Sedapnya Ayam Kam Heong ni. Kalau makan di restoran, mahal juga. Tak puas makan. Jadi hari ni RASA nak kongsi resipi perkongsian dari Dani Shoppe’s yang anda boleh try masak di rumah. Selain ayam, menu ni juga boleh menggunakan udang atau lala. Hmmm…bestnya! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Mesti semua penah makan nasi kat hotelkan, mesti pelik kenapa nasi hotel berderai, tapi rasa macam lemak-lemak, moist macam campur beras pulut jer. Jom belajar dengan Chef Adzha.
Haa nie chef nak share dengan korang semua cara hotel atau restoran masak nasi, sebenarnya cara nie diambil daripada cara penyediaan nasi jepun tuh, kan orang jepun makan nasi pown dengan chopstick, nak bagi nasi tergumpal dan melekat tapi tak lembik nielah salah satu kaedah dorang guna.
Kali ni Chef guna periuk kat rumah jer dan beras Cap Masjid saja. Takut nanti hangpa kata Chef guna equipment lain yang tak der kat umah pulak.
Caranya sangat mudah korang follow jer step dalam video nieh. Sure hasilnya nasi gebu berderai comel sedap lemak yummmyyyy.
Bahan-bahan:
Beras & Air
Cuka makan
Minyak masak
Garam
Kalau nasi tengahari tak habis pon nak masak untuk nasi goreng malam pon boleh jer sebab nasi dia akan berderai lepas disejukkan.
Anak-anak asyik minta makan je? Boleh cuba resipi Satay Sosej Roll Cheese yang sangat simple ni. Si kecil anda pasti sukakannya. Bahan-bahannya cukup mudah. Andai kata di rumah ada lebihan roti yang sangat susah nak dihabiskan, RASA cadangkan anda cuba resipi perkongsian saudari Yunk Mardhiah ini. Dijamin habis licin dimakan anak-anak. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1.Ambil sekeping roti dan leperkan. 2. Letak kepingan keju diatasnya dan juga sebatang sosej. 3. Gulung roti bersama keju dan sosej tadi dengan kemas. Pastikan gulungan tidak terburai. 4. Potong gulungan roti menggunakan pisau. Satu gulung akan dapat 6 keping potongan roti. 5. Ambil lici dan cucuk potongan tadi seakan sate.
6. Pecahkan telur ke dalam mangkuk bersesuaian. Pukul seketika. 7. Celup gulungan sate tadi ke dalam bancuhan telur hingga rata.
8. Kemudian golekkan ke dalam mangkuk berisi serbuk roti. Pasti bersalut rata dan sempurna. Ulang proses sama hingga bahan habis.
9. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng Satay Sosej Roll Cheese hingga kekuningan dan garing.
10. Angkat, toskan minyak dan hidangkan bersama sos, mayones atau apa-apa pencicah kegemaran anda.
Bagi penggemar sajian Ayam Pandan, pasti mengetahui keenakan hidangan ini. Sebenarnya, menu ni sangat mudah disediakan secara homemade. Bahan-bahan tak banyak malah cara memasaknya pun sangatlah mudah. Tapi resipi perkongsian saudari Elaine Tanni lagi mudah! Hanya guna Pes Bihun Goreng je, anda boleh hasilkan menu istimewa ini untuk keluarga tanpe perlu kisar rempah lain. Wow… Sesuai sangatlah masak ni bila kesuntukan masa. Jom cuba!
RESIPI AYAM PANDAN AIR FRYER, GUNA OVEN PUN BOLEH
BAHAN-BAHAN: 500gm dada ayam – dibersihkan 2 bungkus Perencah Bihun Goreng segera – beli online disini 2 sudu makan minyak masak Daun pandan secukupnya Toothpick/lidi sate
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan ayam dan potong kiub. Boleh dapat dalam 25 ketul asam.
2. Satukan ayam dengan Perencah Bihun Goreng dan juga minyak masak. Gaul sebati dan perap selama 3 jam.
3. Ambil daun pandan, bersihkan dan potong ikut saiz yang sesuai. 4. Ambil isi ayam dan gulung dengan daun pandan. 5. Cucuk dengan lidi supaya kemas dan daun pandan tidak terburai. Lakukan hingga habis isi ayam.
6. Susun Ayam Pandan dalam Air Fryer. Jika tiada, boleh guna ketuhar atau digoreng pun boleh.
7. Masak ayam selama 20 minit dengan suhu 180°C. 8. Selepas 10 minit, pusing ayam dan bakar lagi hingga habis masa supaya semua bahagian masak sempurna. 9. Ayam Pandan paling simple dan mudah sedia untuk dihidangkan.