedas manis terutamanya bila menonton televisyen. Tahu-tahu dah tinggal separuh botol. Kacang sira pedas ini juga salah satu hidangan yang mudah untuk dibuat bila tiba hari raya. Buat banyak-banyak boleh makan bila-bila masa.
Rupanya mudah sahaja nak buat kacang sira pedas ini, cara dan bahan dikongsikan oleh Cik Ecah. Bolehlah buat untuk kudapan satu keluarga.
Resepi Kacang Sira Pedas Manis
BAHAN-BAHAN
1kg kacang tanah (digoreng)
½kg ikan bilis (digoreng)
Serbuk cili (ikut kepedasan yg kite nak)
4 senduk gula pasir
2 sudu kfc garam(tak letak pun tak apa, dalam resipi asal tiada, saya tambah sendiri)
Air
CARA MEMASAK:
Masukkan serbuk cili dan sedikit air dalam kuali. Jangan cair sangat. Kacau sekejap, jangan smpai hangit.
Selepas itu masukkan gula pasir dan garam. Kacau lagi, sentiasa kacau. Api kena jaga, kecil je. Takut gula hangit.
Bila gula dah betul-betul cair, berbuih dan nampak pekat, bolehlah masukkan kacang tanah dan ikan bilis yang dah siap digoreng. Api tu kecik je tau.
Kacau rata semua bahan.. Mula-mula memang susah sikit nak kacau sebab dia melekat-lekat.. Kacau lama sikit sampai dia jadi betul-betul kering.
Bila dh kering, bolehlah angkat dan letak dalam talam.. Sejukkan sekejap, jangan sejukkan bawah kipas angin, takut lemau. Bila dah betul-betul sejuk, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara