Jika pokok kunyit anda banyak mengeluarkan hasil, jangan biarkan sahaja kerana kunyit segar ni tak tahan lama. Sayang kalau kunyit yang cantik-cantik tu dibiarkan kecut. Begitu juga jika anda ada beli kunyit hidup dalam jumlah yang banyak. Dari dibiarkan kering, lebih baik dijadikan serbuk kunyit. Boleh jimat belanja dapur dan puas hati dapat nikmati hasil tanaman sendiri.

 

CARA-CARA BUAT SERBUK KUNYIT HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Kunyit segar

 

CARA MEMBUAT:

IKLAN

1. Basuh kunyit bersih-bersih hingga hilang pasir dan tanah. 

Cara-Cara Buat Serbuk Kunyit Homemade Untuk Kegunaan Masakan Harian. Tanpa Pengawet & Jimat.

2. Hiris kunyit nipis-nipis dan susun dalam bekas bersesuaian. Jemur hingga kering dan garing.

Cara-Cara Buat Serbuk Kunyit Homemade Untuk Kegunaan Masakan Harian. Tanpa Pengawet & Jimat.

IKLAN

3. Kisar menggunakan pengisar kering hingga halus.

4. Ayak serbuk kunyit 2-3 kali bagi mengasingkan serbuk halus dan juga kepingan kunyit yang tidak dikisar halus. Kepingan kunyit kasar boleh dikumpulkan dan dikisar sekali lagi supaya betul-betul halus.

Cara-Cara Buat Serbuk Kunyit Homemade Untuk Kegunaan Masakan Harian. Tanpa Pengawet & Jimat.

IKLAN

5. Simpan dalam bekas bersesuaian dan boleh digunakan dalam masakan.

 

 

Kredit resipi & foto: Salmah Sal

Link asal : https://goo.gl/y5bWXh

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI