Tercari-cari resipi MakaroniKeju Bakar yang sangat sedap tapi mudah untuk dihasilkan. Resipi perkongsian saudari Abby Razi ni antara yang terbaik untuk dicuba. Sesuai dijadikan sajian makan malam atau dihidangkan di sebarang majlis keraian.
RESIPI MAKARONI KEJU BAKAR
BAHAN-BAHAN:
200gm makaroni
1/2 cawan keju Parmesan cheese | diparut
BAHAN SOS PUTIH:
Ads
1/4 cawan mentega
2 cawan keju Cheddar | dicincang
3 cawan susu penuh krim/susu segar
2 1/2 sudu makan tepung serbaguna
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam sebagai perasa
BAHAN SOS MERAH:
Sedikit mentega untuk menumis
1 biji bawang besar Holland | dipotong dadu
1/2 cawan daging cincang
1 cawan tomato ceri | dikisar
1/2 cawan cendawan butang | dihiris halus
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan sos putih, cairkan mentega di dalam kuali. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga menghasilkan roux.
2. Masukkan susu dan kacau sehingga sebati. Tambahkan keju. Masak guna api yang perlahan dan kacau sehingga keju cair semuanya.
3. Masukkan lada hitam dan sedikit garam. Kacau rata dan ketepikan.
4. Bagi menyediakan kuah merah, cairkan mentega dan tumis bawang sehingga kuning.
5. Masukkan tomato ceri dan daging cincang. Kacau hingga daging masak.
6. Tambahkan sos cili, sos tomato, garam dan lada sulah secukupnya. Masukkan juga cendawan. Kacau hingga semua bahan masak dan sebati.
Ads
7. Untuk menyediakan Makaroni Keju Bakar, masak makaroni mengikut langkah-langkah yang dinyatakan pada bungkusan. Kemudian, toskan dengan air sejuk untuk mengelakkan ia terlebih masak.
8. Sapukan mentega pada loyang kemudian masukkan makaroni dan kuah putih. Gaul hingga rata.
9. Tabur keju parmesan dan tuang kuah merah diatasnya. Ratakan. Tabur lagi keju parmesan dipermukaan.
10. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 175C selama 30 minit.
Selain mi atau bihun goreng, makaroni goreng juga antara hidangan yang biasa disediakan terutama waktu pagi. Malah ramai ahli keluarga menggemarinya.
Cara membuat makaroni goreng ini juga mudah seperti menggoreng mi, tapi jika ingin rasa yang lebih sedap boleh gunakan cara memasak dan tip yang dikongsi Aisyah Humaira. Makaroni goreng kaya rasa katanya.
Cara buat makaroni goreng kaya rasa
Bahan-bahan:
1 bungkus makaroni
Bahan perencah:
1/2 cawan kecil marjerin (Seri Pelangi)
2 biji bawang holland- dihiris dadu
1 biji tomato- saiz besar hiris kecil
3 sudu besar cili kisar /cili boh (atau ikut pedas disukai)
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 tin sedang tomato puri
1 mangkuk kecil isi ayam- dihiris kecil
1 peket hotdong dihiris
2 bungkus kecil fishball- dibelah dua
3 kiub pati ayam
1 sudu kecil penuh serbuk lada putih
1 biji cupsicum merah- dihiris dadu
1 biji cupsicum hijau- dihiris dadu
1 biji cupsicum kuning- dihiris dadu
Garam, gula secukup rasa dan air secukupnya
Cara membuat
1.Direbus dalam air mendidih dan masukkan 3 sudu besar minyak masak. Macaroni hampir lembut terus angkat, toskan dan lalukan dibawah air mengalir supaya macaroni tidak terlebih masak. Tos
2. Panaskan kuali dan cairkan Marjerin SERI PELANGI. Masukkan bawang lalu tumis hingga layu. Masukkan cili kisar tumis lagi hingga terbit bau.
3. Masukkan pula tomato dan tumis hingga tomato hancur. Masukkan sos tiram,sos cili,kiub pati ayam,garam gula secukup rasa dan kacau sebati.
4. Masukkan isi ayam, sosej ,fishball dan biarkan ayam masak. Akhir sekali masukkan macaroni yg telah direbus, kacau hingga sebati siap dan sedia dihidang.
Tip: Jika selalu tumis bahan menggunakan minyak masak, gunakan marjerin pula.
Terasa nak cuba Mi Kolok yang femes dekat Sarawak tu? Inilah resipinya dan anda boleh cuba di rumah. Hidangan ini enak dinikmati bersama kicap manis. Namun jika tiada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula. Sedap! Pasti anda sukakan rasanya.
MI KOLOK SARAWAK
BAHAN-BAHAN:
3-4 gulung mi sanggul
1 sudu makan perencah sup
100gm daging
5 ulas bawang putih | dicincang
8 biji cili api
1 sudu teh serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sudu teh kicap manis
1 sudu teh kicap pekat
2 biji limau kasturi | ambil jusnya
1 sudu teh sos ikan atau sos soya
1 sudu teh cuka
Daun bawang & daun sup | dihiris
Air secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK SUP:
Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk.
Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis.
Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan)
CARA MEMASAK MI:
Rebuskan mi bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan.
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan.
Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi.
Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
Di dalam kuali yang sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng daging yang telah dihiris tadi.
Masukkan kicap pekat, 1/2 sudu besar kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Gaul rata.
Angkat dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian.
Susun hirisan daging di atas mi dan nikmati bersama sup dan sambal.
CARA MENYEDIAKAN SAMBAL:
Kisar cili api dengan 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi.
Bile anak kamu minta spagetti memalam lepas makan nasi. Adeh. Nasib baik senang je buat Spagetti Carbonara ni. Guna bahan sedia ada je. Rasa dia memang creamy sedap. Ibu kena cuba buat untuk anak-anak.
Bahan-Bahan:
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 2 biji
1 keping daging/ayam kisar
(Ayam lagi sedap)
Sos Prego Carbonara
1 keping cheese
Fresh milk full cream
Button Mushroom (kalau ada)
Mixed Herb (kalau ada)
Capsicum (Lada benggala,kalau ada)
Spagetti
Cara-Cara:
Tumis bahan 1 & 2 sehingga naik bau dan kuning.
Masukkan daging kisar. Masuk sos prego.
Kemudian, susu full cream. Kalau rasa pekat, tambah air sikit. Lepas tu, cheese. Siap!
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...